Kobo Aura - De beste e-reader voor onderweg

Door: Joris Peterse | 09 juni 2014 09:30

Review

Hoewel de formaten van e-readers vaak niet heel veel verschillen, is de Kobo Aura compacter dan vele andere readers. Wat vinden we van de Aura?

Kobo Aura

Prijs € 127,-

Website www.kobo.nl

Formaat 15 x 11,4 x 0,8 cm

Schermformaat 6 inch (15,2 cm)

Gewicht 174 gram

Opslaggeheugen 4 GB (uit te breiden met microSD-kaart)

Extra’s Nachtlampje

Ondersteunde tekstbestandsformaten ePub, pdf, rtf, txt, html, mobi

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Mooi ontwerp
 • Compact
 • Vlotte werking
 • Minpunten
 • Verplicht Kobo-account
 • Per ongeluk bladeren
 • Spiegelend scherm

Hoewel de e-reader qua formaat wat kleiner is dan zijn soortgenoten, is het scherm met z'n 6 inch niet kleiner. Bovendien weegt de Aura een stuk minder dan alle concurrenten.

Kortom, de Kobo Aura is de beste metgezel voor wie de reader overal mee naartoe neemt in de tas. Minpuntje is echter wel dat de randen om het scherm dunner zijn, waardoor je tijdens het lezen makkelijk per ongeluk de zijkant van het scherm aanraakt en daarmee de bladzijde omslaat.

De Kobo Aura reageert soepel en heeft weinig laadtijd nodig om een groot boek te openen. Het touchscreen lijkt ook wat nauwkeuriger te reageren dan bij de andere e-readers.

Boekenplank vullen

Er zijn meerdere manieren om de digitale boekenplank van je Kobo te vullen. De winkel van Kobo werkt goed om eenvoudig en legaal boeken aan te schaffen en op de e-reader te zetten. Het aanbod is helaas niet erg uitgebreid.

De Kobo Aura is de compactste van het stel.

Betaling kan met iDeal, creditcard en PayPal. Je kunt je boeken ook via een microSD-geheugenkaart op je e-reader openen of ze via de verkenner kopiëren nadat je het apparaat via micro-usb met de computer hebt verbonden. De Kobo Aura kan alle gangbare bestandsformaten aan, maar om alles overzichtelijk te krijgen op het kleine schermpje is het in sommige gevallen handig om het digitale boek te converteren naar ePub-formaat.

Kobo-account

Alle e-readers van Kobo moeten voor gebruik geactiveerd worden met een Kobo-account, dat gekoppeld kan worden aan een Facebook-profiel of een e-mailadres. Op deze manier heb je al meteen een account dat gebruikt kan worden in de digitale boekenwinkel van Kobo. Hoewel het met de Kobo e-readers ook mogelijk is boeken via de Windows Verkenner naar de e-reader te verplaatsen, is een account altijd verplicht. Zelfs als je geen gebruikmaakt van de Kobo-winkel.

Zonlicht

Zoals gezegd is de Kobo Aura een uitstekende reisgenoot. Zoek echter wel een plek uit die niet in direct zonlicht is, want het scherm van de e-reader weerspiegelt wel in het zonlicht. Het aanzetten van het leeslampje helpt hier een beetje tegen, maar toch leest het in het zonlicht prettiger op de schermen van de andere Kobo's en de Kindle.

