Maak bijzondere foto's met deze hightech apps

© smrm1977 | Sandra

Maak bijzondere foto's met deze hightech apps

Geplaatst: 14 maart 2016 - 05:13

Aangepast: 19 december 2023 - 15:28

Kees Krick

Met een iPhone maak je prachtige foto's. Dat neemt niet weg dat er ook situaties zijn waarin de camera wat minder presteert. Zoals bij weinig licht. Gelukkig kun je dankzij de technologische hoogstandjes van gespecialiseerde apps in allerlei speciale omstandigheden alsnog goed beeld schieten.

De hardware en software van de iPhone is de afgelopen jaren al sterk verbeterd. Dankzij allerlei apps kun je nog meer uit die camera halen. Zo kun je bijvoorbeeld beter inzoomen, 's avonds mooiere beelden maken en achteraf scherpstellen. We bespreken diverse gespecialiseerde apps. Lees ook: 6 beste smartphonecamera's onder de loep.

Hogere resolutie en beter inzoomen

Vergeleken met sommige andere telefoons, heeft de iPhone een wat beperkte resolutie. Met acht megapixels kun je heus wel mooie plaatjes maken, maar toch kan de detaillering soms beter, of heb je wat extra beeldmateriaal nodig om de foto mooier bij te snijden. Met de app Hydra los je deze beperking in één klap op. Want je kunt er foto's van twaalf, zestien en zelfs tweeëndertig megapixels mee maken. Hoe dat kan? De app schiet snel achter elkaar een reeks opnamen en let daarbij op de bewegingssensoren van je iPhone.

Omdat je handen altijd lichtjes trillen, bevat elke opname net iets andere beeldinformatie. Hydra weet hoeveel de telefoon verschoven is, zodat het de beelden naadloos kan combineren tot één foto met een hogere resolutie en een betere detaillering. Slim! Hetzelfde trucje gebruikt Hydra om mooiere ingezoomde foto's te maken. Je iPhone heeft geen optische zoomlens. Dus als je met een camera-app inzoomt, wordt de foto simpelweg uitvergroot en dat maakt het plaatje er niet bepaald mooier op. Gebruik je Hydra, dan wordt het beeldmateriaal van een hele reeks foto's gecombineerd, zodat je foto er alsnog mooier uitziet.

Hydra

Score *****

Prijs € 4,99

Omvang 11,6 MB

 

© PXimport

Hydra laat je twee of vier keer digitaal inzoomen met verbeterde kwaliteit.

Sfeeropnamen bij weinig licht

Hydra heeft nog meer te bieden, waaronder een stand voor weinig licht. Normaal wordt een foto dan vaak te donker, erg korrelig en de kans op bewegingsonscherpte is erg groot. Zonde, want zo is het wel heel erg lastig om mooie sfeerfoto's te maken. Hydra lost dit op dezelfde manier op als bij het inzoomen. Het enige wat je hoeft te doen is je camera eventjes zo stil mogelijk vast te houden tot de reeks foto's is geschoten. Een statief heb je dus niet nodig.

De gecombineerde foto ziet er mooier en helderder uit dan een standaard-foto en bevat bijna geen ruis. Gaat het je alleen om foto's bij weinig licht, dan kun je ook kiezen voor de app Cortex Camera. Ook deze app schiet een reeks foto's, die vervolgens gecombineerd worden tot één foto door te letten op de bewegingssensoren. Voor beide apps geldt dat je het beste resultaat hebt bij statische onderwerpen. Alles wat beweegt zal namelijk vervagen, wat soms trouwens best leuke en creatieve effecten geeft.

Cortex Camera

Score ****

Prijs € 2,99

Omvang 1,5 MB

 

© PXimport

Met zowel Cortex als Hydra maak je betere foto's bij weinig licht.

Bewegingen vervagen

Op websites en sociale netwerken als Flickr en Instagram zie je veel foto's voorbijkomen met prachtige voortjagende wolken en een waterval of de branding die is veranderd in een zijdezachte waas. Hoe doen ze dat? De truc is dat je een lange belichtingstijd gebruikt, zodat alles wat beweegt in beeld vervaagt. Standaard kan je iPhone dat niet, omdat er overdag veel te veel licht is om bijvoorbeeld dertig seconden te belichten. Zelfs voor een spiegelreflex heb je dan een speciaal filter nodig, een soort verduisteringsgordijn zodat het lijkt alsof het nacht is.

