LaCie 2big Network 2

Door: Edmond Varwijk | 07 december 2011 15:02

Apps & Software

LaCie spiegelt zich graag aan Apple. Aanvankelijk dacht men dat een mooi smoeltje daarvoor voldoende zou zijn, maar inmiddels heeft men ontdekt dat ook de functionaliteit op orde moet zijn én dat die dat niet was. Met de tweede editie van de 2big Network probeert LaCie zich te herstellen.

Het uiterlijk van de tweede editie van de 2big Network is ongewijzigd ten opzichte van de voorganger die we eerder getest hebben. Juist met dat uiterlijk oogstte LaCie veel lof, al kleven er ook nadelen aan de strak vormgegeven behuizing met de grote blauwe led aan de voorzijde. Zo is de voet nog altijd te smal, waardoor de NAS relatief makkelijk omvalt. En het blijft vervelend om bij een storing de status te moeten aflezen of reset te moeten uitvoeren middels gelijktijdige lichtsignalen van leds aan voor- en achterzijde. Ook is de ventilator continu hoorbaar, terwijl we juist bij zo'n volledig uit metaal opgetrokken behuizing met een buitenwand vol koelribbels, een passieve koeling zou verwachten.

LaCie heeft de strak vormgegeven, maar niet perfecte behuizing van de 2big Network 2 ongewijzigd gelaten.

De LaCie 2big Network 2 beschikt over één eSATA-poort en twee usb-poorten. Via deze kan een printer (usb) worden aangesloten of extra opslagruimte (eSATA of usb). Uniek voor de NAS is dat een deel van de opslagcapaciteit geserveerd kan worden voor direct gebruik via usb. Het advies van LaCie is wel dat deel niet groter te maken dan 128 GB, daarboven zou het een te grote negatieve impact op de prestaties van de NAS hebben. Terughoudendheid is dus gewenst, want met gemiddelde 35 MB/seconde is de LaCie toch al geen snelle NAS. LaCie biedt de 2big Network 2 aan met 2 TB of 4 TB opslagruimte.

De startpagina van de LaCie dashboard kan deels zelf worden bepaald.

Functionaliteit

LaCie heeft zich voor de 2big Network 2 volledig op het verbeteren van de firmware van de NAS gericht. De nieuwe interface is duidelijker van opzet. De openingspagina biedt toegang tot alle onderdelen en er kunnen naar eigen wens zes blokken worden geplaatst die de belangrijkste informatie van die functie al laten zien. Dat werkt leuk, al is het van ondergeschikt belang. Vrijwel niemand zal dit na de eerste keer nog wijzigen of ook maar regelmatig inloggen op de NAS na de eerste configuratie. Gebruikers en groepen maken, gedeelde mappen inrichten en rechten geven, en een back-up instellen gaat nu allemaal gemakkelijker dan in de vorige versie van de firmware. De NAS is toegankelijk via de Windows Verkenner (SMB), FTP en SFTP. iSCSI ontbreekt, hoewel dat vooral zakelijk interessant is. De LaCie ondersteunt Apples TimeMachine, het bevat een downloadfunctie en fungeert als UPnP-multimediaserver. De mediaserver heeft niet de kwaliteit van bijvoorbeeld TwonkyMedia, die we op sommige andere NAS'en terugvinden. Hij doet zijn werk wel en biedt de inhoud van wachtwoordvrije gedeelde mappen bij UPnP/DLNA-apparaten zoals een mediaspeler, de Xbox 360 of PlayStation 3 aan. LaCie positioneert zichzelf met zijn strak gepolijste uiterlijk natuurlijk als een echt product voor Apple-gebruikers. Naast de normale mediaserver is er ook een iTunes-server.

De NSS322 biedt een zeer volwassen interface met ruimschoots configuratieopties.

Conclusie

LaCie heeft voor de 2big Network 2-NAS precies dat gedaan wat nodig was, namelijk het flink onder handen nemen van de firmware. Die is weliswaar ook nu nog niet zo uitgebreid als van bijvoorbeeld QNAP of Synology, maar biedt wel al de functies die een doorsnee gebruiker wenst én doet dat op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Nadelen zijn er ook. Zo is de gemiddelde datadoorvoersnelheid laag en ontbreekt ondersteuning van bijvoorbeeld IPv6 en iSCSI. Jammer is ook dat de ventilator goed hoorbaar is, waardoor de NAS niet snel in het zicht gezet zal worden en dat is jammer van zijn strakke uiterlijk.

LaCie 2big Network 2

Prijs € 369,00 (2x 1 TB); € 489,- (2x 2 TB)

Taal Nederlands

Garantie 3 jaar

Oordeel 7/10

Pluspunten

Twee schijven (RAID0 en RAID1)

Verbeterde firmware

Automatische firmware-update

Design

Minpunten

Statusindicatie via leds vóór- en achterzijde

Luidruchtige ventilator

Functionaliteit niet uitbreidbaar

Geen iSCSI

Gemiddelde snelheid

0 Reactie(s) op: LaCie 2big Network 2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.