© PXimport

Knutselen met Windows 8

Geplaatst: 21 februari 2012 - 10:36

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Dennis Gandasoebrata

Al aan de slag met de ontwikkelaarsversie van Windows 8? In deze Develper Preview van Windows 8 kunt u meer personaliseren dan op het eerste gezicht lijkt. Nieuwe kleurenschema's, verborgen opties en persoonlijke instellingen. Tijd om Windows 8 nu al binnenstebuiten te keren.

Sneller met het toetsenbord

Windows-toets+Q - Open het zoekpaneel voor applicaties

Windows-toets+W - Open het zoekpaneel voor instellingen

Windows-toets+F - Open het zoekpaneel voor bestanden

Windows-toets+I - Open het instellingenpaneel

Windows-toets+O - Blokkeer het scrollen

Windows-toets+C - Open het menu Start en de datum

Windows-toets+Z - Open het contextmenu van de actieve applicatie

Enkele maanden geleden is de Developer Preview van Windows 8 uitgebracht. Hoewel het hier gaat om een vroege testversie van de volgende editie van Windows, geeft deze ontwikkelaarsversie al een goed beeld van de koers die de makers varen. Naar verwachting wordt de uiteindelijke versie van Windows 8 later in 2012 uitgebracht. Hebt u de ontwikkelaarsversie nog niet? Via de website van Microsoft kunt u Windows 8 downloaden. Voor een overzicht van de nieuwigheden in Windows 8 verwijzen we u naar het artikel Eerste indruk van Windows 8 op onze website. De ontwikkelaarsversie van Windows 8 laat duidelijk zien dat het product nog in ontwikkeling is. Zo is het aantal instelmogelijkheden nog relatief beperkt en ontbreekt bepaalde functionaliteit. Een probleem hoeft dit niet te zijn. Met wat extra inspanning, hulp van externe programma's of via het Windows-register, zet u de toekomstige Windows-versie alsnog naar uw hand.

© PXimport

Windows 8 is net nieuw, maar er is al aardig wat aan te passen.

1. Oude tijden herleven

Onderdelen zoals het nieuwe startmenu, het Lint in Windows Verkenner en het uitgebreide Taakbeheer zijn een relatief grote verandering ten opzichte van Windows 7. In tegenstelling tot eerdere Windows-versies, biedt Windows 8 nauwelijks mogelijkheden om specifieke onderdelen uit de 'klassieke modus' in te schakelen. Wilt u de genoemde onderdelen toch gebruiken zoals u ze uit Windows 7 kent? Het register biedt hulp. Druk op Windows-toets+R om het venster Run te openen. Typ regedit.exe en klik op OK. Het register wordt geopend. Vervolgens opent u de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer. In het rechtervenster dubbelklikt u op RPEnabled. In het vak Value data typt u een 0. Bevestig met OK, sluit de Register-editor en start Windows 8 opnieuw op. Het menu Start, Windows Verkenner en Taakbeheer werken nu zoals in Windows 7. U kunt de situatie herstellen door de waarde bij RPEnabled terug te zetten naar 1.

Wilt u wél gebruikmaken van het lint in Windows Verkenner en het vernieuwde Taakbeheer, maar bent u niet onder de indruk van het startscherm? U kunt de kenmerkende Metro-interface uitschakelen. Maak hiervoor gebruik van MetroController, een gratis programma dat door een groep enthousiaste ontwikkelaars is gemaakt. Eenmaal gestart, kiest u voor de optie Disable only Metro features. Wilt u alsnog alle Windows 8-functies uitschakelen (inclusief het Verkenner-lint), dan kiest u voor Disable all new features. De wijzigingen zijn zichtbaar nadat u het systeem opnieuw hebt gestart.

© PXimport

Via het vertrouwde Windows-register schakelt u Windows 8-functies in en uit.

