LG OLED55C8PLA - Premium en betaalbaar

Door: Eric Beeckmans | 11 december 2018 17:12

LG OLED55C8PLA review lifestyle
Review

In het premium televisie-segment blijven OLED-tv's een populaire keuze. Inmiddels is de concurrentie flink aangewakkerd, en dat zien we terug in de prijzen. De OLED55C8PLA belooft premium beeldkwaliteit voor een lagere prijs. Of deze OLED-televisie dat kan waarmaken, lees je in deze LG OLED55C8PLA review.

LG OLED55C8PLA

Prijs
1.599 euro
Schermtype
OLED
Schermdiagonaal
55 inch, 139 cm
Resolutie
3840 x 2160 pixels (4K Ultra HD)
Beeldfrequentie
100Hz
HDR
HDR10, HLG-standaarden
Connectiviteit
4 x HDMI, 3 x USB, koptelefoonpoort, optisch digitaal uit, 2 x antenne, bluetooth, WiFi, CI+
Extra's
Dolby Vision, Technicolor, ARC, USB mediaspeler
Smart TV
WebOS 3.5
Website
www.lg.com/nl
9,5
Score
95
Score: 95
  • Pluspunten
  • WebOS 3.5 met Magic Remote
  • Lage input-lag
  • Bewegingsscherpte
  • Ruime kijkhoek
  • Minpunten
  • Geen ondersteuning voor HDR10+
  • Niet zo helder als top lcd-modellen

Waar de E8-reeks met een erg knap design pronkt, moet de C8 het met een eenvoudigere behuizing doen. Het slanke OLED-scherm blijft een blikvanger, maar de gebogen plastic voet over de volledige breedte van het scherm oogt wat goedkoop.

Aansluitingen

De tv is prima uitgerust met vier HDMI-aansluitingen, die allemaal klaar zijn voor Ultra HD en HDR-bronnen. Drie stuks zijn aan de zijkant geplaatst, de vierde ingang vinden we aan de achterkant en wijst naar de wand. Er zijn geen analoge aansluitingen meer, maar die zal je vermoedelijk niet missen. De hoofdtelefoonaansluiting is moeilijk te bereiken aan de achterkant, maar de C8 is uitgerust met Bluetooth zodat je eventueel een draadloze hoofdtelefoon kunt gebruiken.

Beeldkwaliteit

Bij een OLED-scherm geeft elke pixel zelf licht, en kan deze individueel uitgeschakeld worden zodat hij perfect zwart is. OLED-tv’s hebben daardoor een ongeëvenaard, bijna oneindig contrast. LG biedt op zijn OLED-tv’s uitstekende mogelijkheden om het toestel te kalibreren en dat merk je ook in de resultaten. Zelfs rechtstreeks uit de verpakking is het beeld bijna perfect gekalibreerd. Je mag dan ook rekenen op een rijk, maar erg natuurlijk ogend kleurpalet met perfecte huidtinten. Vorige modellen lieten soms wat minder zwartdetail zien, maar dat overkomt je bijna niet op de C8. De Alpha9 processor zet al je bronnen zorgvuldig om naar Ultra HD resolutie, werkt ruis weg en zorgt voor piekfijn detail, ook in snel bewegende beelden.

LG OLED55C8PLA review beeld
LG OLED55C8PLA lifestyle woonkamer

De LG tv werkt kleurbanden vrij goed weg, maar een hoge instelling van de ruisonderdrukking maakt het beeld dan wat zacht. Bepaal zelf welk compromis je best vindt. De bewegingsscherpte doet iets onder voor voor de concurrenten. Uniformiteitsproblemen in het paneel zijn sinds de 2018 modellen zo goed als volledig verdwenen. Hou wel rekening met het risico op inbranden als je veel gamet, of zeer lang naar dezelfde zender kijkt.

HDR

OLED-schermen zijn dankzij hun perfecte zwartwaardes en enorm contrast een geweldige keuze voor HDR. Ze combineren dat bovendien met een enorm rijk en uitgebreid kleurpalet, waardoor HDR-content echt tot zijn recht komt. De maximale helderheid is hoog genoeg, maar blijft wel wat achterlopen ten opzichte van de beste LCD-tv’s. Hierdoor geeft de tv heldere beelden soms iets donkerder weer dan ze bedoeld zijn. Met behulp van de ‘Dynamic Tone Mapping’ instelling - waarmee LG de voordelen van HDR10+ nabootst - gaat de tv dat effect licht tegen.

Deze LG biedt ondersteuning voor HDR10, HLG en Dolby Vision, en dat garandeert dat je van een zeer ruim aanbod HDR-content kunt genieten, zowel op Netflix, Amazon Video, YouTube als Ultra HD Blu-ray. De ondersteuning van HDR10+ ontbreekt, maar door de eigen ‘Dynamic Tone Mapping’ is dat geen ernstig probleem.

Smart TV

WebOS 3.5 is een uitstekend smart tv platform dat je op overzichtelijke en speelse wijze toegang biedt tot alle bronnen, apps en functies. Je kunt de tegels op het Home scherm ordenen zodat je al je favorieten onmiddellijk terug vindt. De ThinQ AI aanvulling moet zorgen voor ruime spraakbesturing, maar is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar in het Nederlands.

LG OLED55C8PLA voorkant review 2

Afstandsbediening

De Magic Remote draagt bij aan het gebruiksgemak van de LG. Hij ligt prima in de hand, en door naar het scherm te richten beweeg je een aanwijzer op het scherm. De cursor volgt je bewegingen erg nauwkeurig, en je hoeft er weinig moeite voor te doen. Zo klik je snel de gewenste tegels aan, of navigeer je vlot door de menu’s. Vind je dat gedoe met aanwijzen maar niks, dan zijn er nog genoeg toetsen aanwezig op de afstandsbediening om je tv op de klassieke manier te bedienen. De Magic Remote is uitgerust met een microfoon waarmee je zoekopdrachten kunt inspreken, en heeft sneltoetsen voor Netflix en Amazon.

Geluidskwaliteit

Krijg je ook uitstekend geluid bij dit prachtige plaatje? De C8 moet het doen met een iets minder krachtige geluidsoplossing dan de E8, maar de 40 Watt 2.1 configuratie levert nog steeds een overtuigend resultaat op met flink wat volume en net genoeg bas. Voor veel kijkers is het genoeg, zelfs als je af en toe muziek op je televisie afspeelt. Alleen als je het volume ver opendraait, gaat de samenhang wat verloren. Probeer ook de ‘One Touch Sound Tuning’ even uit, daarmee verbeter je de klank op basis van de akoestiek van de kamer. Het toestel ondersteunt Dolby Atmos, maar hou er rekening mee dat het effect zeer beperkt is. Voor een echte Atmos filmervaring kun je beter een degelijke soundbar neerzetten.

Conclusie

De 55OLEDC8PLA is een topkeuze voor filmliefhebbers die het perfecte contrast, de knappe kleuren en de ruime HDR-ondersteuning hoog op hun verlanglijstje hebben staan. Sportliefhebbers en gamers zullen de goede bewegingsscherpte op prijs stellen. OLED blijft een premiumproduct, maar de prijs van de C8 is ondertussen dusdanig gedaald dat we hem niet meer duur kunnen noemen.

De C8-reeks geeft je alle voordelen van LG’s 2018 OLED-tv’s op vlak van beeldkwaliteit. Reken dus op bijna perfect zwart, sterk contrast, rijke kleuren en een erg mooie HDR-weergave. Alleen het design en de geluidsprestaties scoren eerder gemiddeld. De beste LCD-tv’s zijn helderder, ja, maar leveren doorgaans minder contrast. WebOS is een erg handige en leuke smart tv-interface die, zodra ThinQ AI ook Nederlands ondersteunt, een uitgebreide spraakassistent biedt.

0 Reactie(s) op: LG OLED55C8PLA - Premium en betaalbaar

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.