Liquivista komt met 'LCD 2.0' scherm

Het Eindhovese Liquavista komt volgend jaar met schermen met 'electrowetting', de opvolger van LCD. Het bedrijf heeft nu ontwikkelkits beschikbaar gesteld.

Met deze zogeheten sdk (system development kit) wordt de volgende stap gezet op weg naar een afgerond apparaat. Liquavista, een spinoff van Philips, verwacht dat de eerste apparaten met electrowetting midden 2011 op de markt komen.

“Een heel belangrijke stap in ons commerciële traject”, zo noemt Liquavista-CTO Johan Feenstra de sdk. “Klanten van ons kunnen nu aan de slag met onze displays en electronica. Ze kunnen ze zien wat er mogelijk is met electrowetting.” Welke bedrijven gaan werken met de schermen, maakt Feenstra niet bekend.

Olie en water

Bij electrowetting worden door middel van elektrische spanning pixels zwart (olie) of wit (water) gemaakt. Met behulp van een kleurenfilter daarbovenop kunnen ook kleurenpixels gegenereerd worden. De verversing van beelden gaat volgens Liquavista snel genoeg om ook video te tonen.

Liquavista denkt met electrowetting een betere techniek dan E-Ink te hebben, en een energiezuinig, leesbaar alternatief voor LCD. “Het is de optimale kruising tussen een e-reader en een apparaten om te browsen, mailen of te werken”, zegt Feenstra. Een 'LCD 2.0'-ervaring noemt Liquavista het zelf.

Andere kapers op de kust

Naast Liquavista zijn ook andere kapers op de kust op de markt voor energiezuinige kleurschermen. Qualcomm werkt aan 'mirasol'. Pixel Qi maakt lcd-schermen die je in zuinige stand kan zetten door de backlight uit te zetten. De fabrikant van de Kindle, Prime View International, demonstreerde deze week een kleurenfilter voor E-Ink. Video afspelen is daarbij ook mogelijk.

Liquavista presenteerde hun schermtechniek al op electronicabeurs CES, en werd eind december tot 'Europa's beste technologiebedrijf' gekroond door Eurecan European Venture. Vorig jaar kreeg het bedrijf een innovatiekrediet van 2,5 miljoen euro van SenterNovem. In 2008 kreeg Liquavista al ruim 15 miljoen euro subsidie van de door de Britse overheid gesponsorde Technology Strategy Board. Aan de electrowetting-technologie wordt al sinds 2003 gewerkt.

Bron: Webwereld

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000