Leuke kersteffecten in Photoshop

Door: Martin Gijzemijter | 16 december 2010 16:10

How To

In Photoshop (Elements) kunt u natuurlijk prachtige kerstafbeeldingen creëren, daarbij is uw eigen creativiteit de grens. Maar wist u dat er ook hulpmiddelen zijn die u gratis en voor niets kunt downloaden? Dat kan u heel wat tijd en frustratie besparen en helpen bij het creëren van leuke afbeeldingen.

Tip 1. Vormen

U kent ongetwijfeld de optie Aangepaste vorm in Photoshop, het is de optie waarmee u vierkanten, cirkels, etc. tekent. Maar er zijn veel meer vormen mogelijk en, naast een groot aantal betaalde aanbieders, zijn er ook sites die gratis vormen aanbieden. Een aantal leuke sets vindt u op Adobe Exchange (u moet wel eerst een gratis account aanmaken bij deze site). Het bestand dat u download (een .csh-bestand) moet u opslaan in de volgende map C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS5\Presets\Custom Shapes. Voor de rode tekst geldt: voor voorgaande versies van Photoshop zet u bijvoorbeeld CS4 of CS3 in de padnaam erbij en voor Elements zet u Adobe Photoshop Elements plus versienummer erbij. Vervolgens klikt u in Photoshop op Aangepaste vormen in het menu Gereedschap. Vervolgens klikt u op Vormen / Vormen laden in de uitklapmenu’s. Blader naar de map waar u het bestand hebt opgeslagen en open deze. In het uitklapmenu Vormen hebt u nu automatisch leuke kerstvormen geladen.

Met vormen kunt u, zonder veel moeite leuke kerstafbeeldingen maken en ze zijn ook nog eens eindeloos schaalbaar.

Tip 2. Penselen

Er zijn ontzettend veel sites waar u gratis penselen kunt downloaden. Penselen zijn letterlijk het puntje van het penseel waarmee u in Photoshop tekent. Het interessante hieraan is dat u de meeste penselen gebruikt om mee te tekenen, maar wanneer u penselen met fraaie vormen gaat downloaden, zoals in dit geval met kerststijl, gebruikt u ze voornamelijk om te stempelen (dus één keer klikken i.p.v. schilderen). Een goede site voor penselen is Brushlovers.com (wel even goed opletten, want niet alle penselen zijn gratis). De penselen die u downloadt (.abr-bestanden), plaatst u in dezelfde mappenstructuur als de vormen (zie stap 1), maar in plaats van Custom Shapes selecteert u de map Brushes in de padnaam. U laadt een penseel door in het menu Gereedschap te klikken op Penseel en vervolgens op Penseelselectie / Penselen laden in de uitklapmenu’s. De nieuwe penselen worden automatisch onderaan toegevoegd. Let er wel op dat uw voorgrondkleur niet wit is, anders lijkt het net of het penseel niet werkt.

Ook met penselen kunt u snel mooie dingen maken, al zijn het soms eerder stempels.

Tip 3. Patronen

Tot slot: patronen zijn kleine afbeeldingen die, wanneer u ze achter elkaar zet, naadloos aansluiten, zodat ze één geheel vormen. Handig om grote oppervlakken mee op te vullen. Een handige site voor leuke patronen is Busharts.com. U klikt simpelweg met de rechtsmuisknop op een afbeelding die u mooi vindt, slaat deze op en opent hem in Photoshop. Selecteer nu de gehele afbeelding (Bewerken / Alles selecteren) en klik op Bewerken / Patroon definiëren (u kunt op deze manier dus ook eenvoudig uw eigen patronen ontwerpen). Geef het patroon een leuke naam en klik op OK. Wanneer u nu een laag hebt waarop u het patroon wilt toepassen, klikt u in het venster Lagen op Laagstijl toevoegen en op Patroonbedekking in het uitklapmenu. In de lijst met patronen vindt u het patroon dat u zojuist hebt gedefinieerd. Het vlak wordt er automatisch naadloos mee gevuld.

Patronen zijn handig om grote oppervlakken op te vullen, ze sluiten naadloos aan.

0 Reactie(s) op: Leuke kersteffecten in Photoshop

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.