LG 65SM9010PLA - Goede tv, iets te duur

Door: Eric Beeckmans | 31 oktober 2019 10:13

LG tv
Review

Deze 65 inch lcd tv van LG mikt vooral op typisch huiskamer gebruik voor het hele gezin. Ook gamers en sportfans zullen de LG 65SM9010PLA waarderen.

LG 65SM9010PLA

Prijs € 1.100,-
Website www.lg.com/nl
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Beeldkwaliteit
 • Geluidskwaliteit
 • Lage input-lag voor gamers
 • Vier HDMI-aansluitingen
 • WebOS 4.5 met Magic Remote
 • Minpunten
 • Contrast
 • Kleurbanden en segmenten van de achtergrondverlichting zijn zichtbaar (in donkere beelden)
 • (Voorlopig) geen ondersteuning voor Nederlands in ThinQ AI
 • Geen ondersteuning voor HDR10+

Design & Aansluitingen

Bij deze LCD tv lijkt het scherm op het kader te liggen. De sikkelvormige voet is een elegante oplossing, maar de constructie mag steviger. Nu breng je met een zachte aanraking het scherm aan het wiebelen.

Net als op zijn OLED-modellen levert LG op deze tv vier HDMI 2.1 aansluitingen. Ze ondersteunen ALLM (Auto Low Latency Mode), VRR (Variable Refresh Rate), eARC (enhanced ARC) en HFR 4K (High Frame Rate). De hoofdtelefoonaansluiting achteraan is lastig te bereiken. Een alternatief is een Bluetooth hoofdtelefoon.

Beeldkwaliteit

De SM9010 is uitgerust met een IPS-paneel dat een goede kijkhoek biedt, maar matig contrast. Om het contrast te verbeteren maakt LG gebruik een achtergrondverlichting die onderverdeeld in 48 segmenten die het afzonderlijk aanstuurt. Zo dimt het donkere delen van het beeld sterker en verhoogt het contrast. Helaas zijn de segmentgrenzen af en toe duidelijk zichtbaar, zeker in donkere scènes. De tweede generatie Alpha7 processor levert goede upscaling en ruisonderdrukking, maar creëert in donkere scènes met rode tinten vaak uitgesproken kleurbanden. De bewegingsscherpte is goed, je verliest een klein beetje detail in snel bewegende beelden.

De Bioscoop mode is prima gekalibreerd. Je krijgt een mooi neutraal beeld, met correcte kleuren en veel schaduwnuances.

LG tv

HDR

Met zijn hoge piekhelderheid en ruim kleurpalet kan de SM9010 HDR-beelden tonen met veel impact. Zelfs in een goed verlichtte omgeving is het effect erg knap, al geniet je daar vooral van als de content helder is. In donkere beelden is het zwakke contrast en de zichtbare segmentering van de achtergrondverlichting vaak een spelbreker.

Deze LG biedt ondersteuning voor HDR10, HLG en Dolby Vision, en dat garandeert een zeer ruim aanbod HDR-content, zowel op Netflix, Amazon Video, YouTube als Ultra HD Blu-ray. HDR10+ ontbreekt, maar dat vangt LG op door zijn eigen ‘Dynamic Tone Mapping’ toe te passen. Die analyseert het beeld in real-time om de weergave te optimaliseren. Dankzij verbeteringen in de analyse zijn de beelden iets helderder. ‘AI Helderheid’ past de HDR weergave ook aan op basis van het omgevingslicht. Kijk je overdag HDR-content, dan maakt hij de schaduwnuances wat beter zichtbaar zonder de rest van het beeld nadelig te beïnvloeden.

Smart TV

WebOS 4.5 is een uitstekend smart tv platform dat je op overzichtelijke en speelse wijze toegang biedt tot alle bronnen, apps en functies. Deze nieuwe versie gebruikt minder en kleinere iconen, en alle externe ingangen staan bij elkaar in het ‘Thuisdashboard’. In de loop van het jaar komt er ook ondersteuning voor AirPlay 2. ThinQ AI, de slimme spraakassistent, ondersteunt helaas nog steeds geen Nederlands, maar dat zou volgens LG in het najaar veranderen.

Remote

De Magic Remote ligt prima in de hand, en je beweegt een cursor op het scherm door er eenvoudig naar te wijzen. Kleine bewegingen volstaan en de cursor volgt nauwkeurig. Zo klik je snel de gewenste tegels aan, of navigeer je vlot door de menu’s. Vind je dat gedoe met aanwijzen maar niks, dan zijn er nog genoeg toetsen aanwezig op de remote om je tv op de klassieke manier te bedienen. De remote is uitgerust met een microfoon waarmee je zoekopdrachten kunt inspreken, en heeft sneltoetsen voor Netflix en Amazon. Ten opzichte van vorig jaar is er ook een toets voor Rakuten TV bijgekomen, en een play/pauze toets.

Geluidskwaliteit

LG ondersteunt Atmos op een breed deel van zijn line-up, ook op deze 65SM9010. Dolby Atmos soundtracks bieden nog betere lokalisatie van het geluid en laten zelfs geluid boven je hoofd horen. Natuurlijk is dat effect erg klein als je vertrouwt op televisieluisprekers. Maar de SM9010 geeft meer dan behoorlijke resultaten. Het 2.2 kanaals 40 Watt geluidssysteem heeft een volle en aangename klank, met een duidelijk vleugje surround, en goede basweergave. Probeer ook de ‘One Touch Sound Tuning’ even uit, daarmee verbeter je de klank op basis van de akoestiek van de kamer. De ‘AI Sound’ instelling moet een betere surround creëren, maar het voordeel leek ons beperkt.

Conclusie: LG 65SM9010PLA kopen?

Deze 65 inch lcd tv van LG mikt vooral op typisch huiskamer gebruik voor het hele gezin. Ook gamers en sportfans zullen zijn troeven appreciëren. Het IPS-paneel heeft een te beperkt contrast voor echte filmfans, en het gebruik van local dimming in de achtergrondverlichting kan dat niet volledig oplossen. De lastige kleurbanden in donkere scènes kan LG hopelijk oplossen via firmware upgrade.

De 65SM9010PLA presteert best in goed verlichtte omgeving waar zijn helderheid en prima kijkhoek een troef zijn. Mooie, volle klank en goede bewegingsscherpte zijn prima voor een intense sportbeleving. Gamers krijgen dankzij de HDMI 2.1 aansluitingen heel wat extra features, en de lage input lag is een duidelijk pluspunt. WebOS 4.5 levert heel wat slimme mogelijkheden en streaming-opties. Om hem echt aan te raden moet de prijs echter voldoende dalen, anders zijn er betere opties beschikbaar.

0 Reactie(s) op: LG 65SM9010PLA - Goede tv, iets te duur

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.