Maak een perfecte diavoorstelling

Door: Evi Maquoi | 05 januari 2011 16:37

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Iedereen heeft wel eens een PowerPoint-presentatie gezien. In de vorm van een zakelijke presentatie, een grap in uw Postvak IN, een spreekbeurt op school of een aaneenschakeling van hilarische foto's, videofragmenten en anekdotes op een huwelijksfeest. De mogelijkheden van Microsoft PowerPoint zijn ontzettend uitgebreid. U kunt erg snel een simpele diavoorstelling in elkaar boksen om deze vervolgens al dan niet op te smukken met flink wat toeters en bellen. Wij leggen u graag uit hoe u te werk gaat met vloeiende overgangen, ingevoegde videofragmenten en spectaculaire effecten, in dit geval in versie 2010.

Samenwerken

Het is in PowerPoint 2010 erg eenvoudig om met meerdere auteurs tegelijkertijd aan een presentatie te werken. Dit gaat via een gedeelde locatie op een SharePoint-server of via Office Live Workspace. De centrale versie en de wijzigingen van de verschillende auteurs worden op de server bewaard. U kunt zien wie er aan de presentatie werkt. De wijzigingen van de verschillende collega's worden automatisch samengevoegd in de presentatie.

1. Eerste kennismaking

PowerPoint bestaat ruim twintig jaar en wordt al even lang gebruikt om zogenoemde klik-plaatjes-presentaties te maken. De grootste troef van PowerPoint-presentaties is dat de diavoorstelling met allerlei (interactieve) dingen opgesmukt kan worden. Tien tot vijftien jaar geleden was een PowerPoint-presentatie wellicht niet meer dan een kleurrijk achtergrondje met voornamelijk tekst en hier en daar een foto of grafiek. Inmiddels kunt u dia's mooi in elkaar laten overlopen; speciale effecten gebruiken; tabellen, illustraties en audio- en videofragmenten invoegen en hand-outs printen voor uw medestudenten, collega's of familieleden. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Nieuwigheden PowerPoint 2010

De belangrijkste en handigste nieuwe functie van Power­Point 2010 is ongetwijfeld de mogelijkheid om foto's en videofragmenten ín het programma te bewerken en te verbeteren. Het is bijvoorbeeld erg eenvoudig om een storende achtergrond in een foto te verwijderen of een YouTube-fragment in uw presentatie te stoppen. Daarnaast is het handig dat u op verschillende manieren samen met uw collega's, familieleden of vrienden aan een presentatie kunt werken. Dankzij de PowerPoint Web App is het zelfs mogelijk om uw presentatie op een andere computer in de browser verder te bewerken. Via uw Windows Live-account is het zelfs mogelijk om uw diavoorstelling via een browser rechtstreeks aan een publiek op afstand te tonen.

2. De eerste dia

Wanneer u PowerPoint 2010 start, krijgt u een lege dia te zien met twee tekstvakken, één voor een titel en één voor een ondertitel. Wanneer u dubbelklikt in het vak, kunt u onmiddellijk tekst invoeren. Het tekstvak verplaatsen, vergroten of verkleinen kan uiteraard ook. Net zoals in een tekstverwerker kunt u lettertype, lettergrootte en tekstkleur wijzigen via het tabblad Start. Hier vindt u ook de knoppen om tekst vet te zetten of uit te lijnen.

Wilt u geen titel en ondertitel op de eerste dia? Via de knop Indeling krijgt u de verschillende mogelijkheden van standaard­dia's te zien. Van een titeldia en sectiekop tot alleen een titel of een afbeelding met bijschrift. Dit zijn uiteraard maar standaard hulpmiddeltjes. U kunt uw diastructuur ook volledig zelf kiezen. Via het tabblad Invoegen kunt u zelf extra tekstvakken, afbeeldingen of illustraties in de dia zetten. Voorts zult u op het tabblad Start de knop Nieuwe Dia nog vaak gebruiken. Ook de knop Schikken gebruikt u wellicht meer dan eens om objecten naar de voor- of achtergrond te brengen, of uit te lijnen.

Via Indeling kunt u snel een standaarddia kiezen.

3. Afbeeldingen invoegen

Het is in PowerPoint 2010 stukken eenvoudiger geworden om objecten in uw presentatie te stoppen. Via het tabblad Invoegen krijgt u een mooi overzicht van alle elementen die u kunt gebruiken om een spreekbeurt of voorstelling mooier en dynamischer te maken. Een afbeelding of illustratie invoegen is kinderspel. Wist u dat u zelfs geen apart programma meer hoeft te openen om een screenshot te maken? Klik op het driehoekje onder Schermafbeelding, kies vervolgens Schermopname en teken een kader rond de inhoud die u wilt vastleggen. Net zoals bij het invoegen van een gewone afbeelding of illustratie kunt u het screenshot vervolgens rechtstreeks in PowerPoint 2010 bewerken. Zie ook het artikel Afbeeldingen bewerken in Office 2010. Via Correcties kunt u het beeld verscherpen, verzachten en het contrast aanpassen. Met de Kleur-knop kunt u de kleurtoon en -verzadiging kiezen en via Artistieke effecten kunt u onder andere filmkorrel toevoegen, een potloodschets maken of verfstreken gebruiken. Een kader toevoegen is al even eenvoudig, en roteren en bijsnijden is ook zo gebeurd. U kunt zelfs een afbeelding vrijstaand maken door een storende achtergrond te verwijderen.

Fotoalbum maken

Wilt u in uw presentatie voornamelijk afbeeldingen gebruiken? Dan is het erg handig om de knop Fotoalbum op het tabblad Invoegen te gebruiken. Hiermee spaart u heel wat tijd. Kies Fotoalbum / Nieuw fotoalbum en klik vervolgens op de knop Bestand/schijf om uw foto's te selecteren. Indien gewenst kunt u een tekstvak of bijschrift invoegen of alle afbeeldingen omzetten naar zwart-wit. U kunt ook de volgorde wijzigen en afbeeldingen roteren. Via Indeling van afbeelding kunt u instellen hoeveel foto's er per dia getoond moeten worden. Tenslotte kunt u nog een frame en een thema instellen. Eén druk op de knop Maken en uw fotoalbum is helemaal klaar.

 

In een handomdraai maakt u een leuke presentatie met uw eigen foto's in de hoofdrol.

4 Reactie(s) op: Maak een perfecte diavoorstelling

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 februari 2014 11:20 Anoniem
  vieze kanker hond
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 oktober 2014 12:03 Anoniem
  Dankje voor je hulp
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 augustus 2015 18:38 Anoniem
  hoou je bek met kanker men vader heeft het homo
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 januari 2016 23:48 Anoniem
  gecondoleerd
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.