© PXimport

Koopgids systeemcamera

Geplaatst: 29 juni 2019 - 06:34

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Joris Peterse

Als je in de markt bent voor een systeemcamera dan kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Welke is de beste en waar moet je op letten? Met deze koopgids helpen we je op weg.

Wat is een systeemcamera?

Media has no description

© PXimport

Een systeemcamera biedt je dezelfde mogelijkheden als een digitale spiegelreflexcamera. Er is echter een belangrijk verschil, want er is géén spiegel aanwezig in een systeemcamera. Vaak wordt gezegd dat je een spiegelreflexcamera moet hebben als je serieus wilt fotograferen, maar dat is een verouderde stelling. Systeemcamera’s staan op hetzelfde niveau als de digitale spiegelreflexcamera. Vaak zijn ze zelfs beter, want de systeemcamera heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van de traditionele DSLR. Zo zijn ze vaak sneller door de aanwezigheid van een elektronische sluiter en kun je accurater en sneller scherpstellen door de aanwezigheid van een complex scherpstelsysteem met scherpstelpunten over nagenoeg het gehele beeld.  

Ook het fysieke verschil - het ontbreken van de spiegel - zorgt voor voordeel: zo is er voordeel op het gebied van maatvoering. De systeemcamera is meestal een stuk compacter dan een vergelijkbare spiegelreflex, zodat je de camera gemakkelijker en fijne mee kunt nemen. Ook is een dergelijk systeem trillingsvrij en geruislozer dan de spiegelreflex, wat in sommige situaties praktische voordelen oplevert.

Meer over het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera lees je bij onze collega's van Zoom.nl.

Veelzijdig

Bepaalde voordelen van de spiegelreflex gelden ook voor de systeemcamera: je hebt de volledige controle over je beelden doordat je - als je dat wilt - alles zelf in kunt stellen. Ook kun je de lens verwisselen, zodat je in iedere situatie met de juiste lens op pad kunt.

Focussen

Media has no description

© PXimport

Soms hoor je mensen beweren dat de scherpstelling in een systeemcamera langzaam en ‘zoekend’ werkt. Dat was in het begin misschien zo, maar inmiddels is de techniek dusdanig verbeterd dat je enorm geavanceerde scherpstellingssystemen vindt in systeemcamera’s. Daarbij wordt gebruikgemaakt van fasedetectiepixels direct op de sensor, al dan niet gecombineerd met contrastdetectie. Dit betekent dat je met een systeemcamera scherp kunt stellen op ongeveer het gehele beeld en dat met de grootste precisie. 

Ook is handmatig scherpstellen met een systeemcamera heel erg gemakkelijk. Veel mensen deinzen er voor terug, maar met een systeemcamera komt handmatig scherpstellen weer helemaal terug. Via Focus Peaking wordt met gekleurde markeringen namelijk aangegeven waar de scherpte ligt in je beeld. Je ziet de scherpte dan als het ware over je beeld heen ‘schuiven’. Een kind kan de was doen. 

Welke past bij mij?

Media has no description

© PXimport

Als je op zoek bent naar een systeemcamera, dan is het goed om eerst duidelijk te hebben welk sensorformaat je zoekt. Net zoals bij spiegelreflexen zijn er meerdere sensorformaten beschikbaar. Je hebt systeemcamera’s met een Micro Four Thirds sensor, een APS-C-sensor, een fullframe-sensor en middenformaatsensoren. MFT- en APS-C-camera’s leveren prima prestaties voor betaalbare prijzen. Fullframe- en middenformaatsensoren zorgen natuurlijk voor een opname met de meeste beeldinformatie, detail en geringste scherptediepte.

Een systeemcamera is meestal een stukje compacter dan een vergelijkbare digitale spiegelreflexcamera. Dat betekent dat je zo’n camera, of zelfs een complete set, gemakkelijker mee op pad kunt nemen. In het geval van een camera met MFT-sensor helemaal, want zelfs een telelens blijft in dat geval qua omvang binnen de perken.


Over het algemeen is een systeemcamera dus relatief compact en licht, maar natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Kijk daarom goed naar je wensen en de beschikbare camera-systemen, want gewicht en grootte zijn in de dagelijkse praktijk twee belangrijke zaken. Verder is het aan te raden om goed alle mogelijkheden van camera’s te bekijken. Systeemcamera’s zijn vaak volgestopt met de meest innovatieve functies en daarom is het makkelijk om mogelijkheden over het hoofd te zien. Denk dan aan de fijne 4K- en 6K-Photo opties van Panasonic, of de mooie film-filters van Fujifilm. Ieder merk heeft weer haar eigen specifieke mogelijkheden.

Kijk uiteraard ook naar de prijs. Systeemcamera’s zijn er in allerlei soorten en maten en verschillen dus ook enorm van prijs. Je hebt instappers die veel waar bieden voor relatief weinig geld, allround middenklassers met een dito prijs en high-end topmodellen waarvoor je diep in de buidel moet tasten.

Vergeet de lens niet

Je camera-body is belangrijk, maar net zoals bij elke andere camera is ook de gekozen lens van groot belang voor de kwaliteit van het eindresultaat, de foto. Vergeet dus ook niet om goed te kijken naar de lens of lenzen die je aanschaft. Elke fabrikant heeft een uitgebreid assortiment lenzen voor hun systeemcamera’s. Dat assortiment loopt, net zoals bij de camerabody’s, behoorlijk uiteen. Van groothoek naar tele en van goedkoop tot erg duur. 

Media has no description

© PXimport

Opslag en bescherming

Media has no description

© PXimport

Vaak worden opslag en bescherming als laatste bekeken. Dat geeft niet, maar zorg dat je er voldoende aandachtig naar kijkt. Een goede, grote en snelle sd-kaart is uiteraard van belang voor goede en veilige opslag van je beelden. Kijk ook naar een goede tas met voldoende opbergmogelijkheden voor camera, lens én accessoires zoals kabels en geheugenkaartjes.

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000