LG 55EG9A7V - Instap OLED

Door: Eric Beeckmans | 19 juli 2018 15:23

Review

Wil je de beeldkwaliteit van OLED, maar heb je geen belang bij zaken als Ultra HD of HDR? Dan kan de LG 55EG9A7V een interessante en ook veel goedkopere optie zijn. Deze OLED-tv is namelijk gewoon Full HD en ondersteunt geen HDR. Is de LG 55EG9A7V alsnog de moeite waard?

LG 55EG9A7V

Prijs
899 euro
Schermtype
OLED
Schermdiagonaal
55 inch, 128,8cm
Resolutie
1920 x 1080 pixels (Full HD)
Beeldfrequentie
100Hz
Connectiviteit
3 x HDMI, 3 x USB, 2 x IF-ingangen, bluetooth, composiet-ingang, optische ingang, WiFi, Ethernet-LAN
Smart TV
webOS
Website
www.lg.nl
8,5
Score
85
Score: 85
  • Pluspunten
  • Zeer ruime kijkhoek
  • Perfecte zwartweergave en enorm contrast
  • Rijke kleurweergave
  • Minpunten
  • Geen HDR-ondersteuning
  • Gebruikersinterface soms wat traag
  • Geen koptelefoonaansluiting

Als superslank je smaak is, dan heeft deze LG OLED-tv de juiste proporties. Het scherm is nauwelijks 5 mm dun. De centrale, metaalkleurige voetplaat ondersteunt het scherm met een brede plexiglas nek.

Aansluitingen

Het toestel is uitgerust met drie HDMI-aansluitingen, en drie USB-aansluitingen, waarvan er telkens twee aan de zijkant staan en een achteraan. Alle aansluitingen achteraan wijzen naar de muur, daar moet je rekening mee houden als je voor wandmontage kiest. Er is geen hoofdtelefoonuitgang, maar het toestel biedt wel bluetooth voor een draadloze hoofdtelefoon.

Beeldkwaliteit

Bij een OLED-scherm levert elke pixel zelf licht, en kan individueel uitgeschakeld worden zodat hij perfect zwart is. OLED-tv’s hebben daardoor een ongeëvenaard, bijna oneindig contrast. Het belangrijkste verschil met andere OLED-modellen is dat de 55EG9A7V een Full HD (1.920 x 1.080) resolutie gebruikt in plaats van Ultra HD (3.840 x 2.160). Zolang je ver genoeg zit van het scherm zit (ongeveer drie meter) zal je daar geen hinder van ondervinden, al verlies je uiteraard een klein beetje detail.

De beelden zijn erg natuurlijk, met enorme diepte en een uitstekende kleurweergave.

In de Bioscoop mode is het toestel voorbeeldig gekalibreerd. De beelden zijn erg natuurlijk, met enorme diepte (met dank aan het perfecte zwart) en een uitstekende kleurweergave. Het enige punt van aandacht: het scherm verbergt wat schaduwdetail, waardoor donkere scènes soms wat vlak worden. Je kunt dit aanpassen door ‘Helderheid’ naar 52 op te schroeven. In zachte kleurovergangen of erg donkere beelden kan je soms ook vage kleurstrepen of blokken zien.

De 55EG9A7V levert met al je bronnen, van dvd tot spelconsole, erg mooi beeld, al moet hij in sommige gevallen, zoals ruisonderdrukking, zijn meerdere erkennen in de E6 en G6. De verschillen zijn echter klein, en zullen zelden storen. Het OLED-scherm toont heel veel detail in snel bewegende beelden. Naast het gemis aan Ultra HD resolutie, ontbreekt ook HDR-ondersteuning op deze televisie.

Smart TV

WebOS 2.0 is een uitstekend smart tv platform dat je op overzichtelijke en speelse wijze toegang biedt tot alle bronnen, apps en functies. Je kunt de tegels op het Home scherm ordenen zodat je al je favorieten onmiddellijk terug vindt. Onze enige klacht is dat dit model met een te zwakke chipset uitgerust is waardoor de interface soms wat traag en log reageert.

Magic Remote

LG rust zijn WebOS-tv’s uit met de Magic Remote. Die ligt prima in de hand, en door te wijzen naar het scherm beweeg je een cursor op het scherm. De remote volgt je bewegingen erg nauwkeurig, en je hoeft er weinig moeite voor te doen. Zo klik je snel de gewenste tegels aan, of navigeer je vlot door de menu’s. Vind je dat gedoe met aanwijzen maar niks, dan zijn er nog genoeg toetsen aanwezig op de remote om je tv op de klassieke manier te bedienen. De remote is uitgerust met een microfoon waarmee je zoekopdrachten kunt inspreken.

Geluidskwaliteit

De in de rug ingebouwde speakers presteren degelijk voor dagelijks gebruik. Vergeet wel niet de ‘Slimme geluidsmodus’ uit te schakelen in het menu, die kiest regelmatig voor een te scherpe weergave. 

De klank is uitstekend voor dialogen, achtergrondmuziek, en als je af en toe een film kijkt. Wie het volume te ver open draait, hoort de televisie ingrijpen op het dynamisch bereik, wat lichte vervorming kan veroorzaken. 

Conclusie

OLED-schermen zijn een uitstekende keuze voor de film- en sportliefhebbers. Het perfecte zwart, enorme contrast, en rijke kleuren maken van deze televisie een echte miniatuur thuisbioscoop. Hij toont veel detail in snel bewegende beelden. Gamers moeten wel rekening houden met een iets te hoge input lag.

Opgelet: de LG 55EG9A7V is een Full HD-toestel, geen Ultra HD en hij ondersteunt geen HDR. Afgezien van die twee belangrijke verschillen krijg je wel een knappe OLED-tv. De beeldkwaliteit is nog steeds uitstekend: mooie, neutrale weergave met rijke kleuren en prima verwerking van de verschillende bronnen. Het oudere WebOS 2.0 mist misschien wat verfijning, en is vooral iets logger en trager, maar biedt wel hetzelfde gebruiksgemak als de recentere versie. Als je deze tv kunt vinden met een degelijk prijsvoordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een B6 of C7 en je geeft niet om HDR of Ultra HD, dan is hij zeker de moeite waard.

0 Reactie(s) op: LG 55EG9A7V - Instap OLED

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.