Knutselen met Windows 8

Door: dennis-gandasoebrata | 21 februari 2012 12:36

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Al aan de slag met de ontwikkelaarsversie van Windows 8? In deze Develper Preview van Windows 8 kunt u meer personaliseren dan op het eerste gezicht lijkt. Nieuwe kleurenschema's, verborgen opties en persoonlijke instellingen. Tijd om Windows 8 nu al binnenstebuiten te keren.

Sneller met het toetsenbord

Windows-toets+Q - Open het zoekpaneel voor applicaties

Windows-toets+W - Open het zoekpaneel voor instellingen

Windows-toets+F - Open het zoekpaneel voor bestanden

Windows-toets+I - Open het instellingenpaneel

Windows-toets+O - Blokkeer het scrollen

Windows-toets+C - Open het menu Start en de datum

Windows-toets+Z - Open het contextmenu van de actieve applicatie

Enkele maanden geleden is de Developer Preview van Windows 8 uitgebracht. Hoewel het hier gaat om een vroege testversie van de volgende editie van Windows, geeft deze ontwikkelaarsversie al een goed beeld van de koers die de makers varen. Naar verwachting wordt de uiteindelijke versie van Windows 8 later in 2012 uitgebracht. Hebt u de ontwikkelaarsversie nog niet? Via de website van Microsoft kunt u Windows 8 downloaden. Voor een overzicht van de nieuwigheden in Windows 8 verwijzen we u naar het artikel Eerste indruk van Windows 8 op onze website. De ontwikkelaarsversie van Windows 8 laat duidelijk zien dat het product nog in ontwikkeling is. Zo is het aantal instelmogelijkheden nog relatief beperkt en ontbreekt bepaalde functionaliteit. Een probleem hoeft dit niet te zijn. Met wat extra inspanning, hulp van externe programma's of via het Windows-register, zet u de toekomstige Windows-versie alsnog naar uw hand.

Windows 8 is net nieuw, maar er is al aardig wat aan te passen.

1. Oude tijden herleven

Onderdelen zoals het nieuwe startmenu, het Lint in Windows Verkenner en het uitgebreide Taakbeheer zijn een relatief grote verandering ten opzichte van Windows 7. In tegenstelling tot eerdere Windows-versies, biedt Windows 8 nauwelijks mogelijkheden om specifieke onderdelen uit de 'klassieke modus' in te schakelen. Wilt u de genoemde onderdelen toch gebruiken zoals u ze uit Windows 7 kent? Het register biedt hulp. Druk op Windows-toets+R om het venster Run te openen. Typ regedit.exe en klik op OK. Het register wordt geopend. Vervolgens opent u de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer. In het rechtervenster dubbelklikt u op RPEnabled. In het vak Value data typt u een 0. Bevestig met OK, sluit de Register-editor en start Windows 8 opnieuw op. Het menu Start, Windows Verkenner en Taakbeheer werken nu zoals in Windows 7. U kunt de situatie herstellen door de waarde bij RPEnabled terug te zetten naar 1.

Wilt u wél gebruikmaken van het lint in Windows Verkenner en het vernieuwde Taakbeheer, maar bent u niet onder de indruk van het startscherm? U kunt de kenmerkende Metro-interface uitschakelen. Maak hiervoor gebruik van MetroController, een gratis programma dat door een groep enthousiaste ontwikkelaars is gemaakt. Eenmaal gestart, kiest u voor de optie Disable only Metro features. Wilt u alsnog alle Windows 8-functies uitschakelen (inclusief het Verkenner-lint), dan kiest u voor Disable all new features. De wijzigingen zijn zichtbaar nadat u het systeem opnieuw hebt gestart.

Via het vertrouwde Windows-register schakelt u Windows 8-functies in en uit.

Lint verbergen

Het nieuwe lint van Windows Verkenner houdt de gemoederen flink bezig, het onderdeel kent zowel voor- als tegenstanders. Er is al wel aangetoond dat de nieuwe Verkenner meer scherminformatie kan weergeven dan Windows 7, zelfs inclusief het lint. Wilt u toch het lint verbergen? Klik op de pijl rechtsboven in het Verkennervenster of druk op de toetsencombinatie Ctrl+F1.

2. Metro-achtergrond en kleuren

Standaard heeft het startscherm van Windows 8 een prominente groene achtergrond. De achtergrond biedt een mooie ruimte om een eigen foto of afbeelding te tonen. Hoewel dit officieel niet mogelijk is, lukt dit wel met wat externe hulp. Download Windows 8 Dev. Preview Tweaker. Eenmaal gestart, klikt u bij de optie Use custom Start Screen background op de knop Browse. Wijs de afbeelding aan die u als achtergrond wilt gebruiken. Klik op de knop Apply Image. De afbeelding wordt toegepast. U kunt de situatie herstellen via de knop Restore.

Een heikel punt van de huidige Metro-interface is ook de beperkte mogelijkheid om de omgeving aan uw eigen wensen aan te passen. Met een extern programma kunt u de omgeving alsnog redelijk 'personaliseren'. Download Metro UI Colors Changer. Eenmaal gestart, kunt u de kleur van het startscherm en het aanmeldscherm aanpassen. Ook is het mogelijk om de kleur van de tegeltjes en de letters te veranderen. Ook de zijbalk en geselecteerde items kunnen een eigen kleur krijgen. Bevestig uw aanpassingen met een klik op de knop Change All. U kunt later altijd terug naar de standaardinstellingen. Klik daarvoor op Restore All.

Twee beeldschermen

Windows 8 houdt rekening met het gebruik van meerdere beeldschermen. Hebt u twee beeldschermen naast elkaar? U kunt een bureaubladachtergrond gebruiken die de meerdere schermen beslaat. Klik met rechts op het bureaublad en kies Personalize. Bij Aero Themes kiest u voor het thema Windows Extended.

3. Persoonlijke informatie wissen

De tegels op het startscherm van Windows 8 kunnen persoonlijke informatie tonen. Helaas is het nog niet mogelijk om deze informatie snel te wissen. Met een toetscombinatie lukt dat u wel. In het startscherm drukt u op Windows-toets+I. Het instellingenpaneel verschijnt. Klik op Preferences. Vervolgens kiest u voor Clear all tile notifications. De informatie wordt verwijderd.

Via het zijpaneel van Windows 8 kunt u de tegels van het startscherm leegmaken.

0 Reactie(s) op: Knutselen met Windows 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.