6 Reactie(s) op: Kobo Aura - De beste e-reader voor onderweg

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 juni 2014 14:31 japie12
  Ik heb slechte ervaringen met een Ereader.
  Twee jaar gelden een Sony gekocht en vlug weer terug gestuurd naa 3 dagen.Denk ga het weer eens proberen want ik lees erg veel op mijn tablets misschien zijn de Ereaders nu inmiddels verbeterd
  Twee dagen geleden dus een Kobo Aura Hd gekocht. (180 euro ).Heb weer overwogen hem terug te sturen .
  Voorheen altijd boeken gelezen op tablets zoals Apple Airpad en Samsung Galaxy Note. Eink scherm van Kobo is wel werkelijk wel geweldig, mooi scherp en helder en heerlijk rustig aan de ogen ook buiten in de zon.Dat is echt het enige grote voordeel.(Zit meestal binnen te lezen)
  Er zitten echter meer nadelen aan een Ereader. En ik vind ze niet eel verbeterd tov twee jaren gelden qua hardware en software
  Schermpje is veel te klein je moet heel veel bladeren,Moet echt minimaal 8 inch zijn.Touchsysteem van het scherm werkt zeer slecht en traag, je moet lang en hard drukken en altijd krijg je een trage vertraagde reactie,omslaan na aantikken van het scherm van een bladzijde duurt te lang is gewoon traag.
  Alles is door Kobo ingericht op het "KOPEN"' van boeken. Importeren van boeken die je al op je PC hebt staan is (bewust??) zeer gebruikersonvriendelijk. Software en instel mogelijkheden zijn beperkt, elke gratis app zoals Moonreader of Aldiko (beiden voor Android) zijn veel uitgebreider en gebruikersvriendelijker.Totale systeem is erg traag t.o.v. tablet, Verder twee piepkleine knopjes aan de boven rand die je met je nagel moet bedienen,
  Gebruikersonvriendelijke desktop applicatie van Kobo zelf. Deze heb je nodig als je boeken van je PC over wilt zetten naar je Ereader.
  Dit is zoals ik het nu op inetrnet lees de PREMIUM EREADER van alle Ereaders die er momenteel zijn dus die andere zijn nog slechter. Advies koop beter geen Ereader maar voor een beetje meer een tablet bijv. Nexus7, dat is een toptablet en ook top ereader en voor relatief weinig geld waar je ook nog eens heel veel meer mee kunt dan alleen maar boeken lezen.
  Nogmaals alleen het Einkscherm is toppie, de rest hadden ze met weinig moeite volgens mij veel beter kunnen/moeten doen. Op deze manier verliezen de Ereaders de slag met de tablets omdat de toegevoegde waarde van een Ereader t.o.v een tablet alleen maar het Eink scherm is maar dat wordt teniet gedaan door de matige hardware en software prestaties, Dom hoor.

  mvrgr
  Japie12
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juni 2014 14:23 MarkS90
  Een artikel over "een e-reader voor onderweg", geïllustreerd met een foto van een dame die in bed ligt te lezen …

  Inhoudelijk: ik gebruik geen e-reader en ga dat niet doen ook. Een boek is naar mijn ervaring veel prettiger. En als ik even snel wil bladeren hoeft dat met een boek geen probleem te zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juni 2014 21:38 Anoniem
  Ik heb sinds 2 jaar een ereader van Kobo.
  Als er weer een nieuwe uit was verkocht ik die van mij en kocht de nieuwste.
  Nu heb ik de Kobo Aura en het is echt de fijnste.
  De verlichting is super. Die van de Kobo Glo was nog te fel, maar deze is perfect.
  Vanaf dat ik een ereader heb lees ik weer heel veel, omdat het heel makkelijk gaat om er boeken op te zetten.
  Het houd veel makkelijker vast dan een normaal boek want het is een stuk lichter en met het lichtje is het in bed hellemaal makkelijk lezen.
  Voor mij (en mijn man trouwens ook) geen gewoon boek meer.
  Ik ben super blij met mijn Kobo Aura!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2014 05:28 Anoniem
  Een Kobo account zonder welkeje niks voor elkaar krijgt en een schermdie je niet in het directe zonlicht kan lezen. En dat moet dan een geweldig product zijn? Ik heb zelf een Sony, geen gezeik met accounts en het scherm is zelfs in het felste zonlicht te lezen. Verder is er geen speciale software nodig om boeken over te zetten (is wel beschikbaar en handig maar niet echt nodig) gewoon de reader aan je pc koppelen en je krijgt een extra harde schijf, de boeken kun je hier gewoon via drag en drop naartoe slepen of kopieeren en daarna worden ze perfect weergegeven. Ik heb juist een ereader gekocht om in de zon te kunnen lezen en download boeken van internet via torrents dus…ik wil ook geen verplichte accounts. Sony is voor mij de beste.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2014 12:28 Jorispeterse
  Bij de Kobo heb je ook geen software nodig om boeken naar je e-reader te kopieren. Kan gewoon via de verkenner. De Sony heeft als fors minpunt dat het geen nachtlampje heeft. Terwijl alle andere readers van dezelfde prijsklasse dit wel hebben. Wil je een nachtlampje, dan moet je een dure hoes aanschaffen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 oktober 2015 12:50 Anoniem
  Kobo Aura gekocht. Kan er alleen de boeken opzetten die ik gekocht heb bij Bol.com via het account dat ik aangemaakt hebt. Via de verkenner mijn eigen ebooks er op zetten gaat niet; de software van Bol.com of van Kobo, voorkomen dit.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.