Laks horloge laat ABN Amro-klanten contactloos betalen

Door: Rens Blom | 29 december 2019 10:16

Review

Betalen met je smartwatch wint aan populariteit, ook onder klanten van ABN Amro. De bank biedt klanten ook een alternatief: geselecteerde analoge horloges die dankzij een speciale chip geschikt zijn voor contactloos betalen a la Apple Watch. Computer!Totaal testte zo’n ABN Amro horloge.

Laks horloge met betaalchip

Prijs € 69,-
Kleuren Bruin, andere horloges in meer kleuren
Diameter 40 mm
Band voor betaalchip 20 of 22 mm
Betaalfunctie NFC-betaalchip voor in band
Overig Analoog uurwerk met standaard batterij
Website www.laks.com Website www.abnamro.nl
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • 20mm-band werkt ook met andere horloges
  • Betaalbare wearables en chip
  • Contactloos betalen werkt uitstekend
  • Minpunten
  • Leren band niet erg comfortabel
  • Horloge toont soms de verkeerde tijd
  • Destijds problematisch bestelproces

ABN Amro zet als één van de grootste Nederlandse banken fors in op betalen met wearables. Apple Watch-gebruikers kunnen via Apple Pay kleinere bedragen contactloos betalen door hun horloge tegen de betaalautomaat te houden, maar er zijn meer opties. Zo verkopen diverse merken – met goedkeuring van ABN Amro – uiteenlopende accessoires waar je contactloos mee kan betalen. Van ringen en sleutelhangers tot armbanden en horloges van Swatch, Mondaine, Olympic en Laks: de keuze is groot en neemt nog gestaag toe. Ik heb met dank aan een voucher van ABN Amro een horloge van Laks besteld en drie maanden gebruikt.

Problematische bestelling

Een ABN Amro-geschikte wearable kopen, doe je bij de betreffende fabrikant. Ik bestelde daarom een (heren)horloge via de website van het Duitse Laks. Dat ging niet slag of stoot, want de website werd blijkbaar vernieuwd en deed het daarom dagenlang niet. Toen ik het horloge eindelijk besteld had, kon ik het daaruit volgende registratienummer niet gebruiken om de betaalchip toegang te geven tot mijn ABN Amro-rekening. Er volgden meerdere telefoontjes met ABN Amro, met de conclusie dat mijn type rekening nog niet geschikt was maar dat daar binnenkort verandering in zou komen. Oftewel: ik kon de wearable nog niet gebruiken. Vreemd, want de bank maakte al vóór mijn bestelling groots reclame voor betaalwearables.

Horloge

Als een geluk bij een ongeluk duurde de verzending van het horloge uit Duitsland bijna twee weken omdat UPS mijn pakketje eerst naar een verkeerd adres stuurde. Toen ik het horloge eindelijk binnen had, kon ik hem – zoals deels verwacht – nog niet registreren. Er volgde weer e-mail- en telefooncontact met de – behulpzame – medewerkers van de bank. Eén van hen moest handmatig iets omzetten, waarna de registratie wel lukte. Een dag later belde het hoofd van ABN Amro’s wearableafdeling mij op voor excuses en uitleg. Vriendelijk, maar ik kan me niet voorstellen dat ik de enige geweest ben met registratieproblemen.

Betaalchip maakt horloge speciaal

Na het succesvol koppelen van het Laks-horloge aan mijn rekening kon ik de betaalchip uit de verpakking drukken en in de onderkant van de bovenste horlogeband duwen. Zonder die chip is betalen niet mogelijk. Dit horloge én de band hebben met de meeste andere Laks-modellen dus niks te maken met betalen, bevestigde ABN Amro aan me. Je kan de band met betaalchip dus ook aan een ander geschikt horloge bevestigen – waarover later meer.

Het draait om de betaalchip, maar die kan je ook los kopen voor 18 euro. Je hebt wel een geschikt horlogebandje nodig.
Chip

Contactloos betalen werkt uitstekend

Na een moeilijke bestelling en gedoe met de registratie, kon ik dan eindelijk contactloos betalen met het horloge. De eerste keer in de supermarkt was wat spannend, maar ik was positief verrast over de snelheid en nauwkeurigheid van het betalen. En drie maanden later ben ik dat nog steeds. In al die tijd is het aantal missers op één hand te tellen en werkte het de tweede keer steevast wel.

Houd de onderkant van de band, waar de betaalchip in zit, tegen de aangewezen plek op de betaalautomaat en het betalen gaat op exact dezelfde manier als wanneer je dat met je pinpas doet. Binnen een paar seconden wordt de betaling verwerkt en kun je je arm terugtrekken. In het begin voelde het wat gek om je pols boven of tegen een betaalautomaat aan te houden, maar dat wende snel. De betaalmethode roept nog steeds regelmatig nieuwsgierige blikken of zelfs vragen op van winkelmedewerkers of andere klanten, maar dat vind ik wel grappig. Het blijft leuk om mensen uit te leggen hoe je kan betalen met een ‘dom horloge’, zeker omdat veruit de meesten positief reageren met antwoorden als ‘jeetje, de techniek staat toch voor niets’ of ‘cool, dat wil ik ook!’

Betaalchip kan lang mee

De betaalchip in de horlogeband is passief en heeft volgens Mastercard, ABN Amro en Laks geen invloed op andere elektronica. Er is geen limiet op het aantal passieve wearables per betaalrekening. Je kan dus verschillende horloges, sleutelhangers of armbanden kopen en die bijvoorbeeld delen met je partner als je een gezamenlijke betaalrekening hebt. De betaalchip heeft geen houdbaarheidsdatum, zolang hij maar niet beschadigt. Omdat het betalen werkt via nfc en de benodigde energie komt van de betaalautomaat, heeft de betaalchip in het horloge geen eigen stroom nodig. Je hoeft het Laks-horloge dus niet op te laden. Wel moet je op termijn de batterij van het uurwerk vervangen.

