Kobo Aura - Tabletachtige e-reader

Door: Jeroen Boer | 03 maart 2014 09:44

Review

E-readers hebben inmiddels een vast plekje tussen andere apparaten veroverd. De ontwikkeling staat niet stil, want na een aanraakscherm en achtergrondverlichting rust Kobo zijn nieuwe model uit met een capacitief aanraakscherm. Bevalt de Kobo Aura net zo goed als de Kobo Glo?

Kobo Aura

Prijs: € 139,95

Kleuren behuizing: Zwart of roze

Afmetingen (BxHxD): 15 x 11,4 x 0,8 cm

Gewicht: 174 gram

Schermtechnologie: E Ink capacitief aanraakscherm

Schermformaat: 6 inch (1024 x 758 pixels)

Opslaggeheugen: 4 GB

Kaartslot: MicroSD-kaartslot

Formaten beveiligd: ePub (Adobe DRM), pdf (Adobe DRM)

Formaten onbeveiligd: ePub, pdf, cbz, cbr, txt, html, rtf, mobi

Draadloos: 802.11 b/g/n

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Capacitief scherm
 • Compact en licht
 • achtergrondverlichting
 • Minpunten
 • Duur

De Kobo Aura is te beschouwen als een opvolger van de Kobo Glo, al wordt die laatste vooralsnog nog steeds verkocht als een net iets goedkopere optie.

Qua specificaties lijkt de Kobo Aura veel op de Glo. Beide e-readers hebben een 6inch-scherm dat gebruikmaakt van een E Ink Pearl-scherm. De resolutie is vrijwel gelijk. De Kobo Glo heeft 1024 x 768 pixels, terwijl de Kobo Aura er 1024 x 758 heeft. In de praktijk is dit niet te zien.

Tevens hebben beide e-readers ingebouwde verlichting, waarbij het licht op het scherm valt in plaats dat het scherm zelf licht geeft. De Aura heeft met 4 gigabyte tweemaal zoveel opslaggeheugen voor boeken.

Multitouch-aanraakscherm

Waar de Kobo Glo infraroodtechnologie gebruikt, heeft de Kobo Aura een capacitief multitouch-aanraakscherm. Net als bij een tablet loopt de glasplaat van rand tot rand. Een welkom verschil met tablets is dat het scherm ontspiegeld is. Net als zijn voorganger hoeft ook de Aura niet na iedere pagina het hele scherm te verversen.

Toch is er wel een verschil, want bij de Kobo Aura zijn heel kort puntjes te zien als je van pagina wisselt. Als we heel dicht op het scherm kijken, dan blijkt een heel licht rastertje zichtbaar dat lijkt samen te vallen met de genoemde puntjes. We vermoeden dat dit rastertje samenhangt met de capacitieve aanraaktechnologie en dat deze aanraaklaag onderdeel is van het scherm zelf. Het capacitieve scherm voegt in de gebruikersinterface slechts twee handigheidjes toe.

De helderheid van de verlichting is nu aan te passen met een veeggebaar en er kan een multitouch-knijpgebaar gebruikt worden om te zoomen op een afbeelding. Helaas werkt dit zoomen niet voor het vergroten van de letters in een boek.

Conclusie

De Kobo Aura is een betere e-reader dan de Kobo Glo. Het apparaat is dunner, lichter en compacter. Het scherm reageert door de capacitieve technologie bovendien net wat soepeler. Toch zouden we als gebruiker van de Kobo Glo niet direct naar de winkel rennen.

Qua leeservaring is er namelijk vrijwel geen verschil. Dat is niet heel erg, want net als de Kobo Glo biedt de Aura uitstekende verlichting en scherpe letters. Heb je nog geen e-reader, dan is de Kobo Aura wat ons betreft de betere keuze die ook iets meer kost.

1 Reactie(s) op: Kobo Aura - Tabletachtige e-reader

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 mei 2014 12:41 Anoniem
  Met mijn Kobo Aura kan ik wel met het multitouch-knijpgebaar de lettergrootte van een boek aanpassen. Vind dit persoonlijk een erg handige feature die ik regelmatig gebruik.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.