© PXimport

Laptop als mediaspeler

Geplaatst: 15 augustus 2011 - 08:31

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Robbin Ooijevaar

Een notebook is een mobiele alleskunner die qua prestaties niet meer onderdoet voor zijn grote broer, de pc. Een notebook is zelfs beter geschikt als entertainmentcentrum voor het afspelen van muziek en films. In dit artikel bespreken we de beste programma's, de handigste uitbreidingen en een aantal tips om er nog meer plezier aan te beleven.

1. Niet uit!

De meeste afspeelsoftware voorkomt automatisch dat de slaapstand van uw notebook actief wordt of dat het scherm zichzelf dimt. Bij video op internet gaat dit nog wel eens mis en wordt het scherm plotseling zwart of schiet de notebook in stand-by. U kunt u uw energieprofiel aanpassen om deze problemen te voorkomen, maar dan loopt uw accu ook op andere momenten onnodig leeg. Don't Sleep biedt een betere oplossing. Zodra het programma actief is, schakelt het alles uit wat met energiebeheer te maken heeft. Zo kunt u zorgeloos genieten. Sluit Don't Sleep af en het standaard-energiebeheer van Windows neemt de taak weer over. Installatie is niet nodig. Download het programma en plaats DontSleep.exe op uw bureaublad. Dubbelklik op DontSleep.exe om het programma te starten en om de 'anti-stand-by'-stand direct te activeren.

© PXimport

Don't Sleep schakelt het energiebeheer tijdelijk uit en voorkomt zo dat uw notebook in slaap sukkelt.

2. Leer de sneltoetsen!

Film kijken op een notebook is prettiger dan op de meeste desktop-systemen. Het glimmende scherm, waar u bij het internetten in de zon last van hebt, geeft films prachtig weer. De lichtsterkte kunt u bijstellen via het configuratiescherm, maar er is een betere manier: via sneltoetsen. Uw notebook heeft een speciale Fn-toets waarmee bepaalde toetsen een extra functie krijgen. Druk op de Fn-toets en zoek op uw toetsenbord naar de knop om de helderheid te verhogen of te verlagen. De accu gaat minder lang mee als u de verlichting feller maakt, maar het beeld wordt beter. Deze zelfde sneltoetsen zijn er ook voor de volumeregeling, handig om te weten als uw notebook hier geen speciale knop voor heeft! Sommige notebooks hebben ook een toetscombinatie voor het afspelen van muziek- en filmbestanden (pauze, volgende en vorige).

© PXimport

Zoek de sneltoetsen op voor de volumeregeling en om het scherm feller te maken of te dimmen.

3. Rippen naar mkv

Als u een dvd of blu-ray-schijfje kopieert naar uw notebook, is het wel zo prettig als de kwaliteit goed blijft, zowel van beeld als geluid. De bestandsindeling mkv biedt een goede verhouding tussen kwaliteit en bestandsomvang. Met MakeMKV wordt het importeren van een dvd of blu-ray-schijf een koud kunstje. Plaats het schijfje en start MakeMKV. Klik op het dvd-icoontje om de inhoud te analyseren. U kunt aangeven welke onderdelen MakeMKV moet overzetten naar uw notebook. Standaard is de complete structuur aangevinkt. U kunt ook alleen de hoofdfilm selecteren. Deze is meestal te herkennen aan de grootste omvang van alle bestanden. Geef bij Output folder aan waar u de MKV-bestanden wilt bewaren. Klik op de knop Make MVK en de schijf wordt ingelezen. De gratis versie van MakeMKV heeft een beperking van 30 dagen, waarna u kunt overwegen om het programma aan te schaffen. Een goed gratis alternatief voor dvd's is DVD Shrink. Het programma is niet meer te downloaden via de website van de makers, maar u kunt het elders vinden via een zoekopdracht in Google.

© PXimport

MakeMKV importeert een dvd- of blu-ray-film als mkv-bestand op uw notebook.

4. Windows Media Center

Als u een notebook met Windows 7 hebt, is de kans groot dat Windows 7 Home Premium als besturingssysteem draait. U vindt uw Windows 7-versie via Start / Computer / Systeemeigenschappen. Home Premium (en de duurdere Ultimate-versie van Windows 7) beschikt over Windows Media Center. Dit programma is niet los te downloaden.