Lint verbergen

Het nieuwe lint van Windows Verkenner houdt de gemoederen flink bezig, het onderdeel kent zowel voor- als tegenstanders. Er is al wel aangetoond dat de nieuwe Verkenner meer scherminformatie kan weergeven dan Windows 7, zelfs inclusief het lint. Wilt u toch het lint verbergen? Klik op de pijl rechtsboven in het Verkennervenster of druk op de toetsencombinatie Ctrl+F1.

2. Metro-achtergrond en kleuren

Standaard heeft het startscherm van Windows 8 een prominente groene achtergrond. De achtergrond biedt een mooie ruimte om een eigen foto of afbeelding te tonen. Hoewel dit officieel niet mogelijk is, lukt dit wel met wat externe hulp. Download Windows 8 Dev. Preview Tweaker. Eenmaal gestart, klikt u bij de optie Use custom Start Screen background op de knop Browse. Wijs de afbeelding aan die u als achtergrond wilt gebruiken. Klik op de knop Apply Image. De afbeelding wordt toegepast. U kunt de situatie herstellen via de knop Restore.

Een heikel punt van de huidige Metro-interface is ook de beperkte mogelijkheid om de omgeving aan uw eigen wensen aan te passen. Met een extern programma kunt u de omgeving alsnog redelijk 'personaliseren'. Download Metro UI Colors Changer. Eenmaal gestart, kunt u de kleur van het startscherm en het aanmeldscherm aanpassen. Ook is het mogelijk om de kleur van de tegeltjes en de letters te veranderen. Ook de zijbalk en geselecteerde items kunnen een eigen kleur krijgen. Bevestig uw aanpassingen met een klik op de knop Change All. U kunt later altijd terug naar de standaardinstellingen. Klik daarvoor op Restore All.

Twee beeldschermen

Windows 8 houdt rekening met het gebruik van meerdere beeldschermen. Hebt u twee beeldschermen naast elkaar? U kunt een bureaubladachtergrond gebruiken die de meerdere schermen beslaat. Klik met rechts op het bureaublad en kies Personalize. Bij Aero Themes kiest u voor het thema Windows Extended.

3. Persoonlijke informatie wissen

De tegels op het startscherm van Windows 8 kunnen persoonlijke informatie tonen. Helaas is het nog niet mogelijk om deze informatie snel te wissen. Met een toetscombinatie lukt dat u wel. In het startscherm drukt u op Windows-toets+I. Het instellingenpaneel verschijnt. Klik op Preferences. Vervolgens kiest u voor Clear all tile notifications. De informatie wordt verwijderd.

© PXimport

Via het zijpaneel van Windows 8 kunt u de tegels van het startscherm leegmaken.

4. Applicaties in het startscherm

Een volledig overzicht van alle applicaties kunt u openen via het startscherm. Een blik op het bureaublad leert dat hier slechts een fractie van alle apps is ondergebracht. Dit betekent dat u wordt gedwongen telkens via het startscherm een applicatie te openen. Gelukkig kan het anders, dankzij een slimme truc. Keer terug naar het bureaublad. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies New / Folder. Deze noemt u Applications.{4234d49b-0245-4df3-b780-3893943456e1}. Open de gemaakte map, automatisch verschijnen hier de snelkoppelingen naar alle beschikbare applicaties. Het startscherm is niet meer nodig.

Wilt u toch graag via het startscherm een applicatie openen, maar staat hij er niet standaard in, dan is het ook mogelijk om hem zelf toe te voegen. Met het gratis programma Metro UI Tweaker for Windows 8 voegt u apps toe aan het startscherm. Ga naar The Windows Club en download de nieuwste versie. Open het programma en klik op de knop Browse (in de onderste sectie Add any Application\File to the Metro Start Menu). Navigeer naar het programma dat u wilt toevoegen en selecteer het. Klik tot slot op de knop Add to Start Menu. Het onderdeel is voortaan beschikbaar via het algemene startscherm.

© PXimport

Handig: alle applicaties in één map.

© PXimport

Voeg extra applicaties toe aan het startscherm.

