Intel voorziet zijn processors van een optie om laptops op afstand uit te schakelen. De Sandy Bridge-cpu's met deze killswitch komen begin komend jaar uit.

Intel werkt hiervoor samen met telecombedrijf Ericsson, die een bijbehorende ingebouwde 3G-module levert. Een gestolen, of kwijtgeraakte, laptop kan daardoor via een sms-bericht worden aangezet en op slot gezet (gebricked). De activering van de killswitch gebeurt voordat het besturingssysteem start. Een internetverbinding - bedraad of draadloos - is niet nodig.

Diep ingebakken

Omzeilingsmaatregelen helpen niet tegen deze killswitch. De hardware-optie is bestand tegen booten van een andere partitie, het herinstalleren van het besturingssysteem, en het verwijderen van de harde schijf. De uitschakeloptie is onderdeel van Intels Anti-Theft 3.0-systeem en komt beschikbaar voor alle nieuwe processors met de Core-naam. De Celeron- en Pentium-merken van Intel krijgen deze technologie dus niet.

De nieuwe processors (codenaam Sandy Bridge) worden gelanceerd op de Consumer Electronics Show (CES) die volgende maand plaatsvindt in Las Vegas. Technische details over de chips, zoals kloksnelheden en energieverbruik, waren al mondjesmaat naar buiten gekomen.

De samenwerking hiervoor met Ericsson loopt al sinds 2008, waarbij Intel toen ook Lenovo en securitybedrijf McAfee heeft betrokken. McAfee is laatst opgekocht door Intel. Telecombedrijf Ericsson biedt zelf sinds vorig jaar een killswitch als 3G-insteekkaart voor laptops. De Chinese pc-maker Lenovo biedt ook een dergelijke functie voor zijn ThinkBook-laptops.

Eigen 3G-verbinding

Deze beveiligingstechnologie kwam al aan bod op Intels ontwikkelaarsbijeenkomst IDF die in september plaatsvond. Versies 1 en 2 van dit antidiefstalsysteem hadden deze mogelijkheid al in enige mate, maar vereisten nog wel een internetverbinding - via lan of wifi.

"Je moest dan wachten tot het apparaat verbonden is met internet, en dan haalt het apparaat de 'poison pill' binnen", legde Intel-marketingmanager Mauricio Cuervo op IDF al uit in een gesprek met pr-man en voormalig BBC-journalist Darren Waters. Het verlies van een laptop kost meer dan alleen de waarde van de computer zelf, betoogde Cuervo. Hij verwijst naar de bedrijfsdata op een computer én de mogelijkheden voor digitale inbraak via logins en data op een gestolen laptop.

'Onvermijdelijk'

Het aanzetten van een laptop om die dan verbinding te laten leggen met internet kan ook wel via een hardwaretimer, aldus Cuervo, maar ook dat verhindert direct ingrijpen. En dat is wat systeembeheerders wel willen, stelt hij. "Dit is de beste manier; je bent niet afhankelijk of de laptop wel verbonden is met het internet, je bent niet afhankelijk van een software-agent. Het is allemaal hardware-based."

"Het is geen kwestie óf een apparaat wordt gestolen, maar wanneer", stelt de marketingman. Hij haalt cijfers aan dat 1 op de 10 laptops wordt gestolen. "Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kansen dat dit voorkomt." Hij vertelt dat Intel zelf dagelijks apparaten kwijtraakt.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten