Logitech Illuminated Living-Room Keyboard K830

Door: Justin Doornekamp | 20 juni 2014 11:06

Review

Ze zijn nog niet in iedere huiskamer te vinden, maar als het aan Logitech ligt zal dat snel veranderen: een toetsenbord voor je televisie. Daarom komt de fabrikant met een speciaal voor de tv ontworpen Illuminated Living-Room Keyboard K830, dat vooral inspeelt op de internetfunctie van je toestel.

Logitech Illuminated Living-Room Keyboard K830

Prijs: € 99,99

Systeemeisen: Windows 7, Windows 8 of later

Afmetingen van touchpad: 80 x 52 mm

Gewicht: 495 g

Oplaadbare accu: Ja

Verbinding (invoer): USB 2.0

Meer info: Logitech.com

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Veel mediaknoppen
 • Gebruikersgemak
 • Backlight
 • Geen batterijen
 • Minpunten
 • Best prijzig
 • Klein touchpad[/plusmin]

Veel nieuwe televisies hebben tegenwoordig een (draadloze) netwerkverbinding. Je kunt diverse apps downloaden, verbinding maken met je pc en andere apparaten of gewoon even internetten. Zeker voor de laatste mogelijkheid is het handig om een compact toetsenbord in de buurt te hebben om even snel wat op te zoeken. En hoewel het de vraag blijft of mensen daarvoor niet beter hun pc, tablet of smartphone kunnen gebruiken, speelt Logitechs Illuminated Living-Room Keyboard K830 slim in op heel wat wensen van tv-kijkende internetters. Lees ook: Zo tover je iedere HDTV om in een smart tv.

Die wensen liggen voor de hand: een toetsenbord voor de tv moet klein zijn, makkelijk zijn aan te sluiten en in het donker dienst kunnen doen. Op al deze vlakken scoort Logitech punten en dat mag ook wel voor een prijskaartje van bijna honderd euro.

Het toetsenbord heeft een bereik van tien meter. Laat de kleine ontvanger niet rondslingeren, deze ben je zo kwijt.

Om te beginnen met het formaat: de K830 is met 36,7 cm niet heel breed en is daardoor makkelijk op schoot te nemen. Als je voor de tv zit, is dat geen overbodige luxe.

Toetsenbord met touchpad

Bij het surfen op je tv is het eveneens fijn om een muis bij de hand te hebben, maar een losse muis is dan weer onhandig. Op het toetsenbord zitten gelukkig een touchpad en twee muisknoppen, vergelijkbaar met die van een laptop. Het oppervlakte ervan is vrij klein en had voor het gebruikersgemak groter gemogen, zoals bij het oudere TK 820-model het geval is.

Logitech adverteert zelf vooral met de toetsenverlichting (of het zogenoemde 'backlight') als grote charme van het tv-toetsenbord. Daar is wat voor te zeggen. Veel mensen zullen in de avond pas de televisie aanzetten en in een wat minder goed verlichte kamer is deze functie dan ook een welkome. Er zijn twee lichtsterkten, plus een mogelijkheid om de verlichting uit te zetten. Deze wordt vanzelf uitgeschakeld wanneer je het toetsenbord enkele seconden niet gebruikt, zodat de accu niet onnodig leegloopt.

Overigens hoef je geen batterijen te wisselen: opladen kan via een usb-kabeltje. Met een drie uur durende oplaadbeurt, zou je ruim tien dagen lang twee uur kunnen tikken. Voor gebruik bij de televisie, lijkt dat voldoende.

Het touchpad had wat groter gemogen.

Meer apparaten op een ontvanger

De ontvanger, met een bereik van tien meter, steek je eveneens in een usb-poort. Deze is stijlvol en klein, waardoor de ontvanger nauwelijks uitsteekt. Met name bij tablets met een usb-aansluiting is dit een pluspunt. Nadeel is wel dat je er zorgvuldig mee om moet springen, omdat het gevaar bestaat dat je de ontvanger kwijtraakt als je deze op andere apparaten wil aansluiten. Maar daar heeft Logitech aan gedacht: tot zes apparaten kun je aansluiten op één ontvanger, mits ze dus op tien meter afstand van de ontvanger staan. Voeg de apparaten een voor een toe en je kunt voortaan gemakkelijk de K830 gebruiken op zowel tv, computer of tablet.

Conclusie

Logitechs Illuminated Living-Room Keyboard K830 is een uitstekend toetsenbord voor je tv, pc of tablet. De k830 is lekker compact, heeft voldoende mediaknoppen en is simpel aan te sluiten. Toch schittert het toetsenbord vooral bij gebruik voor de tv, door de backlight-functie en het touchpad, dat in oppervlakte iets groter mocht zijn. Voor een toetsenbord heeft de K830 een redelijk hoge prijs, maar alle pluspunten maken dat ruimschoots goed.

1 Reactie(s) op: Logitech Illuminated Living-Room Keyboard K830

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 oktober 2015 19:24 Anoniem
  kan ik de K830 ook gebruiken voor mijn macbook
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.