Externe harde schijven gaan met hun tijd mee en ook Lacie’s Rikiki is er nu met een usb3.0-interface. Gebleven is de zwart metalen behuizing met een compact ontwerp. Weet de Rikiki in zijn nieuwe uitvoering te overtuigen?

De Rikiki lijkt op het eerste gezicht als twee druppels water op de vorige uitvoering, maar ten opzichte van de Rikiki in de usb2.0-uitvoering is de behuizing licht gewijzigd. De usb-aansluiting is nu op een korte zijkant geplaatst, wat we persoonlijk prettiger vinden dan de aansluiting op een lange zijkant, zoals we bij de Rikiki usb 2.0 zagen. Verder is het statuslampje nu naast de usb-poort geplaatst. Naast de usb-aansluiting vinden we een voedingsaansluiting. Deze is noodzakelijk als blijkt dat de usb-poort niet genoeg vermogen levert. Dit is bijvoorbeeld het geval bij gebruik van een ExpressCard-uitbreidingskaart op een laptop voor usb 3.0 zonder eigen voeding. Een voedingskabeltje om de voedingsaansluiting met een usb2.0-poort te verbinden wordt in tegenstelling tot andere mobiele, externe usb3.0-schijven die we eerder hebben getest niet meegeleverd en dient los te worden aangeschaft.

© PXimport

De Rikiki USB 3.0 heeft een minimalistische behuizing.

Als we de schijf voor de eerste keer aansluiten, wordt er een programma gestart dat de schijf formatteert. U kunt kiezen uit één grote NTFS-partitie of een combinatie van NTFS-partitie plus een FAT32-partitie van maximaal 32 GB om bijvoorbeeld data uit te wisselen met een Mac of ander besturingsysteem dat geen NTFS kan schrijven. Na het formatteren is de Rikiki klaar voor gebruik en treffen we tevens de gebruikershandleiding en een link naar Wuala aan (dit is LaCie’s eigen online opslagdienst). U krijgt bij de Rikiki een abonnement van één jaar met 10 GB opslag. Daarnaast levert LaCie het back-upprogramma Genie Backup Assistent mee, waarmee u eenvoudig een back-up kunt maken van door u zelf gewenste mappen. De software zit helder in elkaar en is hierdoor goed bruikbaar.

© PXimport

De achterkant bevat de usb-aansluiting, optionele voedingsaansluiting en het statuslampje.

Prestaties

De LaCie Rikiki zet iets snellere resultaten neer als de eerder geteste vergelijkbare Transcend StoreJet 25D3 en heeft een sequentiële leessnelheid van 89 MB/s. De schrijfsnelheid blijft steken op 88 MB/s. Bij kleinere bestanden daalt dit tot een leessnelheid van 39 MB/s en een schrijfsnelheid van 46 MB/s. Via usb 2.0 zien we geen verrassingen en blijven de lees- en schrijfsnelheden steken op zo’n 34 MB/s. LaCie’s eigen Rugged USB 3.0 is echter een stuk sneller, waardoor de Rikiki USB 3.0 geen heel indrukwekkende snelheden neerzet.

Conclusie

De Rikiki heeft een minimalistische metalen behuizing die eigenlijk niemand lelijk kan vinden. Dankzij usb 3.0 zijn de prestaties een stuk beter dan een externe harde schijf met usb 2.0, maar daar hebt u uiteraard wel usb 3.0-poorten voor nodig. Net als bij de Rikiki voor usb 2.0 vinden we de prijs aan de hoge kant. De geteste uitvoering heeft een adviesprijs van bijna 110 euro, terwijl de vrijwel gelijk presterende Transcend StoreJet 25D3 met een prijs van 85 euro flink goedkoper is. Voor die prijs krijgt u bij Transcend de optionele extra voedingskabel er zelfs al bij.

LaCie Rikiki USB 3.0

Prijs € 109,90 (500 GB), € 169,9 (1 TB)

Garantie 2 jaar

Oordeel 7/10

Pluspunten

Compacte behuizing

Goed back-upprogramma

Minpunten

Prijs

Geen extra voedingskabel

Testsysteem

Processor AMD Phenom II 955 BE (@ 3,5 GHz)

Moederbord Gigabyte GA-MA790XT-UD4P

Geheugen 4 GB DDR3 1333 MHz

Harde schijf Samsung F2 Eco Green 1 TB

Grafische kaart ATI Radeon HD 5750 1 GB

Usb3.0-uitbreidingskaart Asus U3S6

Besturingssysteem Windows 7 Home Premium 64 bit

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten