© PXimport

Koopgids koptelefoons

Geplaatst: 25 mei 2019 - 09:20

Aangepast: 24 november 2022 - 13:38

Joris Peterse

Een beetje muziekliefhebber kan niet zonder een goede koptelefoon. Thuis kun je er lekker hard muziek mee luisteren, films kijken of gamen zonder anderen te storen. En onderweg in de trein zorg je er juist voor dat anderen jóu niet storen. Investeren in een fijne headset is voor iedereen aan te raden. De keuze is alleen enorm. Voor een paar tientjes heb je al een exemplaar, maar je kunt er ook honderden euro's tegenaan gooien. Hoe vind je jouw ideale koptelefoon en waar moet je op letten? Onze koopgids helpt.

Verschillen tussen koptelefoon en oordopjes

Media has no description

© PXimport

Voordat we verder ingaan op koptelefoons, zou je je eerst kunnen afvragen of oordopjes niet beter bij je passen. Hoewel die vaak qua geluid minder goed klinken, hebben ze ook wat voordelen te bieden ten opzichte van hun grote broers. Je neemt ze immers veel gemakkelijker mee, een setje doppen neemt minder ruimte in beslag in je tas. Vooral sporters kunnen meer baat hebben bij oordoppen dan bij headsets, omdat ze niet zo zwaar wegen en minder in de weg zitten tijdens workout-sessies. Misschien vind je het irritant dat oordopjes altijd in de knoop raken, maar dat hoeft tegenwoordig niet meer. Je ziet steeds vaker volledig draadloze dopjes. Wil je je oren helemaal vrij houden, verdiep je dan eens in hoofdtelefoons die werken middels bone conduction. Het geluid gaat dan regelrecht van je kaakbot naar je hersenpan.

Pasvorm: on-ear en over-ear

Media has no description

© PXimport

Goed, terug naar koptelefoons. Die moeten niet alleen goed klinken, ze moeten in de eerste plaats ook lekker zitten. Dit is iets wat online lastig te vergelijken is, dus daarvoor zou je eigenlijk een keertje naar de winkel moeten gaan om verschillende modellen te passen. We maken over het algemeen onderscheid tussen on-ear en over-ear. Die benamingen spreken eigenlijk voor zich. Bij een on-ear-koptelefoon zitten de oorschelpen tegen je oren aan gedrukt, bij een over-ear zitten de schelpen er omheen. On-ear-modellen kunnen snel knellen, maar zijn doorgaans kleiner en lichter dan over-ear-headsets. Over-ear-modellen daarentegen kunnen wat lomp zijn en sluiten je compleet af van de buitenwereld, maar zitten vaak fijner omdat je oren vrij blijven. Ook iets om rekening mee te houden: bij sommige koptelefoons zijn de oorschelpen naar binnen te klappen, zodat de hele headset makkelijker op te bergen is. Bij andere koptelefoons is die mogelijkheid er weer niet, die hebben een vaste vorm.

Kabel en draadloos

Media has no description

© PXimport

Wil je luisteren via een kabel, of toch liever draadloos? Voor beide valt wat te zeggen. Bekabelde headsets hebben een 3,5 millimeter-aansluiting en zijn zodoende op zo'n beetje alle audioapparatuur aan te sluiten. Je kunt zo lang luisteren als je wilt, want dergelijke headsets hebben geen aparte voeding nodig. Draadloze headsets daarentegen werken via bluetooth en draaien dan ook op een interne batterij. Af en toe moeten ze dus aan de lader. Fabrikanten vertellen er vaak bij wat de maximale accucapaciteit is. Dit soort wireless koptelefoons lijkt de toekomst te hebben nu telkens meer smartphone-fabrikanten er voor kiezen om geen koptelefoonaansluiting in hun nieuwste telefoons te bouwen. Wil je toch met een bekabelde headset luisteren, dan ben je aangewezen op adapters/dongels, namelijk 3,5-mm-naar-usb-c. Voor de geluidskwaliteit maakt je keuze overigens niet zoveel uit. Die is namelijk veel afhankelijker van andere factoren (waarover later meer).

Noice cancelling

Met name koptelefoons in het duurdere segment bieden vaak noise cancelling aan, oftewel ruisonderdrukking. Deze techniek zorgt ervoor dat omgevingsgeluiden worden gefilterd, zodat je niets meer van buitenaf hoort en helemaal op kunt gaan in de muziek. De vraag is of je er de meerprijs voor wilt betalen. Ruisonderdrukking is met name een interessante optie voor mensen die veel reizen: op lange vluchten kan het echt een uitkomst zijn. Zelfs al luister je niets, dan kun je toch het geroezemoes van je medepassagiers en het gesuis van de motoren wegfilteren om in alle rust een dutje te doen. De meest luxe headsets kunnen tegenwoordig automatisch geluid doorlaten, zodat je bijvoorbeeld op stations geen omroepen mist. Sommige koptelefoons hebben 'adaptive noise cancelling'; dit betekent dat je - vaak in combinatie met een app - de ruisonderdrukking in verschillende gradaties kunt instellen.

Is goedkoop per se duurkoop?

Media has no description

© PXimport

Dan nu tijd voor geluidskwaliteit. Dat is een lastige, want een unaniem 'goed geluid' bestaat niet. Globaal haal je uit online reviews wel of een koptelefoon goed klinkt, maar dat hoeft niet te betekenen dat ook jij je daarin kunt vinden. Het is maar net waar je de meeste waarde aan hecht, en het ene merk is het andere niet.

Houd je bijvoorbeeld van een bovengemiddeld aanwezige bas, dan kom je al snel uit bij koptelefoons van Sony. Deze fabrikant stelt het geluid zo af dat de lage tonen duidelijker naar voren komen dan de hoge tonen. Wil je geluid horen alsof het rechtstreeks uit de studio komt? Dan kun je denken aan merken als Sennheiser of Beyerdynamic. Bose kenmerkt zich door zijn warme geluid en toonaangevende ruisonderdrukking, terwijl JBL een nauwkeurige mix biedt van hoog en laag - met een kleine nadruk op het midden, dus de zang. En dat is slechts een greep uit alle merken die er te kiezen zijn.

Houd tot slot ook rekening met het soort muziek dat je luistert. Voor het streamen van mp3'tjes op Spotify heb je geen koptelefoon van 500 euro nodig. Headsets in deze prijsklasse zijn vaak toegespitst op muziekpuristen die veel naar 'losless' audio luisteren. In deze flac-bestanden is er geen sprake van compressie, de kleinste details in de muziek blijven hoorbaar. Als je dat belangrijk vindt, heb je dus een (vaak duurdere) headset nodig die ook deze details kan oppikken.

Toekomstige trend: slimme koptelefoons

Je kent slimme assistenten als Alexa, Cortana, Siri en de Google Assistent nu met name van je smartphone of van slimme speakers, maar ze worden nu ook al in koptelefoons gebouwd. Op deze manier kun je via je koptelefoon je andere slimme apparaten aansturen, notities aanmaken, het weerbericht opvragen enzovoort. Je ziet het nu nog niet zo heel veel, maar in de nabije toekomst is dit wel iets waar je vaker tegenaan gaat lopen wanneer je je oriënteert voor een koptelefoon. Zeker nu de Google Assistent sinds kort Nederlands verstaat.

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten