Logitech MX Master - Lekker scrollen met je duim

Door: Jeroen Boer | 04 juni 2015 09:05

Review

De MX Master is het nieuwe topmodel draadloze muis. Het is de directe opvolger van de Performance Mouse MX als topmodel in Logitechs reeks van draadloze muizen. Dat was misschien ook wel hoog tijd, want de Performance Mouse MX stamt alweer uit eind 2009. Wat heeft Logitech verbeterd?

Specificaties

Prijs € 99,95

OS Windows 7/8.1; OS X 10.8/10.9

Aansluiting Usb-dongle of bluetooth

Knoppen 5

Scrollwiel Horizontaal en verticaal

Accu 500 mAh

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Fijne vorm
 • Bluetooth en usb-dongle
 • Ingebouwde accu
 • Tweede scrollwieltje
 • Minpunten
 • Positionering bladerknoppen

Logitech is voor de MX Master opnieuw naar de tekentafel gegaan en heeft de vorm nog comfortabeler gemaakt. De muis is nog steeds vrij groot, maar heeft een iets andere vorm met een wat groter gedeelte waarop je je duim kunt laten rusten. Of de vorm echt beter is, vind ik moeilijk te zeggen. Wel ligt ook de MX Master heerlijk in de hand. De muis koppel je via de Unifying-ontvanger aan de pc. Nieuw is dat dit nu ook via bluetooth kan en je de muis met drie ontvangers of computers tegelijkertijd kunt verbinden. Gebleven is de Darkfield-lasersensor die op vrijwel ieder oppervlak, inclusief glas, werkt. De muis heeft een ingebouwde accu die het volgens Logitech veertig dagen uithoudt.

De MX Master ligt lekker in de hand.

Veel knoppen

De muis heeft naast de normale knoppen en scrollwieltje nog vier extra knoppen. De eerste vind je onder het gedeelte waar je duim op rust. Die duim gebruik je ook om de twee bladerknoppen en een tweede scrollwieltje te bedienen. Jammer is dat de bladerknoppen wat klein zijn en ver naar achteren zitten doordat ze achter het scrollwieltje zitten. Bovenop vind je nog een programmeerbare knop. Je kunt verder de functionaliteit van de twee bladerknoppen, de duimschakelaar en de middelste muisknop instellen. Het normale scrollwieltje kun je schakelen tussen stapsgewijs scrollen en vrij scrollen zonder weerstand. De software waarmee je de functies programmeert, zit duidelijk in elkaar.

De software waarmee je de muis instelt zit duidelijk in elkaar.

Horizontaal scrollen

De grootste toevoeging is een tweede scrollwieltje dat je met je duim bedient. Dat idee is niet nieuw, Logitech probeerde het al eerder op de Revolution MX. De uitwerking van het horizontaal georiënteerde scrollwieltje was toen echter niet zo comfortabel. Logitech heeft nu gekozen voor een verticaal georiënteerd scrollwieltje dat wél lekker blijkt te werken. Standaard kun je met het wieltje horizontaal scrollen, maar je kunt zelf een andere functie toekennen.

Conclusie

Wat mij betreft zet Logitech met de MX Master een prima opvolger van de Performance Mouse MX op de markt. De muis ligt lekker in de hand, heeft een handig duimscrollwieltje en werkt dankzij de goede sensor op vrijwel ieder bureau. Tel daar de handige software bij op en je hebt een prima muis te pakken. Helemaal perfect is het niet, daarvoor zouden de bladerknoppen net iets anders gepositioneerd moeten zijn.

1 Reactie(s) op: Logitech MX Master - Lekker scrollen met je duim

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 juni 2015 13:40 Kasander
  Krijg je daar geen muisduim van?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.