Op je iPhone past zo'n filter niet echt en daarnaast hebben camera-apps een beperking van slechts een halve seconde. De app Slow Shutter Cam lost dit op door continu opnamen te maken en deze direct te combineren, zonder dat de foto overbelicht raakt. Je ziet op het scherm precies hoe alles wat beweegt langzaam begint te vervagen. Alles wat niet beweegt, komt haarscherp op de foto. Geef je de app de tijd, dan veranderen wolken in dynamische strepen die door het beeld lijken te jagen. Stromend water in een rivier of gracht verandert in een zijdezachte waas, of je krijgt mooie patronen te zien door stromingen. Er wordt alleen niet gelet op de bewegingssensoren, dus je moet je telefoon op een (mini)statief plaatsen of op een andere manier stevig neerzetten.

Slow Shutter Cam

Score ****

Prijs € 0,99

Omvang 6,2 MB

Nachtopnamen

Ook in het donker heb je vaak heel lange sluitertijden nodig om genoeg licht te verzamelen voor een goede foto. Bijvoorbeeld om een stadsopname te maken van verlichte gebouwen, huizen, monumenten en straten of grachten. Slow Shutter Cam kan dit voor je doen, al lijkt de foto direct overbelicht te raken als er maar weinig licht is. Gelukkig kun je dit meteen na het maken van de foto herstellen, omdat de belichting traploos regelbaar is in de app. De app Average Camera Pro heeft dit probleem niet en laat 's avonds ook net wat mooiere kleuren zien. Er zit wel een fractie vertraging tussen de opnamen, zodat vervagingen net wat minder vloeiend worden. Overdag gebruiken wij daarom het liefst Slow Shutter Cam en in het donker schakelen we over naar Average Camera Pro.

Average Camera Pro

Score ****

Prijs € 0,99

Omvang 5,7 MB

 

© PXimport

Average Camera Pro werkt ongeveer hetzelfde als Slow Shutter Cam.

Fel licht en donkere schaduwen

Je kent ze vast wel: foto's waarop de lucht is veranderd in een egaal wit vlak, of waarop alles in de schaduw zwart oftewel onzichtbaar is geworden. Het probleem is dat camera's slecht tegen de combinatie van fel licht en diepe schaduwen kunnen. Met onze ogen kunnen wij allebei tegelijk zien, maar een camera moet kiezen tussen de één of de ander. Je iPhone lost dit in veel gevallen best aardig op door een HDR-foto te maken. Er worden dan snel na elkaar een paar opnamen gemaakt, die worden gecombineerd tot één beter belichte foto. Nadeel is alleen dat het resultaat vaak niet optimaal is, en vooral dat je er helemaal geen invloed op hebt. Met Pro HDR X krijg je veel betere resultaten. Er worden drie opnamen gemaakt, waarvan automatisch de best belichte stukjes beeldmateriaal gecombineerd worden tot een HDR-foto. Kleine verschillen tussen de foto's door bewegingen worden ook netjes hersteld.

Voor nog meer grip op het eindresultaat mag je ook zelf drie gebieden aanwijzen waarop de app zijn belichting baseert bij het samenvoegen van de drie opnamen. Wijs dan altijd het lichtste, het donkerste en een gemiddeld stukje van het beeld aan. Na het samenvoegen wordt het voorlopige resultaat op het scherm getoond, waarna je met schuifregelaars zelf aan de slag kunt. Zo bepaal je helemaal zelf wat je het mooist vindt. Complicatie is dat je in de volle zon de foto's op het scherm van je iPhone minder goed kunt beoordelen, dus is de kans groot dat je sommige HDR-foto niet optimaal bewerkt. Gelukkig kun je in de app aangeven dat ook de drie originele foto's in de filmrol bewaard moeten worden. Die kun je bijvoorbeeld thuis weer in de app inladen, zodat je wel ziet wat je doet en je alsnog de allermooiste HDR-foto's maakt. De resultaten van Pro HDR X zien er over het algemeen heel natuurgetrouw uit. Gebruik je de app Fotor HDR, dan kun je ook foto's met een veel explicieter HDR-uiterlijk maken. Het lijken dan meer schilderijen of tekeningen.

Pro HDR X

Score *****

Prijs € 1,99

Omvang 1,3 MB

Fotor HDR

Score ****

Prijs € 1,99

Omvang 24,3 MB

© PXimport

Met Fotor HDR kun je het HDR-effect extra benadrukken.

Timelapse

Sommige dingen om ons heen spelen zich zo langzaam af, dat we amper merken dat er iets verandert. Een ijsblokje doet er bijvoorbeeld erg lang over om te smelten, wolken lijken vaak nagenoeg stil te hangen en wachten voor een rood stoplicht is ronduit saai. Om te zien wat er werkelijk gebeurt, zou je het proces versneld moeten kunnen afdraaien. Een uur samendrukken tot enkele seconden, desnoods enkele uren tot een minuut. Dat kan door een timelapse te maken. Dat is een filmpje waarmee je de werkelijkheid enorm versnelt. Van alles waar enige beweging in zit, kun je enorm leuke timelapses maken.

Normaal heb je daar een vracht aan (camera)apparatuur voor nodig, maar met je iPhone werkt het net zo goed en gaat het een stuk makkelijker.

Installeer de app Lapse It Pro en plaats je telefoon op een statiefje of zet hem ergens stevig tegenaan. Vervolgens geef je aan om de hoeveel seconden of minuten er een opname gemaakt moet worden en laat je de app enkele minuten of uren draaien. Gebruik in het laatste geval wel een voedingskabeltje. Doordat er met regelmaat een opname wordt gemaakt, krijg je als het ware een filmpje waarin je de tijd enorm versnelt. Een ijsblokje smelt dan niet in anderhalf uur, maar in twintig seconden. Je ziet het gekrioel van voetgangers en verkeer, ze spoeden zich beurtelings over een kruising. Wolken flitsen over een landschap en bootjes stuiven over het water. Bij redelijk snelle bewegingen gebruik je een kort interval om een vloeiende timelapse te krijgen. Bij langzamere bewegingen juist langere intervallen omdat er minder gebeurt. Zodra je klaar bent, stel je in met hoeveel beeldjes per seconde je de opnamen weer laat afspelen. Hiermee bepaal je het optimale effect van de film. Een timelapse moet namelijk niet te snel, maar zeker ook niet te langzaam afspelen.

Lapse It Pro

Score *****

Prijs € 1,99

Omvang 15,1 MB

Achteraf scherpstellen

Normaal gesproken stel je eerst scherp en daarna maak je een foto. Soms merk je niet eens dat scherpstellen nodig is, omdat je iPhone dat razendsnel en automatisch voor je regelt zodra je het toestel ergens op richt. Maar als je een beetje beweegt, of de camera maakt een verkeerde keuze, kan het belangrijkste deel van je foto alsnog onscherp worden en dat is zonde. Zou het daarom niet mooi zijn als je achteraf kon scherpstellen, zoals nu al kan met enkele futuristische camera's? MultiCam doet precies dat. Je richt ergens op en drukt af. Vervolgens maakt de app een reeks opnamen, waarbij de scherpstelling steeds een beetje wordt opgeschoven. De foto's worden in eerste instantie in de app zelf bewaard. Achteraf, wanneer het jou uitkomt, bekijk je ze en stel je via een schuifregelaar exact de gewenste scherpte in. Die uiteindelijke foto bewaar je vervolgens in de filmrol. MultiCam is vooral handig bij macrofoto's, omdat je er dan al snel naast zit met scherpstellen. Eventueel kun je ook de belichting in stapjes aanpassen.

MultiCam

Score ***

Prijs € 1,99

Omvang 0,9 MB

Bliksem fotograferen

Onweer is altijd weer een spectaculair verschijnsel en typisch iets wat je graag met een iPhone wilt vastleggen. Alleen zijn die felle lichtflitsen te onvoorspelbaar en ze duren te kort om op het juiste moment af te drukken voor een foto. Gelukkig kan het ook anders. iLightningCam 2 kijkt gewoon met je mee en zodra er een bliksemflits is, maakt de app razendsnel een foto. Jouw iPhone is dus snel genoeg om de flits te detecteren en er meteen een foto van te maken. Je hoeft het toestel alleen maar op het juiste stukje lucht te richten. Een statief gebruiken hoeft niet, maar het mag wel. Je kunt dan een mooiere compositie maken en zelf op je gemak van het spektakel genieten, terwijl de app voor je aan de slag gaat. iLightningCam 2 herkent zelf of het dag of nacht is en past de belichting hierop aan. Alles wordt automatisch voor je geregeld, maar als je dat liever hebt, mag je ook handmatig de gevoeligheid instellen, of de app voorbereiden op grote, gemiddelde of kleine bliksemschichten. Onweer is mooi, maar ook gevaarlijk. Breng jezelf nooit in gevaar voor een mooie foto.

iLightningCam 2

Score *****

Prijs € 1,99

Omvang 8,1 MB

 

© PXimport

iLightningCam 2 kent ook een handmatige stand waarin je de gevoeligheid instelt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten