Lexmark Genesis

Door: melissa-riofrio | 23 maart 2011 11:32

Review

We kunnen Lexmark niet betrappen op bescheidenheid bij het uitkiezen van de naam Genesis voor hun nieuwe alles-in-een-printer. Ook de adviesprijs van 399 euro is ambitieus en is een stuk hoger dan wat een thuisgebruiker of kleinzakelijke gebruiker, normaal gesproken voor een alles-in-een-printer zou betalen. Is de Genesis zijn geld waard? Dat hangt ervan af of u het gadgetgehalte van de printer kunt waarderen.

Qua uiterlijk heeft de Genesis in ieder geval al een stap voor op andere printers dankzij een grote en platte voorkant met een 4,3inch-aanraakscherm (10,9 cm) en contextgevoelige bedieningsknoppen die alleen oplichten als ze daadwerkelijk een functie hebben. Het aanraakscherm komt vooral van pas bij Lexmarks Smart Solution, een groeiende verzameling apps die taken automatiseren of toegang geven tot webgebaseerde diensten. Aan de zijkant heeft de Genesis een kaartlezer voor MMC, Memory Stick, SD en XD. Verder is er een usb/PictBridge-poort. Een klep aan de onderzijde geeft toegang tot de inktcartridges. In het fraaie ontwerp heeft de Genesis revolutionaire technologie aan boord. De scanner gebruikt namelijk een 10-megapixelcamera in plaats van een traditionele CIS (contact image sensor) of CCD (charge-coupled device). De glasplaat van de scanner bevindt zich achter de verticale voorkant, wat een mogelijk probleem zou kunnen zijn bij het gelijktijdig scannen van bijvoorbeeld meerdere bonnetjes. Lexmark heeft hier gelukkig wel aan gedacht en heeft de bovenste rand voorzien van papierklemmen. In onze test werd elk document of foto in een paar seconden gescand, in tegenstelling tot de tientallen seconden die het scanproces bij een normale scanner zou duren. Bij het scannen laat de nieuwe scantechnologie wel zijn eigen eigenaardigheden zien. Omdat de cameratechnologie in de scanner veel beter diepte kan zien dan normale scanners, zijn bij het scannen onvolkomenheden in het gescande materiaal veel beter zichtbaar in de scans. Tekst ziet er verder een beetje vaag uit en fijne details en kleurenfoto’s zijn soms een beetje rafelig en mistig. Het gemis aan een automatische sheetfeeder wordt ruimschoots goedgemaakt door de snelle scansnelheid.

De Genesis valt vooral op door zijn aparte scanner.

De printer presteert redelijk goed. Als we normale zwart-wit-tekst afdrukken, haalt de printer een afdruksnelheid van 6,4 pagina’s per minuut. Foto’s worden afgedrukt met 3,9 pagina’s per minuut, terwijl een print in grijstinten met 3,7 pagina’s per minuut gaat. De afdrukkwaliteit is over het algemeen goed. Tekst afgedrukt op normaal papier is diepzwart en scherp. Kleurenafdrukken op normaal papier zijn uitgebeten en hebben een oranje tint. Op Lexmarks eigen fotopapier zijn de kleuren soms juist weer te overdreven aangezet, maar zien ze er wel natuurlijk uit.

Hoge inktprijzen

Het grootste nadeel van de Genesis is de adviesprijs van de inktcartridges. Een normale zwarte inktcartridge uit het retourprogramma (typenummer 100) kost 17,49 euro en gaat 170 pagina’s mee. Dit vertaalt zich in een paginaprijs van 10,3 cent. Een normale kleurencartridge voor cyaan, magenta of geel kost 10,99 euro en gaat 200 pagina’s mee. Dit is een paginaprijs van 5,5 cent per kleur per pagina. Een kleurenafdruk komt hiermee op een kostprijs van 26,8 cent aan inkt. Bij gebruik van XL-inktcartridges (typenummer 100XL) wordt de kostprijs per pagina gelukkig wel lager. Een zwarte XL-inktcartridge met een capaciteit van 510 pagina’s kost 26,99 euro en komt op 5,3 cent per pagina. Een XL-inktcartridge met cyaan, magenta of geel kost 19,49 en gaat 600 afdrukken mee, oftewel 3,2 cent per pagina per kleur. Een kleurenafdruk komt hiermee in totaal op 14,9 cent.

Conclusie

Lexmark heeft met de Genesis zeker een apparaat waar het mee voor de dag kan komen. De printer heeft een niet alledaags ontwerp en een revolutionaire scantechnologie die vooral erg snel is. Het grootse minpunt is de prijs van de inktcartridges, zeker als we in aanmerking nemen dat de adviesprijs van het apparaat zelf met 399 euro ook al heel fors is. Kijken we echter naar de straatprijs, de prijs waarvoor de printer momenteel bij diverse winkels verkrijgbaar is, dan zien we een prijs van rond de 170 euro. Dit maakt het apparaat uiteraard een stuk aantrekkelijker.

Lexmark Genesis S815

Straatprijs € 170,-

Garantie 3 jaar na registratie

Mogelijkheden Afdrukken, scannen, kopiëren, faxen

Aansluitingen 802.11n of usb 2.0 (naar pc), usb/PictBridge-poort, kaartlezer, telefoonpoort voor fax

Oordeel 7/10

Pluspunten

Revolutionaire en snelle scanner

Draadloos verbonden met internet en pc

Minpunten

Hoge aanschafprijs (al is de straatprijs momenteel flink lager)

Inktcartridges erg duur

0 Reactie(s) op: Lexmark Genesis

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.