Windows Media Center is geoptimaliseerd voor het weergeven van films en muziek in een eenvoudig te bedienen omgeving. In combinatie met een tv-adapter kunt u uw notebook met Windows Media Center ook als harddiskrecorder inzetten. Het programma doorzoekt uw computer onder andere op films en muziek. Het leuke aan Windows Media Center is dat u er allerlei extra's voor kunt downloaden. Zo toont My Movies filminformatie en hoesjes van uw videobestanden. Songler (voorheen SpotifyMCE) maakt de muziekdienst Spotify beschikbaar in Windows Media Center.

© PXimport

Windows Media Center is ingebouwd in Windows Home Premium en biedt een mooie omgeving voor het afspelen van muziek en films.

5. Geluid naar stereo-installatie

Als we één minpunt mogen noemen van een notebook, dan is het wel de geluidskwaliteit. Zelfs van topmodellen is deze meestal nog onder de maat, een goedkoop speakersetje uit de supermarkt werkt nog beter. De aansluiting naar de stereo-installatie is eenvoudig gemaakt en kost slechts een paar euro. De kabel die u hiervoor moet hebben, heet 'mini-jack naar RCA'. De mini-jack ziet eruit als een koptelefoonaansluiting en u verbindt hem dan ook met deze ingang op uw notebook. De RCA-pluggen (meestal rood en wit) verbindt u met de AUX-ingang op uw stereo-installatie. Dit mag ook de dvd-, cd- of tape-ingang zijn.

© PXimport

Een 'mini-jack naar RCA'-kabel biedt de goedkoopste manier om uw notebook op een stereo-installatie aan te sluiten.

6. Televisie kijken

Om tv op uw notebook te ontvangen, hebt u een speciale adapter nodig. Deze zijn er in verschillende prijsklassen. Duurdere modellen hebben een dubbele tv-tuner: één voor het kijken en de andere om op te nemen. Bij een enkele tv-tuner kunt u tv-kijken of opnemen. Over het algemeen is de kwaliteit van tv-ontvangers goed. De aanschaf is voor kleinbehuisden (en mensen die weinig tv kijken) een goed alternatief voor de sta-in-de-weg die tv-toestel heet. Een tv-kaart van het type DVB-T werkt ook zonder kabelaansluiting en kan het digitale tv-signaal uit de lucht oppikken. Weer een reden om uw notebook mee te nemen op vakantie (binnen Nederland)!

© PXimport

Een tv-adapter wordt (meestal) aangesloten via usb. Hij tovert uw notebook om tot een televisie mét harddiskrecorder.

7. Afspeelproblemen

Om gedownloade films correct weer te geven, heeft uw notebook de juiste codec nodig. Dit geldt voor zowel beeld als geluid. Als een van de twee ontbreekt, blijft het beeld zwart of hoort u geen geluid. Hiervoor zijn twee oplossingen. De eerste mogelijkheid is om een codec-verzameling op uw notebook te installeren. Een goed voorbeeld hiervan is Windows 7 Codec Pack. Met deze verzameling beschikt u direct over alle bekende codecs. Windows 7 Codec Pack werkt niet alleen onder Windows 7, maar ook met eerdere versies. De codecs worden opgenomen in Windows en ze werken met (vrijwel) alle afspeelprogramma's. Een tweede optie is het gebruik van VLC Media Player. Dit afspeelprogramma heeft alle bekende codecs al aan boord, u hebt een codec-verzameling als Windows 7 Codec Pack daarbij dus niet nodig. U kunt ook beide oplossingen naast elkaar gebruiken.

© PXimport

Installeer een codec-verzameling als u problemen hebt met het afspelen van film- of muziekbestanden.

