Logitech G MX518 muis - verbeterde klassieker

Door: Roel Stortelder | 28 september 2019 10:24

Logitech G MX518
Review

De MX518 heeft voor gamers eigenlijk geen introductie nodig. De legendarische muis kwam in 2005 op de markt als derde generatie in de MX500-serie. De muis bleek een ware hit onder de gamers door de prettige vorm, degelijke sensor en fantastische bouwkwaliteit. Logitech heeft die vertrouwde MX518 nu een nieuw leven ingeblazen met een verbeterde sensor en nieuwe lak.

Logitech G MX518

Prijs €59,99
Aansluiting USB-A
Sensor 16.000 dpi optisch
Knoppen 8 programmeerbaar
Gewicht 101 gram
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Uitstekende sensor
  • Vertrouwde MX518 vorm
  • Stijlvol design
  • Goede software
  • Minpunten
  • Alleen rechtshandig
  • Weinig functionaliteit voor de prijs

De G MX518 lijkt sprekend op zijn voorganger. De vorm is exact hetzelfde als de muis uit 2005 en ook de knoppen zitten op de vertrouwde plekken. Ondanks dat de basiskleuren nog het zelfde zijn, heeft de nieuwe MX518 wel een ander patroon op het bovenste stuk plastic. De grijs-zwarte vlekken zijn ingeruild voor een stijlvolle overgang van metallic zwart naar donkergrijs. Op de afbeeldingen lijkt het overigens een symmetrische muis, maar dat is helaas niet het geval. De muis is gebouwd voor rechtshandigen en waarschijnlijk niet erg comfortabel voor wie de muis met een linkerhand wil gebruiken.

Naast het laagje verf heeft Logitech aan de buitenkant nog een zichtbare verandering doorgevoerd: Het oude Logitech-logo is ingeruild voor het Logitech Gaming-logo. Verder zijn er een paar minder zichtbare veranderingen, zoals de iets afgeronde knoppen aan de zijkant en een USB-aansluiting in plaats van PS/2.

Logitech G HUB custom makro

In totaal zijn er 8 programmeerbare knoppen te vinden op de muis die in de (optionele) Logitech G HUB software aangepast kunnen worden. Deze software is ondanks de redelijk simpele muis, enorm uitgebreid. Niet alleen zijn er oneindig opties voor makro’s in een prettige interface, alle instellingen kunnen per openstaand programma anders zijn. Op het bureaublad kun je bijvoorbeeld andere makro’s en sensitiviteit instellen dan in een game zoals Counter Strike. Dat wisselen tussen programma-profielen gaat vlekkeloos en is enorm prettig wanneer je in-game andere makro’s gebruikt dan in bijvoorbeeld een browser.

Prestaties

De afgelopen jaren leken alle premium muizen voorzien te zijn van een kabel met nylon sleeve, maar daar is Logitech sinds kort van af gestapt. Volgens Logitech vinden pro gamers dat te zwaar, stroef en stijf, waardoor het de bewegingen kan beïnvloeden. Het nieuwe flexibele draad waar de MX518 mee is uitgerust is daadwerkelijk een vooruitgang. Ik heb veel minder vaak het gevoel dat de kabel in de weg zit en de muis glijdt door de gladde kabel makkelijker over de muismat. Het voelt en oogt minder premium, maar de voordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen.

Logitech G MX518

Het grootste pijnpunt van de originele MX518 was de sensor. 1600 dpi is tegenwoordig niet altijd meer genoeg en ook mouse acceleration was met de oude Avago-sensor soms aanwezig. De HERO 16K-sensor is Logitech’s nieuwe high-end optische sensor met een maximale gevoeligheid van maar liefst 16.000 dpi en een polling rate van 1000 Hz. Dat is ruimschoots genoeg voor vrijwel elke gebruiker. In de praktijk blijkt het ook een uiterst betrouwbare sensor te zijn die op bijna alle oppervlakken goed reageert. Ook metaal, een leren bank en zelfs glas zijn geen probleem, al komt de muis uiteraard het best tot zijn recht op een goede muismat.

Logitech G MX518

Conclusie

Logitech heeft de vertrouwde MX518 op exact de juiste punten aangepakt. Het vreemde vlekken-design is ingeruild voor een stijlvolle overgang van zwart naar grijs en de sensor heeft een welverdiende upgrade gekregen naar de HERO 16K van Logitech. De vertrouwde vorm en plaatsing van de knoppen zijn gelukkig hetzelfde gebleven. De nieuwe software is misschien wel de grootste vooruitgang, met functies waar we in 2005 nog niet van konden dromen. Op dit prijspunt verwachten we tegenwoordig echter wel extra’s zoals het aanpassen van het gewicht en rgb-verlichting.

0 Reactie(s) op: Logitech G MX518 muis - verbeterde klassieker

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.