Luxer breedbeeld (1/2)

Door: Michiel de Roode | 08 februari 2011 18:17

Internet & Thuis

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

We gaan ervan uit dat u de onderdelen van uw computer vaker vervangt dan dat u een nieuw beeldscherm aanschaft. Als u een beeldscherm koopt, zult u hier doorgaans minimaal drie jaar mee doen en waarschijnlijk zelfs langer. We testen hier dan ook geen instapmodellen, maar gaan voor luxe kwaliteitsschermen. Want waarom bezuinigen op iets wat lang mee gaat en redelijk veel gebruikt wordt?

Dit artikel bestaat uit vier pagina’s:

Pagina 1: Introductie test;

Pagina 2: Lenovo ThinkVision L2321x; NEC MultiSync EA231WMi;

Pagina 3: LG E2360V; Dell UltraSharp U2311H;

Pagina 4: Samsung SyncMaster PX2370; BenQ VW2420H;

 

In deel 2 van dit artikel vindt u het vervolg van de test en de conclusie. In de specificatietabel kunt u alvast zien welke beeldschermen er verder getest zijn.

We hebben de monitorfabrikanten gevraagd om een scherm op te sturen dat net wat meer te bieden heeft dan de standaard instapmodellen. Het resultaat mag er zijn. We hebben voor u twaalf verschillende beeldschermen getest, met een redelijke diversiteit. We zien niet alleen schermen met TN-panelen, maar ook met IPS-, VA- en PVA-panelen. Schermen met de laatste drie type panelen zijn duurder in aanschaf, maar zeer geschikt voor foto- en videobewerking. TN-panelen hebben als voordeel de snellere reactietijd, waardoor ze voor gamers interessant zijn. Naast de standaard CCFL-verlichting vinden we ook schermen met led-verlichting onder de geteste schermen. Beeld¬schermen met led-verlichting hebben doorgaans een lager energieverbruik en zijn meestal dunner. Een aantal fabrikanten heeft de voordelen van led dan ook gebruikt om een fraai dun designscherm te maken.

De test

We testen de beeldkwaliteit van de schermen ¬onder andere met Full HD films en games. Voor het weergeven van de films maken we gebruik van een interne LG blu-ray-speler. Om de beeldkwaliteit te meten gebruiken wij een ‘Colorvision Spyder 3 Elite’. Hiermee kalibreren wij de schermen ook. Met de kalibratie wordt het scherm afgesteld op een helderheid van 120 cd/m², een kleurwarmte van 6500K en een gamma van 2.2. Het energieverbruik wordt gemeten met een Voltcraft-energiemeter. Omdat de helderheid na het kalibreren lager is, meten we naast het standaard energieverbruik ook het verbruik nadat het scherm is gekalibreerd. Het scherm wordt gecontroleerd op de inkijkhoek, het contrast, de zwartweergave, de responstijd, de kleurreproductie en de weergave van een grijsgradiënt. Bent u benieuwd wat de kwaliteit van uw huidige scherm is? Op de website lagom.nl kunt u zelf uw scherm controleren op een aantal punten zoals de inkijkhoek, het contrast en een correcte weergave van een grijsgradiënt. U vindt deze hulpmiddelen via www.lagom.nl/lcd-test.

0 Reactie(s) op: Luxer breedbeeld (1/2)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.