Lenovo voert startknop Windows 8 in door samenwerking Pokki

Door: matthijs-van-den-broek | 23 augustus 2013 11:19

Nieuws

"We willen Microsoft niet voor de voeten lopen. We willen de gebruikerservaring van Windows 8 verbeteren, tekortkomingen aanvullen en helpen waar we kunnen." En dus gaan ze bij Lenovo op consumenten laptops en desktops een app leveren die de het startmenu vervangt. Die app heet Pokki.

De Chinese computerreus heeft een deal gesloten met software start-up SweetLabs. Dat app-distributiebedrijf maakt de Pokki-software, die volgens de eigen omschrijving een moderne app-ervaring naar de desktop brengt. Pokki omvat pc-apps en games, te verkrijgen via de ingebouwde app store, en ook een Start-menu voor Windows 8.

Dat Lenovo niet zo enthousiast is over Windows 8, er weinig vertrouwen heeft en dus is overgegaan tot deze stap, komt niet als een verrassing. De verkopen van pc's en laptops zitten eerder tegen dan dat ze meevallen sinds de komst van het nieuwe besturingssysteem uit Redmond.

Lenovo heeft erkend dat, hoewel ze echt niet van plan zijn Microsoft in de wielen te rijden, er geen enkele reden zou zijn geweest voor deze stappen als de startknop gewoon gehandhaafd zou zijn gebleven.

Pokki, afkomstig uit de koker van SweetLabs dat gevestigd is in San Diego, voegt niet alleen een Startknop toe, linksonder, waar hij altijd zat. Er zit ook een Startmenu in de app, zoals je kunt zien in bovenstaande afbeelding.

Het menu ziet er ongeveer hetzelfde uit als het menu dat Microsoft tot en met Windows 7 gebruikte. De app heeft ook nog een ingebouwde appstore, waar je uiteenlopende apps kunt downloaden. Pokki is gratis te downloaden voor Windows 7 en voor Windows 8.

De app store laat gebruikers kiezen welke apps ze willen downloaden. De app store van Pokki is web based, dat wil zeggen dat als er nieuwe edities van apps uitkomen ze direct landen in de appstore. Lenovo krijgt geld van SweetLabs, dat op zijn beurt geld haalt uit de omzet die appdevelopers draaien uit in-app aankopen die gebruikers doen. Want: de apps die in de appstore van Pokki staan, zijn gratis: er zit dan ook geen afrekenmodule in verwerkt.

Technologiesite Ars Technica heeft Pokki begin dit jaar al gerecenseerd en velt als oordeel dat de app store annex Start-menu valt in de categorie van klassieke pc-bloatware; meegeleverde software waar pc-makers iets aan verdienen en waar gebruikers mee opgezadeld worden. Soms kosten dergelijke meegeleverde programma's ook veel geheugenruimte en processorvermogen, wat ze de naam crapware heeft opgeleverd.

0 Reactie(s) op: Lenovo voert startknop Windows 8 in door samenwerking Pokki

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.