LaCie mosKeyto

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 08 september 2010 13:01

Internet & Thuis

Iedereen gebruikt tegenwoordig wel een usb-stick voor het meenemen van data en dan geldt: hoe kleiner hoe beter. LaCie komt met de mosKeyto, een usb-stick die zo klein is dat u hem als u dat wilt altijd in uw laptop kunt laten zitten.

De naam mosKeyto (mosquito, mug) is een verwijzig naar het formaat van de usb-stick, hij is immers niet veel groter dan een insect. De mosKeyto doet denken aan de nano-ontvangers voor bijvoorbeeld draadloze muizen of bluetooth die slechts een halve centimeter uit de usb-poort steken. Dit geldt ook voor de mosKeyto, zodat u hem altijd kunt laten zitten als u het kapje niet gebruikt. Wanneer u de mosKeyto wilt meenemen, dan kunt u een beschermkapje voor de usb-connector gebruiken. Met behulp van een koordje bevestigt u de stick en het kapje aan elkaar en kunt u hem aan uw sleutelbos doen. De mosKeyto heeft een stevige constructie waarbij we de normale usb-connector erg waarderen. Vaak hebben compacte usb-sticks namelijk een ander soort connector zonder het metalen gedeelte.

De mosKeyto is compact, maar heeft een normale usb-connector.

microSDHC

Bij het bestuderen van de MosKeyto viel ons op de usb-connector een piepklein pictogram (van een microSD-kaartje) op. Bij nadere inspectie ontdekten we inderdaad een microSDHC-kaartje in de connector. Normaal gesproken kunt u die niet verwijderen, maar een hobbymesje lost dat simpel op. Het blijkt om een microSDHC-kaartje met 4 GB te gaan dat gemaakt is door Samsung. Een slimme constructie van LaCie, want zo kunnen ze de mosKeyto eenvoudig met verschillende geheugencapaciteiten uitbrengen. Aangezien er vergelijkbare SDHC-kaartlezertjes zijn die op de mosKeyto lijken, hadden we het leuk gevonden als LaCie het kaartje eenvoudig verwijderbaar had gemaakt.

De mosKeyto bevat een microSDHC-kaartje.

Snelheid

De leessnelheid van de mosKeyto bedraagt in onze test 19,6 MB/s. Niet erg indrukwekkend, maar gezien het compacte formaat is dat geen probleem. De schrijfsnelheid kwam niet verder dan 5 MB/s. Dat is in vergelijking met andere usb-sticks erg langzaam en wat ons betreft eigenlijk te langzaam. Dit zou een beperking van het gebruikte microSDHC-kaartje kunnen zijn.

Online opslag

De mosKeyto wordt geleverd inclusief een abonnement van twee jaar op de dienst Wuala. Dit is een LaCie’s eigen online opslagdienst. Met behulp van het serienummer op de verpakking wordt het gratis abonnement aangemaakt, dus gooi als koper de blisterverpakking niet direct in de vuilnisbak. U krijgt 4 GB opslag in plaats van de 1 GB opslag die u bij een normaal gratis abonnement krijgt. Wuala wordt geïntegreerd in Windows en er verschijnt een virtueel schijfstation waarmee u bestanden simpel naar uw online opslag kunt kopiëren. Wuala installeert ook een apart programma, dat bedoeld is voor onder andere automatische back-up en synchronisatiefuncties. Die zijn echter alleen bedoeld voor pro-gebruikers en dat kost minimaal 19 euro per jaar met 10 GB opslagruimte. Toch is Wuala ook zonder automatische back-upfunctie een leuk extraatje dat door de integratie met de verkenner handig werkt.

Conclusie

De LaCie mosKeyto is een piepkleine usb-stick die toch een stevige behuizing heeft en door zijn compacte formaat zelfs altijd in uw notebook kan blijven. Handig is dat de mosKeyto een normale metalen usb-connector heeft die beschermd wordt door een kapje. Over de snelheid zijn we minder te spreken, vooral de schrijfsnelheid is erg laag. Dit is waarschijnlijk een beperking van het gebruikte microSDHC-kaartje. De online opslag van 4 GB bij Wuala is een leuk extraatje en is door de integratie in de verkenner eenvoudig in gebruik.

LaCie mosKeyto 4 GB

Prijs € 19,99 (4 GB), € 29,99 (8 GB)

Garantie 2 jaar

Oordeel 7/10

Pluspunten

Compact en stevig

Normale usb-connector

Online opslagruimte

Minpunten

Schrijfsnelheid langzaam

0 Reactie(s) op: LaCie mosKeyto

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.