Exclusief voor ABN Amro-klanten

Sinds ik betaal met dit horloge, gebruik ik mijn pinpas veel minder en ga ik regelmatig even de deur uit zonder portemonnee op zak. Niet alleen kan ik betalen met mijn smartphone, ik heb ook altijd mijn horloge om waar ik mee kan pinnen. Tot 25 euro gaat dat zonder pincode, boven de 25 euro vul ik even mijn pincode in. Je kan tot 100 euro per dag contactloos pinnen zonder pincode, daarna moet je hem sowieso invoeren.

Niets is perfect, ook deze wearable en betaalmethode niet. Ten eerste kan de betaalchip alleen contactloos pinnen. Niet alle betaalautomaten in Nederland en daarbuiten ondersteunen dat. In winkels waar je enkel kunt pinnen door je pas in de gleuf te stoppen, heb je daarom niks aan het horloge.

Laks horloge

De tweede maar is belangrijker: om dit horloge of een andere wearable op deze manier te kunnen gebruiken, moet je een betaalrekening hebben bij ABN Amro. De kans is best groot dat je dat niet hebt, en dan zou je dus moeten overstappen. Is deze – extra – betaalmethode je de overstap waard? Het antwoord zal per persoon verschillen.

Als je ergens niet contactloos kan pinnen, heb je niets aan het horloge

Matig horloge

Wie bij ABN Amro zit of gaat overstappen, kan een geschikte wearable van Laks of één van de andere partnermerken kopen. Het spatwaterdichte Laks-horloge dat ik testte, viel me tegen. Niet omdat je de losse betaalchip in de horlogeband moet stoppen – dat is juist een voordeel. Het is deels de leren band die me niet kan bekoren. Hij heeft weinig gaatjes (ik heb er een paar laten bijprikken) en ook na maanden dragen is hij nog stroef, en daarom zit hij nog steeds niet zo lekker.

Een groter probleem is dat het horloge regelmatig de verkeerde tijd toont. Best een dingetje voor een analoog uurwerk, want je moet op de getoonde tijd kunnen vertrouwen. Door de verkeerde tijd miste ik in Berlijn bijna mijn trein naar het vliegveld, kwam ik bijna een uur te laat op een afspraak en moest ik me een paar keer haastten om de bus te halen. Heel vervelend, want het is me niet duidelijk wat het probleem veroorzaakt. Soms ging het weken goed, gevolgd door dagen waarop het horloge afwisselend voor en achterliep. Een nieuwe batterij verhielp het euvel niet.

Verkeerde tijd
Een dag waarop het horloge de verkeerde tijd toont.

Dezelfde band op een ander horloge

De onbetrouwbaarheid van het horloge en de minder prettige band hebben ertoe geleid dat ik het horloge inmiddels niet meer gebruik. Ik heb de bovenste band, waar de betaalchip in zit, op mijn Amazfit GTS-smartwatch gezet, die ook een 20mm-bandje gebruikt. Dat de onderste band van rubber is, maakt voor het betalen niet uit. Het is misschien niet de meest elegante oplossing, maar het draagcomfort is beter dan met de volledige leren band.

Amazafit
Ik gebruik de betaalband nu met mijn Amazfit GTS-smartwatch

Andere Laks-bandjes

Wie net als ik liever een eigen horloge gebruikt, kan bij Laks een los bandje van 20 of 22mm kopen. Daar zit standaard een betaalchip bij. Je betaalt hier totaal 45 euro voor, naar mijn mening een scherpe prijs. Heb je om welke reden dan ook een nieuwe of extra betaalchip nodig dan kan je die kopen voor slechts 18 euro. Een los bandje zonder betaalchip aanschaffen is alleen mogelijk na contact met de (niet-Nederlandse) klantenservice van Laks en kost 36 euro – een minder goede deal. Een goede horlogewinkel kan je bestaande (leren) bandje iets aanpassen zodat je de betaalchip kunt gebruiken zonder Laks-accessoires.

Conclusie: ABN Amro horloge kopen?

Mijn problematische bestelling en registratie waren een slechte start van het contactloos betalen, dat moge duidelijk zijn. Inmiddels moet het bestellen en koppelen van zo’n wearable een fluitje van een cent zijn, aldus de bank. Daar ga ik dan maar vanuit. Het betalen met het horloge werkt in ieder geval (verrassend) goed en doet qua gebruiksgemak niet onder voor contactloos pinnen of mobiel betalen. Sterker nog: omdat je je horloge in principe altijd omhebt, reken je sneller af dan wanneer je je pinpas of telefoon moet pakken om te betalen.

Ik kan niet meer zonder dit horloge, al heb ik de betaalband wel op een ander horloge gezet. Het Laks-horloge stelt me kwalitatief namelijk teleur. Gelukkig kun je ook een losse horlogeband met betaalchip of zelfs alleen een losse betaalchip aanschaffen en die met eigen accessoires gebruiken. De grote maar in dit verhaal is dat je een betaalrekening moet hebben bij de ABN Amro. Heb je die of ben je bereid over te stappen dan kun je aan de slag met uiteenlopende en betaalbare wearables waar je eenvoudig contactloos mee kunt pinnen.

0 Reactie(s) op: Laks horloge laat ABN Amro-klanten contactloos betalen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.