LaCie 2big NAS 6TB

Door: Edmond Varwijk | 29 augustus 2012 11:41

Apps & Software

Hoewel LaCie erg veel aandacht aan design van hun NAS'en besteedt, vielen de prestaties en functionaliteit van de producten tot nu toe wat tegen. We zijn benieuwd of de LaCie 2big NAS het wel kan opnemen tegen andere NAS'en in dezelfde prijsklasse.

Het ontwerp van de 2big NAS is onveranderd ten opzicht van eerder door ons geteste NAS'en van LaCie zoals de 2big Network 2. De aluminium behuizing is mooi om te zien, maar minder handig door de kleine voet waardoor de NAS gemakkelijk omvalt. Ook minder handig is zijn de beperkte communicatievaardigheid met slechts één grote led op de voorzijde en twee kleine aan de achterzijde. De led aan de voorkant geeft erg veel licht, maar kan via de webinterface worden uitgeschakeld.

De 2big NAS heeft het kenmerkende design van LaCie en haar huisontwerper Neil Poulton.

Het aantal poorten op de NAS is bij LaCie eveneens beperkt met maar één usb2.0-poort, één eSATA-poort en één gigabit netwerkpoort. Niet alleen ontbreekt dus een usb-poort op de voorkant om snel bestanden van een geheugenstick naar de NAS te kopiëren, ook is er geen usb 3.0 en geen tweede netwerkaansluiting. Allemaal zaken die bij andere NAS-apparaten in de prijsklasse van deze LaCie inmiddels toch wel standaard zijn.

Het aantal aansluitingen op de NAS is zeer beperkt.

Geen JBOD

De prestaties van de NAS zijn zondermeer goed te noemen en vergelijkbaar met die van de middenklasse modellen van QNAP en Synology. De gemiddelde leessnelheid is 41,23 MByte/s en de gemiddelde schrijfsnelheid 34,42 MByte/s. Dit zijn gemiddelden van de Intel NAS Performance Toolkit. Toch heeft de NAS ook hier weer een teleurstellende beperking in petto. LaCie biedt alleen keuze tussen RAID0 en RAID1, JBOD is niet mogelijk! Omdat bij RAID0 de gegevens op de NAS een te groot risico lopen doordat bij falen van één van beide schijven dan alle data verdwenen is, betekent dit dat alleen RAID1 overblijft. Daarmee verliest u dus altijd de helft van de totale opslagcapaciteit van de NAS. LaCie verkoopt de 2big NAS behalve schijfloos ook met 4 of 6TB en daar houdt u dus maar 2 of 3TB van over. Op de vraag waarom JBOD niet mogelijk is laat LaCie weten 'daaraan te werken maar technisch is dit een grotere uitdaging'. Of en wanneer JBOD voor deze NAS beschikbaar komt, is daarmee onduidelijk.

De 2big NAS ondersteunt alleen RAID0 en RAID1.

JBOD forceren door eerst één volume op één schijf te maken en dan een tweede op de tweede schijf, mislukt doordat de LaCie dan het volume van de eerste schijf verwijdert.

Functionaliteit

De software van de NAS is gebruiksvriendelijk. De minder geslaagde Network Assistant die de NAS in het netwerk opspoort hoeft u gelukkig niet te gebruiken, de hele configuratie is via de webinterface van de NAS mogelijk. Voor het maken van back-ups worden Genie Backup Assistant (Windows) en Intego Backup Assistant (Mac OSX) meegeleverd.

De firmware van LaCie is gebruiksvriendelijk.

De NAS biedt daarbij de belangrijkste functies zoals delen van mappen met gebruikers en groepen, ftp en sftp. Er is ondersteuning voor streamen van multimedia en Time Machine voor back-up van Mac-computers. Ook wordt iSCSI ondersteund, waarbij een deel van de NAS als een lokale schijf geconfigureerd en ook bijna op die snelheid gebruikt wordt door het veel efficiëntere iSCSI-protocol te gebruiken. Zowel Windows als Mac-computers ondersteunen iSCSI. LaCie biedt geen downloadbare modules om de functionaliteit verder uit te breiden en de printserver ondersteunt alleen het OpenPrint-protocol wat het aantal printers beperkt. Voor powerusers is het jammer dat telnet en SSH niet mogelijk zijn. LaCie meldt in reactie op de vraag waarom deze protocollen niet ondersteund worden, dat deze protocollen via welke direct contact met het Linux-besturingssysteem op de NAS gemaakt kan worden 'om de stabiliteit te garanderen' niet wordt aangeboden. Wel zegt men opnieuw een alternatief hiervoor te bestuderen.

De 2big NAS biedt in tegenstelling tot de 2big Network wel iSCSI.

Wilt u de 2big NAS gebruiken in combinatie met een smartphone of tablet, houd er dan rekening mee dat er alleen voor iOS een officiële LaCie-app is. Deze biedt toegang tot de bestanden op de NAS en onder meer downloaden en uploaden van bestanden.

Bestanden uploaden vanaf een iPad naar de 2big NAS met de LaCie app.

Conclusie

De LaCie 2big NAS is niet zo groot als zijn naam wil doen geloven. Er is plaats voor twee schijven, maar daarvan verliest u er een doordat alleen de keuze voor RAID1 verantwoord te maken is. Daarbij heeft de NAS weinig aansluitmogelijkheden, biedt de firmware weinig extra's en biedt de NAS duidelijk ook minder functionaliteit dan andere NAS'en van dit prijsniveau. Een big aanrader is de NAS dus niet, en eigenlijk zelfs geen kleintje. Tenzij u het uiterlijk zo mooi en belangrijk vindt dat u de genoemde nadelen op de koop toeneemt.

LaCie 2big NAS 6TB

Prijs € 199,- (zonder schijven), € 489,- (4 TB), € 579,- (6 TB)

Garantie 36 maanden

Processor ARM-processor op 2 GHZ

Geheugen 256 GB DDR2

Aansluitingen Usb 2.0, eSATA, 10/100/1000 LAN

Multimediaservers DLNA, iTunes-server

Netwerkservices Ftp-server, iSCSI, printserver, Time Machine

Energieverbruik 14 watt idle, 23 watt idle

Afmetingen 9,1 x 17,2 x 20 cm

Oordeel 6/10

Pluspunten

RAID0/1

Nederlandstalig

iSCSI

Minpunten

Relatief duur

Geen JBOD

Weinig aansluitingen

Geen telnet/SSH

Functionaliteit niet uitbreidbaar

0 Reactie(s) op: LaCie 2big NAS 6TB

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.