Maak een kerstwallpaper in Photoshop

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 21 december 2010 13:35

Apps & Software

Wanneer u op zoek bent naar een leuke kerstachtergrond, dan hoeft u niet ver te zoeken, er zijn eindeloos veel leuke wallpapers te vinden op internet. Maar heel persoonlijk is dat natuurlijk niet. Veel origineler is uiteraard om uw eigen achtergrond in elkaar te draaien. Dat kan al in een paar stappen. Wij gebruiken hiervoor Photoshop, maar u kunt natuurlijk ook een ander grafisch programma gebruiken.

Uiteraard zijn er duizenden verschillende wallpapers die u zelf kun creëren, wij geven slechts een voorbeeldje wat er mogelijk is: een achtergrond, een leuke tekst en wat kerstelementen. Hierna kunt u uw eigen creativiteit de vrije loop laten.

Achtergrond

Eerst maakt u de afbeelding via Bestand / Nieuw. Voor het beste resultaat maakt u de afbeelding zo groot als uw resolutie, bijvoorbeeld 1280 x 768. Standaard is de achtergrond wit, niet erg kerstig natuurlijk. Rood is een fraaie achtergrondkleur, maar dan wel met een mooi verloopje. Kies een donkere kleur rood als voorgrond en een lichtere kleur rood als achtergrond. Kies nu het gereedschap Verloop in het venster Gereedschap, en trek een lijn van linksboven naar rechtsonder. Uw achtergrond krijgt dan een mooi kleurverloop. Dat u uw eigen achtergrond wilt maken, betekent niet dat u geen elementen kunt lenen. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze afbeelding met ijssterren. Wanneer u een afbeelding als deze over uw achtergrond legt, en in het venster Lagen de Overvloeimodus verandert in Vermenigvuldigen, worden deze afbeeldingen fraai gemengd.

In ons artikel Gratis beeldmateriaal voor uw kerstkaart leggen we uit hoe u aan nog veel meer gratis kerst- of nieuwjaarsgerelateerde afbeeldingen komt. Die afbeeldingen kunt u natuurlijk ook voor uw wallpaper gebruiken.

Uw eigen kleurverloop in combinatie met een achtergrond met een patroon geeft een mooi effect.

Tekst

Een leuke tekst, zoals ‘Prettige Kerstdagen’ of een andere wens misstaat een wallpaper natuurlijk niet. Klik op het gereedschap Tekst in het venster Gereedschap, klik op een plek in de afbeelding en typ uw tekst. Selecteer vervolgens bovenin een lettertype dat u mooi vindt en pas de grootte aan zodat de tekst helemaal naar wens is. U kunt een rand toevoegen om de tekst, maar vaak geeft dat het geheel een ietwat goedkope uitstraling. Een slagschaduw werkt doorgaans beter. Klik op Laagstijl toevoegen in het venster Lagen, en kies voor Slagschaduw. Sleep de waarde bij Dekking naar 100% en maak de waarde bij Afstand zo laag mogelijk (maar niet 0). Dit geeft een mooi, bijna onzichtbaar randje aan uw tekst, dat het geheel wat strakker maakt.

In ons artikel Lettertypen voor de feestdagen geven we tips waar u een heleboel mooie en feestelijke lettertypen kunt downloaden.

Een tekst toevoegen is eenvoudig, maar maakt de wallpaper al snel mooier.

Plaatjes

Dan moeten er natuurlijk nog wat kerstplaatjes in. U kunt dat op verschillende manieren doen. U kunt, net als bij de achtergrond, plaatjes van internet zoeken, maar u kunt ook Penselen en Vormen toevoegen. Hoe u dit precies doet, vindt u in het artikel Leuke kersteffecten in Photoshop. Dit is een leuke en makkelijke manier, maar zoals gezegd, hebt u geen Photoshop en werkt u met alternatieve pakketten, zoals The Gimp, dan kunt u natuurlijk prima plaatjes van internet gebruiken. Wij gebruiken het penseel uit het genoemde artikel, en plaatsen simpelweg één afbeelding in het midden van de wallpaper. Hierdoor ontstaat een mooie, rustige kerstwallpaper.

Afwerken kunt u met plaatje, u kunt die van internet plukken of vormen of penselen gebruiken.

Aan de slag

We hebben u een voorbeeld gegeven van hoe u snel een fraaie wallpaper in elkaar draait en we hebben het daarbij redelijk strak gehouden. Maar u kunt natuurlijk helemaal losgaan als u dat wilt. Achtergrond met sneeuw, een bonte kerstboom van een site plukken, dikke vette knalrode letters, ga zo maar door. U hoeft er echt geen designprijs mee te winnen, zie het als een collage van dingen die u mooi vindt.

Het kan natuurlijk zo uitbundig als u het zelf wilt.

0 Reactie(s) op: Maak een kerstwallpaper in Photoshop

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.