05 Besturingssysteem kiezen
Heb je meerdere besturingssystemen geïnstalleerd met NOOBS, dan krijg je na de installatie en elke volgende keer dat je de Raspberry Pi opstart een opstartmenu te zien. Selecteer het besturingssysteem dat je wilt opstarten en klik erop. Als je na tien seconden nog geen keuze hebt gemaakt, start Raspbian automatisch op. Onderaan in het venster kun je overigens je taal en toetsenbordindeling kiezen als je dat bij de installatie van NOOBS vergeten bent.
06 OpenELEC wizard
De eerste keer dat je OpenELEC opstart, leidt een wizard je door de instellingen. Kies je taal (Nederlands is beschikbaar onder Dutch), klik op Volgende, geef je Pi een naam op het netwerk (standaard OpenELEC) en klik op Volgende. Normaal heeft je Pi al via DHCP een IP-adres gekregen en krijg je dat in het volgende scherm te zien. Klik op Volgende om te bevestigen, of klik op het netwerk en kies dan Wijzigen om een statisch IP-adres in te stellen. In de stap erna schakel je Samba (bestandsdeling) en SSH (om op afstand opdrachten uit te voeren, dat hebben we later in de cursus nodig) in.
07 Altijd de juiste tijd
Het zou ons te ver voeren als we alle instellingen zouden nagaan, dus neem zelf eens een kijkje onder Systeem / Instellingen (de instellingen van Kodi) en SYSTEEM / OpenELEC (de OpenELEC-specifieke instellingen). Klik even op die laatste voor wat essentiële instellingen. Ga eerst in het tabblad Netwerk naar NTP Servers en vul drie ntp-servers in, bijvoorbeeld 0.nl.pool.ntp.org, 1.nl.pool.ntp.org en 2.nl.pool.ntp.org, zodat je tijd altijd juist staat. Ga daarna naar de Kodi-instellingen in het onderdeel Uiterlijk en klik in het tabblad Land en Taal op Tijdzone land. Zodra je je land gekozen hebt, staat de tijd correct.
08 Automatische update
Ga (in de OpenELEC-instellingen) naar het tabblad Systeem en kies bij Automatische updates voor auto. Zo hoef je er niet de hele tijd aan te denken om beschikbare updates te installeren. Na de wijziging van de instelling begint OpenELEC al onmiddellijk een beschikbare update te downloaden. Klik in het hoofdscherm van Kodi op de powerknop linksonder en kies dan Opnieuw opstarten om je Pi te herstarten. Daarna updatet OpenELEC zichzelf en herstart het besturingssysteem je Pi weer. In de OpenELEC-instellingen in het tabblad Over controleer je welke versie je draait.
Infraroodontvanger kopen
In de handel zijn kant- en klare infraroodontvangers te vinden, maar die kosten al snel enkele tientjes. We kiezen in deze workshop voor de goedkoopste oplossing: we maken zelf een ontvanger. Op de webwinkel Kiwi Electronics zijn alle benodigdheden voor enkele euro's te vinden. We kochten er de infraroodsensor TSOP38238 voor 1,95 euro en enkele f/f jumperwires. We hebben er maar drie nodig, maar ze komen nog van pas voor andere projectjes. We kochten daarom 40 stuks op een strip voor 5,95 euro. Er is ook een bundel van 10 jumperwires voor 2,95 euro.
6 Reactie(s) op: Maak een mediaspeler van de Raspberry Pi 2