Kobo eReader Touch Edition

Door: Jeroen Boer | 01 mei 2012 12:15

Overige elektronica

Sinds kort is de Kobo eReader Touch Edition van het Canadese Kobo in Nederland verkrijgbaar. De e-reader maakt - zoals vrijwel alle andere alternatieven - gebruik van een E Ink-scherm met een afmeting van zes inch. Hoe verhoudt Kobo zich tot de al verkrijgbare e-readers?

De Kobo eReader Touch Edition is erg stevig en is gemaakt van rubberachtig aanvoelend kunststof. Aan de zijkant heeft het apparaat een micro-SD(HC)-kaartslot. Wij kregen de geheel zwarte uitvoering, er zijn ook varianten met een witte, zilveren, lila en blauwe achterkant en een witte voorkant. Het 6inch-scherm is het prima E Ink Pearl-scherm, dat ook door bijvoorbeeld Sony en Amazon gebruikt wordt. De bediening is helemaal gebaseerd op aanraking, waardoor het apparaat er minimalistisch uitziet. Er zit op de voorkant slechts één knop, die gebruikt wordt om terug te keren naar het hoofdmenu. Dit hoofdmenu toont de covers van de boeken die u aan het lezen bent. Om naar uw bibliotheek over te schakelen moet u op de titel klikken en Bibliotheek kiezen. Op dezelfde manier gaat u naar de boekwinkel, de instellingen en de helpfunctie. Op het hoofdscherm wordt onderin reclame getoond voor vijf boeken uit Kobo's boekwinkel, die u gelukkig kunt vervangen door vijf favoriete boeken uit uw eigen bibliotheek. We kunnen helaas niet instellen dat we op het hoofdvenster altijd een lijst zien van al onze boeken in de bibliotheek.

Het hoofdscherm van de Kobo eReader Touch Edition (hier Engelstalig, Nederlands is ook mogelijk).

Gebruik

Tijdens het lezen raakt u de zijkanten van het scherm aan om te bladeren. Wanneer u het midden van het beeld aanraakt, wordt een menu geopend waarmee u de lettertypen en geavanceerde instellingen kunt bereiken. Handig is dat u TrueType- en OpenType-lettertypen kunt kopiëren naar de reader, door simpelweg een mapje fonts aan te maken in de root. Daarnaast kunt u de marges veranderen en de uitvulling wijzigen. Toen we voor het eerst gingen lezen viel op dat niet na iedere pagina de kenmerkende zwarte verversingsflits getoond wordt. Deze kwam pas na zes pagina's en tussendoor werd een snellere verversing zonder flits gebruikt. Hierdoor is er constant een nabeeld van de vorige pagina zichtbaar. Gelukkig vonden we in de geavanceerde instellingen een optie om de paginavernieuwing in te stellen na iedere pagina. De zwarte flits is terug bij iedere bladomslag, maar er is dan vrijwel geen nabeeld en dus meer contrast. Een grappig extraatje is dat Kobo leesstatistieken bijhoudt waarmee u kunt zien hoeveel boeken u hebt gelezen, hoeveel uur u hebt gelezen en hoeveel pagina's u in een boek hebt omgeslagen. U kunt 'prijzen' winnen, gebaseerd op dit leesgedrag. Zo krijgt u een 'prijs' als u uw eerste boek opent. Prijzen zijn niets meer dan badges die u vervolgens ook op uw Facebook-prikbord kunt plaatsen.

Conclusie

De Kobo eReader Touch Edition heeft ons positief verrast. De minimalistische e-reader is vlot, stevig, heeft het uitstekende E Ink Pearl-scherm en is geheel Nederlandstalig. We vinden het handig dat we eenvoudig lettertypen naar het apparaat kunnen kopiëren. Prettig is dat de verkoopprijs met 99 euro bij boekhandels Libris en Blz erg scherp is. Dit is wat ons betreft de prettigste reader die momenteel op de markt is en een erg goed alternatief voor Sony's PRS-T1. De boekhandels Libris en Blz. verkopen ook hoesjes voor de eReader Touch.

Kobo eReader Touch Edition

Prijs € 129,-

Taal Nederlands

Kleuren behuizing Zwart, wit, lila, blauw, zilver

Afmetingen 165 x 114 x 10 mm

Gewicht 185 gram

Schermtechnologie E Ink Pearl (16 grijstinten)

Schermformaat 6 inch (15,2 cm), (600 x 800)

Intern geheugen 2 GB (1 GB beschikbaar)

Kaartslot MicroSD-kaartslot

E-bookformaten beveiligd ePub (Adobe DRM), pdf (Adobe DRM)

E-bookformaten onbeveiligd ePub, pdg, mobi, cbz, cbr, txt, html, rtf

Lettertypen 9

Lettergroottes 25

Landschapsmodus Ja (alleen pdf)

Afbeeldingsformaten Jpeg, gif, png, bmp, tiff

Draadloos 802.11b/g/n

Meegeleverd Micro-usb-kabel

Oordeel 9/10

Pluspunten

Alles netjes in het

Nederlands

Verversingsflits instelbaar

Prettige bediening

Stevig

Lettertypen toevoegen

Minpunten

Hoofdvenster niet echt instelbaar

0 Reactie(s) op: Kobo eReader Touch Edition

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.