Kopie maken van uw harde schijf

Door: Vincent Ossewaarde | 10 juni 2011 12:43

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Uw harde schijf bevat alle belangrijke gegevens van de computer. Vroeg of laat komt er een moment dat de schijf vol raakt en dan is het tijd voor een grotere versie. Met de hand alle gegevens overzetten of alle programma's opnieuw installeren is een tijdrovende klus, dus het een-op-een overzetten is

Oudere computergebruikers herinneren zich misschien de tijd nog wel waarin floppydisks levendig werden gekopieerd en verspreid. Met twee floppydrives was het kopieer­proces zo eenvoudig als het intikken van één commando. Die tijd ligt ver achter ons en veel moderne computers hebben niet eens meer de mogelijkheid om floppydisks te gebruiken. De harde schijf in uw computer is te vergelijken met een enorme floppydisk, maar helaas is het kopiëren van alle gegevens minder makkelijk dan destijds met floppy's. Toch zijn er veel situaties waarin het klonen van een harde schijf uitermate handig of zelfs onontkoombaar is.

Functies van klonen

1. Kloon als back-up

Een van de meest in het oog springende toepassingen van het klonen van een harde schijf is natuurlijk het maken van back-ups. Anders dan systemen die bestand voor bestand back-uppen, zorgt het goed klonen van een harde schijf voor een volledig identieke kopie van alle gegevens, inclusief de data die u misschien over het hoofd zou zien als u alle interessante mappen met de hand zou moeten kiezen. In principe zou u de gekloonde harde schijf zó terug kunnen zetten als dat nodig blijkt. Klonen heeft als nadeel dat het veel meer tijd in beslag neemt dan het maken van reguliere back-ups. Ook het bewaren van meerdere klonen, bijvoorbeeld van drie verschillende weken, is minder handig, omdat voor elke kloon een verse harde schijf nodig zal zijn.

Voor het terugzetten van een back-up is een gekloonde harde schijf is soms reuzehandig, maar soms ook juist niet. Het terugzetten van een kloon is onhandig als u alleen maar enkele bestanden terug wilt halen. Een harde schijf klonen is juist wel handig als u af en toe een complete systeemkopie wenst te bewaren.

2. Nieuw systeem

Een andere toepassing van het klonen van een schijf, is het overzetten van een systeemconfiguratie op een nieuw systeem. Het komt maar al te vaak voor dat mensen hun computer gaan vervangen, maar de oude gegevens graag willen overzetten. Door het klonen van een harde schijf, maakt u een identieke kopie voor uw nieuwe systeem, en hebt u zonder veel moeite de beschikking over alle data.

Bij het klonen van een harde schijf voor installatie in een nieuw systeem zijn er twee zaken waar u goed op moet letten. Allereerst bevat menig besturingssysteem hele specifieke drivers voor hardware, bijvoorbeeld voor de ingebouwde netwerk- of geluidskaart. Zodra een harde schijf gekloond wordt, worden alle gegevens overgezet, inclusief de geïnstalleerde drivers. Bij het overzetten van de schijf in een ander systeem, is er natuurlijk een grote kans dat het nieuwe systeem andere hardware bevat en dus andere drivers nodig heeft. Windows kan de drivers automatisch herstellen door Windows op te starten via de installatie-cd's en te kiezen voor de herstelmodus.

Het tweede aandachtspunt is de zogenaamde hashwaarde van het systeem. Sommige besturingssystemen schrijven op de harde schijf een zogenaamde hashwaarde weg, een digitale vingerafdruk van het systeem. Bij het klonen van de harde schijf wordt deze hashwaarde meegenomen en bij het inbouwen in een nieuw systeem klopt de digitale vingerafdruk niet meer met de opgeslagen hashwaarde. In sommige versies van Windows is het dan mogelijk dat u uw kopie opnieuw dient te activeren.

3. Grotere harde schijf

U kunt het klonen van een harde schijf ook gebruiken voor het overstappen naar een grotere schijf. Door de originele schijf te klonen zet u echter niet alleen alle bestanden over, maar ook de partitie-informatie: een stukje van de harde schijf waarop staat beschreven op welke manier deze is ingedeeld. Windows gebruikt deze partitietabel voor het toewijzen van schijfletters. Klonen van de harde schijf naar een grotere schijf, levert dus een identieke schijf op, maar dan als onderdeel van een veel grotere.

Er zijn twee mogelijkheden om de grotere ruimte te benutten: het aanpassen van de partitietabel, of het aanmaken van een extra partitie met een extra schijfletter tot gevolg. Om een partitietabel aan te passen is diverse software beschikbaar, bijvoorbeeld Partition Magic of Gparted; wat wel en niet mogelijk is, leest u in een eerder artikel over partitioneren. De producten CloneZilla en Norton Ghost, die we hierna bespreken, kunnen overigens de partitiegrootte aanpassen tijdens het kopiëren van alle gegevens.

Harde schijven - hoe zat het ook alweer?

Het succesvol klonen van een harde schijf is, met het juiste gereedschap, goed uit te voeren door een geoefende computergebruiker. Tijdens de verschillende stappen en in de verschillende programmatuur treft u allerlei terminologie aan. Goed begrip van deze materie kan net het verschil zijn tussen data verliezen of een schijf met succes kopiëren, daarom hier wat basisinformatie.

 

Schijven

Bijna alle harde schijven werken volgens dezelfde technische principes. Een aantal ronde schijven is boven elkaar gemonteerd en tussen elke schijf bevindt zich een kop die gegevens kan wegschrijven of uitlezen. De schijven bewegen met een bepaalde snelheid in het rond, 5400 en 7200 rotaties per minuut (rpm) zijn gebruikelijk. De kop beweegt gedurende elke rotatie om de juiste gegevens te lezen.

 

Partities

Een harde schijf kent een min of meer vaste indeling: als de harddisk uit de fabriek komt, is de schijf helemaal leeg en bruikbaar in elke denkbare computer en met elk denkbaar besturingssysteem. Omdat een besturingssysteem een eigen indeling van bestanden kent, moet een schijf geformatteerd worden met het juiste bestandssysteem. Populaire bestandssystemen voor Windows zijn FAT, FAT32 of NTFS. Linux gebruikt ext3 en op een Mac wordt HFS gebruikt. Een harde schijf kan onderverdeeld worden in verschillende delen of partities, zodat hij bruikbaar is in verschillende besturingssystemen (wanneer elke partitie een eigen bestandssysteem kent) of zodat de schijf efficiënt ingedeeld is (als er meerdere partities gemaakt worden voor hetzelfde besturingssysteem). Om een computer te kunnen starten met een harde schijf, wordt aan het begin van een harde schijf een Master Boot Record (MBR) geplaatst waarin beschreven staat welke partities aanwezig zijn en op welke manier een besturingssysteem gestart kan worden. Een schijf zonder Master Boot Record kan dus nooit gebruikt worden als opstartschijf.

 

Blokken

Binnen een bestandssysteem, en we concentreren ons dan vooral op de populaire systemen voor Windows, worden bestanden gerepresenteerd door blokken op de schijf. Om te bepalen welke blokken samengenomen moeten worden om een bestand te representeren, wordt aan het begin van een bestandsysteem de zogenaamde File Allocation Table geplaatst, een soort inhoudsopgave van de schijf. Zonder deze inhoudsopgave is de informatie op de harde schijf waardeloos.

0 Reactie(s) op: Kopie maken van uw harde schijf

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.