LaCie LaCinema Rugged HD

Door: frank-de-graaf | 16 maart 2010 16:41

Review

De nieuwste mediaspeler van LaCie ziet er zonder meer waanzinnig stevig uit. Niet alleen het design van ontwerper Neil Poultron is fraai, ook onder de motorkap hebben we niets te klagen. Waar de meeste van deze schijven niet verder komen dan dvd-formaten, biedt de LaCinema echte HD-mogelijkheden.

Tussen al het mediaplayer-geweld van de afgelopen maanden is de LaCinema van LaCie een opvallende verschijning. Het apparaat ontbeert een netwerkaansluiting en ook usb-host-adapter ontbreekt. Het is de bedoeling dat u de schijf aan een computer koppelt en voorziet van films, muziek of foto’s. Voor het afspelen is een stroomadapter nodig en een televisie met een HDMI-aansluiting of een ouderwetse gele Composiet-videopoort. Voor gebruik met de pc is de voeding via usb voldoende om leven in de schijf te krijgen.

De LaCie LaCinema Rugged is omhuld met rubber.

De aansluitingen zitten verborgen aan de achterkant. De optische SPdif-aansluiting heeft een beschermplaatje en voor Composiet-video en stereogeluid hebt u de speciale meegeleverde verloopkabel nodig. LaCie voorziet niet alleen in een Composiet-kabel, maar ook in HDMI- en een usb-kabel. Een beetje jammer is dat een opbergtasje voor de kabels ontbreekt en dat de stroomvoorziening nogal goedkoop is uitgevoerd met een stugge kabel van amper een meter lang en een opzetstukje voor Nederlandse stopcontacten.

Afspelen

De speler herkent de meeste HD-formaten, maar heeft moeite met films met een hoge bitrate. Directe Blu-ray-rips worden erg schokkerig afgespeeld. Dat geldt niet voor de gecomprimeerde varianten in een Matroska- of Windows Media-mediacontainer. Let op bij films met alleen DTS-geluid – er is namelijk geen downmixmogelijkheid naar stereo. In de praktijk betekent dit dat u DTS-films niet zonder A/V-versterker kunt bekijken. Afspelen van dvd’s, Divx- en Xvid-films (inclusief ondertitels) levert geen problemen op.

De LaCinema HD is al met al een aardige mediaspeler, die dankzij de dikke zwarte rubberen rand tegen een stootje kan. De schok komt waarschijnlijk als u de prijs hoort. Met 280 euro prijst LaCie zich volledig uit de markt. Voor dat geld koopt u bijna drie mediaspelers met vergelijkbare mogelijkheden, of twee als u het inclusief harde schijf wilt doen. Wellicht dat het design voor sommigen de prijs rechtvaardigt, want de prestaties doen dat zeker niet.

LaCie LaCinema Rugged HD

Prijs €279,95

Garantie 2 jaar

Maker LaCie

Opslagcapaciteit 500 GB

Videoformaten Mpg, avi, mp4, mkv, wmv, iso, vob, ifo, asf, ts, tp, trp, mts, m2ts, dat, mpeg-1/2/hd/4. xvid, h.264, wmv9, vc-1

Audioformaten Mp3, wma, mp4, wav, ogg, pcm, dts (pass-through,) ac3, aac

Overige formaten Jpg, bmp, gif, bmp

Ondertitels Srt, smi en sub

In- en uitgangen HDMI en Composiet (via verloopkabel); Digitaal geluid (optisch)

Resolutie 480p, 576p, 720p, 1080i en 1080p

Bestandssystemen NTFS

Oordeel 6/10

Pluspunten

Fraai design

Handige bediening

Minpunten

Veel te duur

Problemen met afspelen Blu-ray-rips

Geen DTS downmixing

0 Reactie(s) op: LaCie LaCinema Rugged HD

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.