8. Beeld naar tv

Bij de meeste notebooks is het eenvoudig om het beeld met een kabeltje naar de tv te krijgen. De tv heeft een digitale ingang nodig, meestal wordt die HDMI genoemd. Vrijwel alle platte tv's beschikken hierover. Kijk in de handleiding welk type u hebt. Bij de digitale beeldschermuitgang op uw notebook zijn verschillende standaarden mogelijk, bijvoorbeeld DVI, HDMI en DisplayPort. Deze informatie vindt u in de handleiding en vaak ook op de behuizing van uw notebook. Koop de kabels niet in de winkel maar op internet, dat kan tientallen euro's schelen! Op een website als Allekabels.nl vindt u alle aansluitkabels die u nodig hebt. Soms hebt u een speciale adapter nodig om alles aan de praat te krijgen, maar andere kabels bestaan gewoon uit één stuk. Het schakelen tussen uw notebookscherm en de tv gaat meestal automatisch of via de beeldschermeigenschappen in het configuratiescherm. Ook kunt een Fn-toetscombinatie gebruiken (zie tip 2: Sneltoetsen). Afhankelijk van het type digitale uitgang wordt het geluid van uw notebook automatisch meegestuurd met het beeld. Als dit niet werkt, kunt u een bedrade of draadloze audioverbinding gebruiken voor de aansluiting op uw tv of stereo.

© PXimport

Als uw notebook een digitale beeldschermuitgang heeft, hebt u alleen nog de juiste kabel nodig om het apparaat aan te sluiten op uw tv.

9. Draadloos naar de tv

Voor wie geen kabels wil trekken, zijn er ook draadloze mogelijkheden om beeld en geluid naar de tv te krijgen. De Veebeam HD bestaat uit een kleine usb-stick voor uw notebook en een losse ontvanger. De ontvanger wordt aangesloten op de tv, waarna beeld en geluid hierop worden weergegeven. De basisversie kost iets meer dan 100 euro, exclusief 13 euro verzendkosten. Voor de HD-versie betaalt u 50 euro meer, maar dan bent u wel in staat om HD-films (1080p) af te spelen op uw tv. De Veebeam HD heeft een HDMI-aansluiting voor het beeld. Voor het geluid is een analoge en digitale (optische) aansluiting aanwezig.

© PXimport

Veebeam HD bestaat uit een combinatie van een usb-adapter voor uw notebook en een los kastje dat u aansluit op de tv.

10. Eindeloos van muziek genieten

Als muziekliefhebbers voelden we ons in eerste instantie een beetje ontheemd, na de overstap van een reusachtige mp3-collectie naar Spotify. Deze streaming muziekdienst biedt een duizelingwekkende muziekbibliotheek die u direct streaming kunt afspelen via internet. Het afspeelprogramma is overzichtelijk en heeft een krachtige zoekfunctie. Het op orde brengen van uw mp3-tags en het downloaden van muziek behoort na de overstap op Spotify tot de verleden tijd. U kunt tevens uw eigen muziekcollectie afspelen met Spotify. Spotify kunt u kosteloos twintig uur per maand uitproberen. De reclameboodschappen verdwijnen als u naar een abonnement overstapt. De smaken hiervan zijn Premium (10 euro per maand) en Unlimited (5 euro per maand). Leuk detail is dat uw muziek en afspeellijsten op al uw computers hetzelfde zijn, u hoeft hiervoor niets te doen! Spotify Premium werkt ook op mobiele afspeelapparatuur als de iPhone en Android-telefoons. Voor notebookgebruikers: download Spotify, zorg voor goed geluid (al dan niet draadloos naar de stereo-installatie) en u hebt 10 miljoen tracks binnen muisbereik.

© PXimport

Nooit meer mp3's downloaden: Spotify is de ultieme snoepwinkel voor muziekliefhebbers.

11. Energiebeheer

Het energiebeheer van uw notebook is belangrijk om een goede verhouding te krijgen tussen snelheid en accuprestaties. Als u merkt dat u met de accu een te donker scherm hebt of dat een film hapert tijdens het afspelen, kunt u uw energiebeheer bijstellen. In Windows 7 vindt u de instellingen van uw energiebeheer via Configuratiescherm / Hardware en geluiden / Energiebeheer. Hier kunt u de verschillende profielen bewerken. Klik achter een energieschema op De schema-instellingen wijzigen en vervolgens op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. Naast instellingen die met de slaapstand te maken hebben, kunt u de prestaties aanpassen van uw beeldscherm en processor. Experimenteer hiermee om uit te vinden wat het beste eindresultaat geeft. Windows schakelt bij het verbreken van de stroomadapter automatisch naar een ander schema. U kunt op de accu het schema handmatig terugschakelen naar een ander schema, bijvoorbeeld naar Hoge prestaties. Klik op het icoontje van de accu in uw systeemvak (rechts onder in beeld) en activeer hier het gewenste energieschema.

© PXimport

Hapert de film tijdens het afspelen op accu-stroom? Pas dan het energieprofiel aan voor betere systeemprestaties.

