Laptop als mediaspeler

Door: robbin-ooijevaar | 15 augustus 2011 12:31

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Een notebook is een mobiele alleskunner die qua prestaties niet meer onderdoet voor zijn grote broer, de pc. Een notebook is zelfs beter geschikt als entertainmentcentrum voor het afspelen van muziek en films. In dit artikel bespreken we de beste programma's, de handigste uitbreidingen en een aantal tips om er nog meer plezier aan te beleven.

1. Niet uit!

De meeste afspeelsoftware voorkomt automatisch dat de slaapstand van uw notebook actief wordt of dat het scherm zichzelf dimt. Bij video op internet gaat dit nog wel eens mis en wordt het scherm plotseling zwart of schiet de notebook in stand-by. U kunt u uw energieprofiel aanpassen om deze problemen te voorkomen, maar dan loopt uw accu ook op andere momenten onnodig leeg. Don't Sleep biedt een betere oplossing. Zodra het programma actief is, schakelt het alles uit wat met energiebeheer te maken heeft. Zo kunt u zorgeloos genieten. Sluit Don't Sleep af en het standaard-energiebeheer van Windows neemt de taak weer over. Installatie is niet nodig. Download het programma en plaats DontSleep.exe op uw bureaublad. Dubbelklik op DontSleep.exe om het programma te starten en om de 'anti-stand-by'-stand direct te activeren.

Don't Sleep schakelt het energiebeheer tijdelijk uit en voorkomt zo dat uw notebook in slaap sukkelt.

2. Leer de sneltoetsen!

Film kijken op een notebook is prettiger dan op de meeste desktop-systemen. Het glimmende scherm, waar u bij het internetten in de zon last van hebt, geeft films prachtig weer. De lichtsterkte kunt u bijstellen via het configuratiescherm, maar er is een betere manier: via sneltoetsen. Uw notebook heeft een speciale Fn-toets waarmee bepaalde toetsen een extra functie krijgen. Druk op de Fn-toets en zoek op uw toetsenbord naar de knop om de helderheid te verhogen of te verlagen. De accu gaat minder lang mee als u de verlichting feller maakt, maar het beeld wordt beter. Deze zelfde sneltoetsen zijn er ook voor de volumeregeling, handig om te weten als uw notebook hier geen speciale knop voor heeft! Sommige notebooks hebben ook een toetscombinatie voor het afspelen van muziek- en filmbestanden (pauze, volgende en vorige).

Zoek de sneltoetsen op voor de volumeregeling en om het scherm feller te maken of te dimmen.

3. Rippen naar mkv

Als u een dvd of blu-ray-schijfje kopieert naar uw notebook, is het wel zo prettig als de kwaliteit goed blijft, zowel van beeld als geluid. De bestandsindeling mkv biedt een goede verhouding tussen kwaliteit en bestandsomvang. Met MakeMKV wordt het importeren van een dvd of blu-ray-schijf een koud kunstje. Plaats het schijfje en start MakeMKV. Klik op het dvd-icoontje om de inhoud te analyseren. U kunt aangeven welke onderdelen MakeMKV moet overzetten naar uw notebook. Standaard is de complete structuur aangevinkt. U kunt ook alleen de hoofdfilm selecteren. Deze is meestal te herkennen aan de grootste omvang van alle bestanden. Geef bij Output folder aan waar u de MKV-bestanden wilt bewaren. Klik op de knop Make MVK en de schijf wordt ingelezen. De gratis versie van MakeMKV heeft een beperking van 30 dagen, waarna u kunt overwegen om het programma aan te schaffen. Een goed gratis alternatief voor dvd's is DVD Shrink. Het programma is niet meer te downloaden via de website van de makers, maar u kunt het elders vinden via een zoekopdracht in Google.

MakeMKV importeert een dvd- of blu-ray-film als mkv-bestand op uw notebook.

4. Windows Media Center

Als u een notebook met Windows 7 hebt, is de kans groot dat Windows 7 Home Premium als besturingssysteem draait. U vindt uw Windows 7-versie via Start / Computer / Systeemeigenschappen. Home Premium (en de duurdere Ultimate-versie van Windows 7) beschikt over Windows Media Center. Dit programma is niet los te downloaden.

Windows Media Center is geoptimaliseerd voor het weergeven van films en muziek in een eenvoudig te bedienen omgeving. In combinatie met een tv-adapter kunt u uw notebook met Windows Media Center ook als harddiskrecorder inzetten. Het programma doorzoekt uw computer onder andere op films en muziek. Het leuke aan Windows Media Center is dat u er allerlei extra's voor kunt downloaden. Zo toont My Movies filminformatie en hoesjes van uw videobestanden. Songler (voorheen SpotifyMCE) maakt de muziekdienst Spotify beschikbaar in Windows Media Center.

Windows Media Center is ingebouwd in Windows Home Premium en biedt een mooie omgeving voor het afspelen van muziek en films.

5. Geluid naar stereo-installatie

Als we één minpunt mogen noemen van een notebook, dan is het wel de geluidskwaliteit. Zelfs van topmodellen is deze meestal nog onder de maat, een goedkoop speakersetje uit de supermarkt werkt nog beter. De aansluiting naar de stereo-installatie is eenvoudig gemaakt en kost slechts een paar euro. De kabel die u hiervoor moet hebben, heet 'mini-jack naar RCA'. De mini-jack ziet eruit als een koptelefoonaansluiting en u verbindt hem dan ook met deze ingang op uw notebook. De RCA-pluggen (meestal rood en wit) verbindt u met de AUX-ingang op uw stereo-installatie. Dit mag ook de dvd-, cd- of tape-ingang zijn.

Een 'mini-jack naar RCA'-kabel biedt de goedkoopste manier om uw notebook op een stereo-installatie aan te sluiten.

0 Reactie(s) op: Laptop als mediaspeler

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.