De Squeezebox Touch is al een tijdje uit en dat heeft voor Logitech als voordeel dat er inmiddels genoeg tijd is geweest om met firmware-updates eventuele schoonheidsfoutjes weg te poetsen. Is de Squeezebox Touch het ideale apparaat om muziek te benaderen in de huiskamer?

De meest opvallende vernieuwing van de Squeezebox Touch is zonder meer het 4,3inch-aanraakscherm. De interface ziet er spetterend uit en het capacitieve scherm reageert goed op onze aanrakingen. De gewenste muziek of het juiste internetradiostation is gemakkelijk op te zoeken dankzij het touchscreen. Bij gebruik van de afstandsbediening worden de interface-elementen wat groter, maar echt duidelijk wordt het niet vanaf een afstandje. U zult dus regelmatig naar de Squeezebox Touch toe moeten lopen voor de beste ervaring. Aansluiten kan behalve analoog via de bekende tulpjes ook via S/PDIF in zowel de coaxiale als optische variant. De geluidskwaliteit van de afgespeelde muziek is dan ook uitstekend. De Squeezebox Touch ondersteunt apps, maar daar zijn er maar weinig van, waardoor dit vooralsnog geen interessante mogelijkheid is.

© PXimport

Het scherm is de meest opvallende vernieuwing ten opzicht van oudere Squeezeboxes.

Squeezebox Server

De Squeezebox Touch is de eerste met een ingebouwde Squeezebox Server. Deze ondersteunt wel minder bestandsformaten dan een echte server op een pc of geschikte NAS. De Touch heeft een SD-kaartslot en een usb-aansluiting beschikbaar om kaartjes, usb-sticks of harde schijven met muziek aan te sluiten. Toegevoegde muziek moet door de Touch geïndexeerd worden en dat kan helaas even duren. Dit probleem speelt uiteraard niet als u een losse Squeezebox Server gebruikt om de muziek te streamen. Helaas is er geen ondersteuning voor DLNA/UPnP, waardoor u gebonden bent aan de ingebouwde server of een losse Squeezebox Server.

Conclusie

Het aanraakscherm van de Squeezebox Touch werkt goed en biedt een mooie interface om muziek op te zoeken. Daar staat tegenover dat de bediening met de afstandsbediening wat minder lekker werkt en de vernieuwing met apps nog niet echt van de grond komt. De ingebouwde server is een handige verbetering, want nu hoeft u geen pc aan te laten staan om de Squeezebox te gebruiken. Helaas is het indexeren van muziek traag, wat vooral bij grotere muziekbibliotheken een probleem kan zijn. Niet perfect dus, maar wel goed genoeg om in de huiskamer te gebruiken voor een prettige interface tot uw muziek.

Logitech Squeezebox Touch

Prijs € 299,-

Garantie 2 jaar

Audioformaten Mp3, flac, wav, aiff, wma, Ogg Vorbis, HE-AACv2, HD-AAC, Apple Lossless

Aansluitingen Analoge audio-uitgang (RCA), S/PDIF (optisch en coaxiaal), SD-kaartlezer, usb-poort, netwerkaansluiting

Draadloos 802.11g

Oordeel 7/10

Pluspunten

Eigen ingebouwde server

Geluidskwaliteit

Goed scherm

Internetradio

Minpunten

Interface lastig te zien vanaf een afstandje

Muziek scannen duurt lang

Niet DLNA/UPnP compatibel

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten