Koopgids draadloze speakers

Door: redactie-computertotaal | 23 maart 2019 10:00

Google I/O 2018
Review

Inhoudsopgave

 1. Wat is een draadloze speaker?
 2. Wat heb je nodig?
 3. Bluetooth
 4. Wifi
 5. Streamingdiensten
 6. Slimme luidspreker

Muziek afspelen hoeft al lang niet meer op een forse stereo-installatie. Met een draadloze luidspreker speel je muziek eenvoudig af vanaf je smartphone. Wat is er te koop en wat is voor jou handig om te kopen? Wij helpen je bij het uitzoeken van de perfecte draadloze speaker.

Wat is een draadloze speaker?

Onder een draadloze speaker verstaan we een luidspreker waar je draadloos muziek op kunt afspelen. Je kiest dus op je smartphone, tablet of eventueel pc welke muziek je wilt horen, waarna deze muziek wordt afgespeeld op de luidspreker zonder dat er een kabeltje nodig is tussen de luidspreker en je smartphone. Dat betekent niet dat een draadloze speaker helemaal geen draden heeft. De ingebouwde versterker heeft immers elektriciteit nodig om te werken. Een draadloze luidspreker is dan ook voorzien van een netsnoer of usb-aansluiting om een voeding op aan te sluiten. Wel zijn er draadloze luidsprekers die zijn voorzien van een accu, waardoor je ook onderweg of in de tuin muziek kunt luisteren.

Wat heb je nodig?

De belangrijkste keuze die je moet maken voordat je een draadloze luidspreker koopt, is bepalen waar je de luidspreker wilt gebruiken. Zoek je een speaker die je op meerdere plekken wilt gebruiken, dan kun je het beste een wat kleiner exemplaar nemen dat voorzien is van een accu. Luister je vooral thuis, dan kun je beter een wat groter exemplaar nemen, doorgaans biedt dit een betere geluidskwaliteit.

Qua draadloze techniek heb je twee keuzes: bluetooth of wifi. Ieder techniek heeft zijn eigen voor- en nadelen waarbij bluetooth eenvoudiger werkt en hierdoor overal te gebruiken is terwijl wifi onder andere een betere geluidskwaliteit biedt. Er zijn overigens ook draadloze luidsprekers die beide technieken aan boord hebben.

Bluetooth

De meeste bekende soort draadloze speaker is de bluetoothspeaker. Het grote voordeel van een bluetooth speaker is dat deze eenvoudig aan te sluiten en te gebruiken is. Iedere smartphone of tablet is voorzien van bluetooth. Je maakt via bluetooth verbinding waarna je muziek of ander geluid via de luidspreker kunt afspelen. Is zowel je smartphone als luidspreker voorzien van nfc, dan is het koppelen nog makkelijker. Een ander voordeel van een bluetoothspeaker is dat ze doorgaans voorzien zijn van een accu waardoor je geen stopcontact nodig hebt om muziek te luisteren. Handig voor in de tuin of onderweg. 

Het nadeel van bluetooth is dat de muziek daadwerkelijk op je smartphone, tablet of laptop wordt afgespeeld. Dat is ook het geval als je een streamingdienst als Spotify of Deezer gebruikt. Vooral bij een smartphone of tablet kan dat lastig zijn omdat de accu bij een actieve bluetoothverbinding een stuk sneller leegloopt. Daarnaast stopt je muziek als je een telefoongesprek krijgt, lastig als je met meerdere mensen muziek luistert. Een ander aandachtspunt is dat het bereik van bluetooth beperkt is, reken in de praktijk op zo’n 10 meter.

Wifi

Wifi is naast bluetooth de andere manier om een luidspreker draadloos te maken. Je luidspreker is via wifi verbonden met je draadloze netwerk. Je smartphone maakt dus niet direct via wifi verbinding met de speaker, maar communiceert via je netwerk met de luidspreker. Het bereik is dus niet afhankelijk van de afstand tussen je luidspreker en afspeelapparaat, maar de dekking van je wifi-netwerk in huis. Zowel je luidspreker als je bronapparaat zoals je smartphone moeten een goede wifi-dekking hebben. Je kunt in plaats van wifi speaker misschien beter spreken van een netwerkspeaker, want sommige modellen kun je naast wifi ook via een netwerkkabel aansluiten. Dat kan voor een stabielere verbinding zorgen. Voor de gebruikservaring maakt dat niet uit, want je smartphone is draadloos verbonden met je netwerk.

Wifi speakers zijn vaak ook multiroomspeakers die je in combinatie met andere wifi speakers van hetzelfde merk kunt inzetten als multiroomsysteem. Ten opzichte van bluetooth heeft als voordeel dat je smartphone geen extra energie gebruikt tijdens het afspelen én je gewoon kunt bellen zonder dat de muziek stopt. Een ander voordeel is dat wifi meer bandbreedte biedt dan bluetooth waardoor de geluidskwaliteit beter is.

Streamingdiensten

Tegenwoordig gebruiken we vaak streamingdiensten als Spotify om muziek te luisteren. Op een bluetoothspeaker kun je alle audio afspelen die je telefoon ook afspeel. Een wifi speaker moet ondersteuning bieden oor een streamingdienst en maakt na een afspeelopdracht zelf verbinding met de streamingdienst. Je telefoon gebruik je dan als afstandsbediening om de muziek te starten waarna de luidspreker zelf verbinding maakt met de streamingdienst. Aansturing kan via de bij de speaker behorende app of soms via de direct vanuit de app van de streamingdienst. 

Slimme luidspreker

De trend op het gebied van draadloze speakers is de slimme speaker waar je tegen kunt praten. Apple, Google als Amazon brengen met de Apple HomePod, Google Home en Amazon Echo eigen slimme luidsprekers op de markt. Slimme speakers vereisen een internetverbinding en zijn hierdoor ook wifi speakers waar je onder andere mee naar streamingdiensten kunt luisteren. Google Assistant en Amazon Alexa kunnen ook door andere fabrikanten gebruikt worden, waardoor sommige wifi speakers van andere merken tegelijkertijd ook slimme speakers zijn.

1 Reactie(s) op: Koopgids draadloze speakers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 maart 2019 20:29 Kasander1
  Leuk al die enkele speakertjes maar wat als je echte stereo wilt hebben d.m.v. twee speakers? Of wat te denken van surround met meerdere speakers!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.