Logitech Lift - Comfortabel en muisstil

Door: Randolf Bouwma | 28 april 2022 17:06

Review

Spendeer je het grootste gedeelte van je (werk)dagen met een muis in je hand, dan kan dit zomaar eens leiden tot vervelende RSI-klachten. Zo'n muisarm wil je het liefst voorkomen en een verticale muis zoals de nieuwe Logitech Lìft is dan een slimme keus. Hoe dit ergonomische muisje bevalt, lees je in deze Logitech Lift review.

Logitech Lift

Prijs € 79,99
Kleuren Zwart, wit, roze
Ook linkshandig Ja (alleen zwarte versie)
Aantal knoppen 6
Maximale DPI 4000
Aansluiting Bluetooth of usb-receiver
Afmetingen 71 x 70 x 108 mm
Gewicht 125 gram
Batterij 2 jaar op AA-batterij
Website www.logitech.com/nl
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Ergonomische vorm
  • Stille klik
  • Lange batterijduur
  • Handige software
  • Minpunten
  • Alleen zwarte uitvoering is ook linkshandig
  • Minder geschikt voor grote handen (19+ cm)

Een verticale muis is absoluut even wennen, omdat je voor je gevoel opzij klikt in plaats van omlaag drukt. Maar al gauw wil je niet anders meer, omdat je meteen voelt dat je spieren ontlast worden. Je hand rust in zijn natuurlijke houding op de muis en dat merk je niet alleen in je pols en je onderarm, maar tot en met je schouder aan toe. Met de Logitech Lift is dat niet anders. De muis heeft een helling van 57 graden en past zo naadloos in je handpalm.

Lees ook: RSI voorkomen met praktische tips en gratis apps

De Lift is voor kleine tot middelgrote handen bedoeld, tot maximaal 19 cm. Nu blijkt de hand van deze redacteur precies 19 cm, maar eigenlijk is dat al wat te groot voor de Lift. Voor dit soort kolenschoppen raadt Logitech zijn MX Vertical-muis uit 2018 aan. Er zijn alleen wel wat verschillen tussen beide. Voornamelijk dat er van de MX Vertical geen linkshandige variant, van de Lift wél. Althans, de zwarte versie. De witte en roze Lift zijn enkel rechtshandig. 

Lange adem en stil klikken

Een ander verschil is dat de MX Vertical oplaadbaar is en het vier weken volhoudt op zijn interne Li-Po-batterij. De Lift muist op een verwisselbaar AA-batterijtje en gaat daarop maar liefst twee jaar mee. Wat daarnaast in positieve zin opvalt, is de stille klik. Vergeleken met bijvoorbeeld de verticale Evoluent D-muis die we normaliter gebruiken, maken de muisknoppen een merkbaar gedempt geluid. Prettig als je de muis ook mee naar kantoor neemt.

Voor handen groter dan 19 cm is de Lift te klein.

Overigens is de Lift ook prima geschikt voor thuis en onderweg, omdat je hem aan drie verschillende apparaten kunt koppelen. Heeft zo'n apparaat geen bluetooth aan boord, dan kun je deze ook verbinden met de usb-receiver. In totaal heeft de muis zes knoppen en wat elke klik doet, is aan te passen in de bijbehorende software. Je hebt dan wel het juiste programmaatje nodig, en dat is een beetje zoeken. 

Juiste software vinden

De Lift duikt niet op in de Logitech G Hub-software (die we al op ons systeem hadden vanwege een gekoppeld gamingtoetsenbord) en ook niet in de Logitech Options-software (die we nodig hadden voor weer een ander draadloos mini-toetsenbord van dit merk). 

Nee, Logitech Options+ is wat je zoekt. Die software is nu nog in bèta maar vervangt op den duur het eerdere Options-programma, zodat hierover geen verwarring meer is.

Het installeren en koppelen van de muis werkt probleemloos en de software biedt een hoge mate van aanpasbaarheid. Naast instellingen zoals de aanwijzersnelheid en al dan niet omgekeerd scrollen, is aan elke knop een andere actie toe te wijzen. 

Het aardige is dat dit per programma kan verschillen. De vooraf ingestelde profielen voor o.a. de Chrome-browser en Microsoft Teams helpen hierbij, zodat je in laatstgenoemde bijvoorbeeld snel je microfoon kunt dempen met een klik op een van de knoppen onder je duim. 

Wat elke knop doet, kies je met de Options+ software - eventueel per programma.

Go with the Flow

De meest geavanceerde functie van het programma heet Flow en daardoor is de Lift (of een andere ondersteunde Logitech-muis) op twee of meer apparaten tegelijk te gebruiken. Heel handig als je bijvoorbeeld een laptop naast je desktop-pc hebt draaien en daarop dezelfde muis wilt gebruiken zonder telkens op de wisselknop te drukken. 

Zelfs op deze manier bestanden tussen beide apparaten kunt uitwisselen is een optie, door ze met de rechtermuisknop te kopiëren op de ene pc en te plakken op de andere. Dit werkt zolang beide computers met hetzelfde netwerk verbonden zijn.

Je moet wel genoegen nemen met een kleine vertraging wanneer je de cursor tussen de twee schermen beweegt. Daardoor zijn we de muisaanwijzer soms even kwijt. Het werkt net iets minder soepel dan je gewend bent van het werken op meerdere monitoren. 

Conclusie

De Logitech Lift is een veelzijdig muisje die lekker in de hand ligt, stil klikt en zich eenvoudig aan meerdere apparaten laat koppelen. Op een enkel AA-batterijtje kun je er ook ontzettend lang mee werken. Een nadeel is dat mensen met wat grotere handen er niet van kunnen profiteren.

Hopelijk komt er ooit een Large-versie van de Lift uit, te meer omdat het alternatief (de MX Vertical) er niet voor linkshandigen is. Los daarvan is de Lift zeker een aanrader; je armspieren zullen je dankbaar zijn.

0 Reactie(s) op: Logitech Lift - Comfortabel en muisstil

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.