Van Windows 8 naar 7 en terug

Als u nog niet helemaal kunt wennen aan het startscherm en af en toe wilt overschakelen naar het klassieke menu Start van Windows 7, kunt u gebruikmaken van de gadget Windows8 StartMenu waarmee u tussen de twee menu's schakelt.

5. Applicaties uitsluiten

Als u in Windows 8 een zoekactie uitvoert, wordt niet alleen gezocht op internet. Ook de aanwezige applicaties worden tijdens een zoekactie aangesproken. U kunt dit uitschakelen. In het Control Panel kiest u voor Search. In de sectie Apps geeft u per applicatie aan of deze mag verschijnen in het zoekvenster.

6. Notificaties onder controle

Met de populariteit van applicaties, is de kans groot dat u een redelijke hoeveelheid apps binnen Windows 8 zult installeren. Bepaal zelf welke apps u kunnen storen met meldingen en waarschuwingen. In het startscherm kiest u voor Control Panel. Vervolgens kiest u Notifications. Wilt u helemaal niet dat applicaties een melding tonen, dan kiest u voor Off bij Show app notifications. De tweede optie, Play notification sounds, bepaalt of er een geluid wordt afgespeeld bij een melding. Interessanter is echter de tweede sectie van dit scherm: hierin kunt u bepalen welke applicaties een melding mogen tonen. Zo kiest u er bijvoorbeeld voor dat Alarms wel een melding mag tonen, maar Internet Explorer niet.

Klassieke Internet Explorer

Hoewel de meegeleverde versie van Internet Explorer in Windows 8 vriendelijk is voor touch-bediening, wilt u mogelijk nog steeds gebruikmaken van de vertrouwde versie van Internet Explorer. Hebt u een website geopend in de vernieuwde versie van Internet Explorer, maar wilt u toch liever met de klassieke browser surfen, dan drukt u op de Windows-toets+1. Het bureaublad wordt getoond en de klassieke Internet Explorer wordt geopend.

7. Formaat van tegels

De opbouw van de tegels in het startscherm lijkt willekeurig. Zo heeft de wekkerapplicatie een dubbele tegel, terwijl Internet Explorer het met een enkele tegel moet doen. Met een eenvoudige handeling kunt u een tegel kleiner of juist groter maken. Klik met de rechtermuisknop op de tegel waarvan u de grootte wilt veranderen. In de balk eronder vindt u het pictogram Larger (indien de tegel groter kan worden gemaakt) of Smaller (als de tegel kleiner kan). Verder vindt u in deze balk de mogelijkheid om een applicatie vast te pinnen aan of juist los te maken van het startscherm (respectievelijk Pin en Unpin). Daarnaast is de optie Advanced interessant, als deze voor de geselecteerde applicatie beschikbaar is. Klikt u met rechts bijvoorbeeld op de tegel van Windows Explorer, dan hebt u via de optie Advanced toegang tot extra opties, bijvoorbeeld om de bestandslocatie van Verkenner te openen.

8. Eigen pictogram voor bibliotheek

Windows 8 biedt u de mogelijkheid om een eigen pictogram voor uw bibliotheek te selecteren. Open Verkenner en klik met de rechtermuisknop op de bibliotheek die u wilt aanpassen. Kies Properties. Op het tabblad Library vindt u de nieuwe knop Change library icon. Klik hierop en geef het nieuwe pictogram op. Deze truc werkt helaas nog niet bij de systeembibliotheken van Windows.