12. Blu-ray-speler

Blu-ray-films zijn nog steeds kostbaarder dan dvd's. Videotheken sterven langzaam maar zeker uit, maar als u er nog een in de buurt hebt, is de kans groot dat u hier een ruim assortiment aan blu-ray-films aantreft. Om de schijfjes af te spelen, hebt u een blu-ray-speler nodig. Als uw notebook hier niet over beschikt, bent u voor een paar tientjes weer helemaal bij de tijd met een externe speler. Deze is eenvoudig aan te sluiten via usb. De prestaties van een externe speler zijn over het algemeen goed, maar niet als u een oeroud notebook hebt. Bij twijfel koopt u de blu-ray-speler het beste via een betrouwbare webshop. U kunt de speler dan binnen de wettelijke zichttermijn van zeven werkdagen terugsturen.

© PXimport

Dankzij een externe blu-ray-speler kunt u met uw notebook ook blu-ray-films afspelen.

13. Boxee & Co

Voor wie het onderste uit de kan wil halen voor wat betreft film kijken of muziek luisteren, en niet genoeg heeft aan Windows Media Center, zijn er genoeg alternatieven. Sommige zijn commercieel, andere gratis. De beste opties waar u niets voor betaalt zijn Boxee, XMBC en Media Portal. Deze programma's bieden voor film-, foto- en muziekliefhebbers een prettige manier om media af te spelen. Zo worden uw filmbestanden voorzien van afbeeldingen in plaats van kale bestandsnamen en er is een verbinding met IMDB voor alle achtergrondinformatie. Boxee, XMBC en Media Portal zijn alle gebruiksvriendelijk en hebben hun eigen kracht: welke software het beste bij u past, is een kwestie van smaak. Op de website van de makers is veel informatie te vinden over de mogelijkheden van deze alternatieven, en er zijn zelfs goede instructiefilmpjes: kijken, downloaden en genieten!

© PXimport

Boxee, XMBC en Media Portal zijn de beste alternatieven voor Windows Media Center.

14. Draadloos muziek

Voor wie kabels verafschuwt zijn er goede alternatieven waarmee u een beter geluid uit uw notebook tovert. Een draadloze 'audio-brug' als de Sitecom WL-060 (40 euro) bestaat uit een zender (usb-stick) voor uw notebook en een ontvanger. De ontvanger wordt aangesloten op uw stereo-installatie. Zodra de usb-stick is geplaatst, klinkt het geluid draadloos uit uw woonkamerboxen. Als u geen stereo-installatie hebt, is een draadloze speakerset als de Creative T12 Wireless (80 euro) een goed alternatief. Het geluid wordt via een kleine usb-stick draadloos naar de luidsprekers gestuurd. Deze kunt u ergens in woonkamer plaatsen. De Creative T12 Wireless-luidsprekers hebben wel stroom nodig en ze zijn onderling via een draad verbonden. Een leuk detail is dat u de Creative T12 Wireless met een apart aan te schaffen adapter ook kunt gebruiken vanaf een iPhone.

© PXimport

De verbinding tussen uw notebook en de Creative T12 Wireless-speakerset is draadloos.

15. Media streamen naar tv

Een notebook hoeft u niet direct aan te sluiten op de tv om toch films en muziek af te kunnen spelen vanaf de harde schijf. Het toverwoord is 'streamen' en daarvoor gebruikt u een netwerkmediaspeler. Het enige dat u nodig hebt is zo'n mediaspeler, bijvoorbeeld de Eminent hdMEDIA HD Media Player (90 euro) en een thuisnetwerk. De netwerkmediaspeler wordt aangesloten op uw tv en verbonden met uw thuisnetwerk. Het apparaat vindt via het netwerk de gedeelde muziek, films en foto's op uw notebook en kan deze direct afspelen via uw thuisnetwerk. Het delen van mediabestanden op uw notebook kan via een gedeelde netwerkmap of de juiste netwerkinstellingen. In Windows 7 heet dit onderdeel Thuisgroep en het is terug te vinden in Configuratiescherm / Netwerk en internet / Netwerkcentrum / Een thuisgroep en opties voor delen selecteren.

© PXimport

De Eminent hdMEDIA HD Media Player speelt op uw tv films en muziek af via uw thuisnetwerk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten