Maak een mediaspeler van de Raspberry Pi 2

Door: koen-vervloesem | 06 augustus 2015 11:45

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

05 Besturingssysteem kiezen

Heb je meerdere besturingssystemen geïnstalleerd met NOOBS, dan krijg je na de installatie en elke volgende keer dat je de Raspberry Pi opstart een opstartmenu te zien. Selecteer het besturingssysteem dat je wilt opstarten en klik erop. Als je na tien seconden nog geen keuze hebt gemaakt, start Raspbian automatisch op. Onderaan in het venster kun je overigens je taal en toetsenbordindeling kiezen als je dat bij de installatie van NOOBS vergeten bent.

06 OpenELEC wizard

De eerste keer dat je OpenELEC opstart, leidt een wizard je door de instellingen. Kies je taal (Nederlands is beschikbaar onder Dutch), klik op Volgende, geef je Pi een naam op het netwerk (standaard OpenELEC) en klik op Volgende. Normaal heeft je Pi al via DHCP een IP-adres gekregen en krijg je dat in het volgende scherm te zien. Klik op Volgende om te bevestigen, of klik op het netwerk en kies dan Wijzigen om een statisch IP-adres in te stellen. In de stap erna schakel je Samba (bestandsdeling) en SSH (om op afstand opdrachten uit te voeren, dat hebben we later in de cursus nodig) in.

07 Altijd de juiste tijd

Het zou ons te ver voeren als we alle instellingen zouden nagaan, dus neem zelf eens een kijkje onder Systeem / Instellingen (de instellingen van Kodi) en SYSTEEM / OpenELEC (de OpenELEC-specifieke instellingen). Klik even op die laatste voor wat essentiële instellingen. Ga eerst in het tabblad Netwerk naar NTP Servers en vul drie ntp-servers in, bijvoorbeeld 0.nl.pool.ntp.org, 1.nl.pool.ntp.org en 2.nl.pool.ntp.org, zodat je tijd altijd juist staat. Ga daarna naar de Kodi-instellingen in het onderdeel Uiterlijk en klik in het tabblad Land en Taal op Tijdzone land. Zodra je je land gekozen hebt, staat de tijd correct.

08 Automatische update

Ga (in de OpenELEC-instellingen) naar het tabblad Systeem en kies bij Automatische updates voor auto. Zo hoef je er niet de hele tijd aan te denken om beschikbare updates te installeren. Na de wijziging van de instelling begint OpenELEC al onmiddellijk een beschikbare update te downloaden. Klik in het hoofdscherm van Kodi op de powerknop linksonder en kies dan Opnieuw opstarten om je Pi te herstarten. Daarna updatet OpenELEC zichzelf en herstart het besturingssysteem je Pi weer. In de OpenELEC-instellingen in het tabblad Over controleer je welke versie je draait.

Infraroodontvanger kopen

In de handel zijn kant- en klare infraroodontvangers te vinden, maar die kosten al snel enkele tientjes. We kiezen in deze workshop voor de goedkoopste oplossing: we maken zelf een ontvanger. Op de webwinkel Kiwi Electronics zijn alle benodigdheden voor enkele euro's te vinden. We kochten er de infraroodsensor TSOP38238 voor 1,95 euro en enkele f/f jumperwires. We hebben er maar drie nodig, maar ze komen nog van pas voor andere projectjes. We kochten daarom 40 stuks op een strip voor 5,95 euro. Er is ook een bundel van 10 jumperwires voor 2,95 euro.

6 Reactie(s) op: Maak een mediaspeler van de Raspberry Pi 2

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 augustus 2015 13:08 Anoniem
  Is de geluidskaart van de Raspberry Pi 2 goed genoeg? Of beperkt de mediaspeler zich tot video afspelen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 augustus 2015 00:11 Funny Hat
  Moest even zoeken maar heb de site toch weer gevonden:
  https://sites.google.com/site/ilovemyrpi/home

  Volgens mij de meest uitgebreide die ik tegen ben gekomen als het over de raspberry gaat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 augustus 2015 11:28 Kasander
  Gast, kijk eens bij http://www.hubbit.nl/raspberry-pi/geluidskaart/ en bij https://www.kiwi-electronics.nl/hifiberry-dac-rca-voor-raspberry-pi als je het geluid niet goed (genoeg) vind.

  Funny hat, bedankt voor de link. Leuke site. Alleen gaat die niet alleen over de raspberry pi…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 januari 2016 13:48 Anoniem
  Als ik aan de raspberry een USBschijf hang en de raspbery met ethernet in een netwerk hang, kan ik dan vanuit mijn desktop (ook in netwerk) bestanden via de raspberry naar de USBschijf kopieren. Of kan de raspberry dat niet aan?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 maart 2016 15:43 Anoniem
  Veel te lang.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 juli 2016 15:59 Anoniem
  Dus om een simpele video-speler te installeren moeten al m'n instellingen verwijderd worden!?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.