9. Altijd 'snappen'

Met de nieuwe functie Snap in Windows 8 kunt u schakelen tussen het traditionele bureaublad en het nieuwe startscherm. Hebt u bijvoorbeeld het bureaublad geopend, dan kunt u via een smalle balk aan de zijkant van het scherm het nieuwe startscherm openen. Of u met Windows 8 kunt 'snappen', hangt af van de schermresolutie. De functie is dus niet altijd beschikbaar. Bij een te lage schermresolutie lijkt Snap niet te werken. Gelukkig kunt u via het Windows-register afdwingen dat Snap alsnog wordt geactiveerd. Druk op Windows-toets+R. In het venster Run typt u Regedit.exe. Klik op OK en navigeer naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ImmersiveShell\. Kies New / Key. Noem deze AppPositioner. Kies hierna New / DWORD-waarde. Noem deze AlwaysEnableLSSnapping. Dubbelklik op AlwaysEnableLSSnapping en typ een 1 in het vak Value Data. Klik op OK en verlaat het register. Nadat u Windows opnieuw hebt gestart, is de Snap-functie beschikbaar en schakelt u eenvoudig tussen het startscherm en het bureaublad. Werkt u liever niet zelf in het register, dan kunt u een programma gebruiken dat deze handmatige aanpassing uit handen neemt. Download Snap Enabler. Klik op Enable Windows 8 Snap Feature.

© PXimport

Activeer de functie Snap, ongeacht de schermresolutie.

10. Privacy

Ook op het gebied van privacy biedt Windows 8 de nodige instelmogelijkheden. Apps - vergelijkbaar met die op smart­phones - hebben in Windows 8 aardig wat rechten. Zo kunnen zij uw huidige locatie zien en gebruikmaken van uw gebruikersnaam en profielfoto. Bent u hier niet van gediend? U kunt het gebruik van persoonlijke gegevens door apps aan banden leggen. In het startscherm klikt u op Control Panel. Wilt u niet dat uw locatie wordt gebruikt? Kies dan No bij Allow apps to use my location. Wilt u niet dat uw gebruikersnaam en profielfoto worden gebruikt? Kies dan No bij Allow apps to us my name and account picture. Tot slot kunt u bij App history opgeven hoeveel apps mogen verschijnen in de lijst met eerder gebruikte apps. Klik hier op de knop Delete History als u de lijst helemaal weg wilt hebben. Dit is handig voor een situatie waarin u de computer met anderen deelt.

11. Aanmelden

Uiteraard hebt u uw gebruikersaccount beveiligd met een wachtwoord. In Windows 8 kan het ook anders: in combinatie met een touchscreen u kunt uw account beveiligen met een Picture Password, een afbeeldingswachtwoord. Hierbij selecteert u een foto en geeft u een beweging op die foto aan. U kiest bijvoorbeeld een familiefoto en beweegt met uw vinger van het oudste naar het jongste gezinslid. In het Control Panel kiest u voor de sectie Users. Klik op Create a picture password. Klik op Choose picture. Vervolgens maakt u de beweging driemaal, totdat deze wordt geaccepteerd. Het Picture Password is ingesteld. Ook na het instellen hiervan kunt u gebruik blijven maken van het traditionele wachtwoord. Een ander interessant alternatief is het gebruik van een pincode. In het Control Panel kiest u voor Users. Kies bij PIN Logon voor Create a PIN, en geef de gewenste pincode op. Voortaan kunt u zich bij Windows 8 aanmelden via een cijfercombinatie. Hoewel Windows 8 bij het opstarten telkens om een wachtwoord vraagt, is het invoeren hiervan niet verplicht. Althans, als u de nodige maatregelen neemt. Druk op de toetscombinatie Windows-toets+R en typ netplwiz. Klik op OK. Haal vervolgens het vinkje weg bij de optie Users must enter a username and password to use this computer. Klik op OK. Nadat u de computer opnieuw hebt gestart, wordt uw gebruikersaccount geladen zonder dat er om een wachtwoord wordt gevraagd. Let op dat ook anderen zo gemakkelijk toegang tot uw account hebben.

© PXimport

Gebruik een afbeelding om u aan te melden bij Windows 8.

12. Koppelen

Windows 8 kent een nauwe integratie met Windows Live. Zodra u zich aanmeldt met uw Windows Live ID (dat onder meer wordt gebruikt door Hotmail en Messenger), kunt u de instellingen van de computer synchroniseren met andere computers. In het Control Panel kiest u voor Users. Klik op Switch to a Windows Live ID. Geef de juiste informatie op. De eerstvolgende keer meldt u zich aan met uw Windows Live ID. Open hierna het Control Panel en kies de nieuwe optie Sync PC Settings. Bij de optie Sync settings on this PC kiest u On. Vervolgens geeft u in de sectie PC Settings aan welke onderdelen moeten worden gesynchroniseerd. Denk hierbij aan de bureaubladachtergrond, thema's, instellingen van applicaties en favoriete websites. Als u zich op een andere Windows 8-computer met uw Windows Live ID aanmeldt, zijn deze onderdelen ook beschikbaar.

© PXimport

Overal dezelfde instellingen, ongeacht de gebruikte computer.

13. Applicaties handmatig sluiten

Applicaties in Windows 8 kunt u in principe niet handmatig sluiten. Ze worden in de sluimerstand geschakeld bij het verlaten en automatisch afgesloten zodra er ruimte nodig is. Via een omweg kunt u de applicaties alsnog handmatig sluiten. Druk op de toetscombinatie Ctrl+Alt+Del. Kies Task Manager. Op het tabblad Processes klikt u met de rechtermuisknop op de applicatie die u wilt sluiten. Kies voor End Task. In de kolom Status leest u overigens of de applicatie is geopend of dat deze in de sluimerstand is geschakeld. Standaard toont Task Manager concrete waarden voor geheugengebruik, schijfprestaties en netwerk. U kunt in plaats van waarden ook percentages aangeven. Daarmee kunt bijvoorbeeld u zien hoeveel van het totale geheugen procentueel door een specifieke applicatie wordt gebruikt. Klik met rechts op een waarde bij een kolom die u wilt veranderen en kies Resource Values / Memory (of Disk of Network) / Percents. De weergave wordt veranderd.

© PXimport

Task Manager is in Windows 8 flink onder handen genomen.

Tijdelijk klassiek Taakbeheer

Als u tevreden bent over de vernieuwde Task Manager (Taakbeheer), maar incidenteel de klassieke versie van Task Manager wilt openen, volgt u de volgende stappen. Druk op Windows-toets+R. Typ Taskmgr.exe en klik op OK. De klassieke versie start. Liever de Windows 8-editie? Typ dan Tm.exe en klik op OK.

14. Sluimer- en slaapstand herstellen

Als u Windows 8 afsluit, valt op dat de opties Sluimerstand en Slaapstand niet aanwezig zijn in het afsluitmenu. Onhandig, maar met wat hulp kunt u deze opties alsnog inschakelen. Druk op de toetscombinatie Windows-toets+R en typ Powercfg.cpl. Klik op Choose what the power buttons do. Klik op de koppeling Change settings that are currently unavailable. Selecteer de opties Show Sleep en Show Hibernate. Tevreden? Bevestig met een klik op Save changes. Een andere interessante optie is Enable Hybrid Boot. Met deze optie kan de computer sneller opstarten nadat u de machine hebt afgesloten. Hybrid Boot is niet altijd ingeschakeld. U kunt deze optie alsnog activeren. Plaats in de sectie Windows shutdown settings een vinkje bij de optie Enable Hybrid Boot.

© PXimport

Uitgeschakelde opties alsnog instellen.

15. Afsluitopties aanpassen

De opties om Windows af te sluiten zijn aardig onder handen genomen. Vreemd is dat de optie om de computer af te sluiten of opnieuw op te starten, niet beschikbaar is in het startscherm. Zonde. Met het eerder besproken programma Metro UI Tweaker for Windows 8 (zie stap 4), bepaalt u zelf welke onderdelen (zoals ShutDown en Restart) in het contextmenu terechtkomen. Start het programma en geef in de sectie Power Options aan welke functies in het startscherm moeten worden opgenomen. Tevreden? Bevestig met een klik op OK.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten