Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Maak en houd uw computer virusvrij

Door: Edmond Varwijk | 07 maart 2011 17:46

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

De tijd dat virussen alleen via e-mail werden verspreid, ligt ver achter ons. Virussen en malware steken steeds slimmer in elkaar en de bestrijding ervan vergt steeds meer vernuft. Hoe herkent u een besmetting en hoe houdt u uw computer virusvrij? We bespreken de beste tips voor een malware-vrije pc.

1. Signalen herkennen

De kans dat u tegenwoordig nog een virus treft van het soort waarbij er een grappige kever door uw beeld loopt met een sleep erachter waarop staat 'ik ben een virus' is erg klein. Sommige van de eerste computer­virussen brachten 25 jaar geleden nog dit soort humor mee, maar tegenwoordig zijn virussen en malware van een heel andere aard. De makers ervan zijn erop uit om uw identiteit en bankgeheimen te stelen of om uw computer ongevraagd als spam-machine te gebruiken. De malware die daarbij wordt gebruikt, wordt zó ontwikkeld dat hij zo onzichtbaar mogelijk blijft. Waar herkent u een virus dan aan? Allereerst is er uiteraard reden om actie te ondernemen als uw antivirussoftware alarm slaat. Er kunnen echter ook andere signalen in het geding zijn die wijzen op besmetting. Zo kan uw pc ineens anders op uw acties reageren dan u gewend bent, het surfen op internet kan ineens veel trager gaan, uw browser opent niet - of slechts heel langzaam, of er duiken ineens pop-up-vensters op die u eerder nooit zag. Sluit hoe dan ook nooit uit dat uw pc besmet is, als u iets opvallends opmerkt. Niet ieder blauw scherm wordt door Windows veroorzaakt, er kan ook een virus in het geding zijn.

Ziet u onverklaarbare zaken op uw scherm? Sluit nooit op voorhand uit dat uw pc besmet zou kunnen zijn.

2. Sluit de internetverbinding

Als u besmetting door een virus of door andere malware vermoedt, sluit dan direct de internetverbinding van de pc. Isoleer de pc, zorg ervoor dat er geen contact meer is met internet en ook niet met eventuele andere pc's in uw thuisnetwerk. De snelste en meest effectieve methode is daarbij om de verbinding met het netwerk te verbreken, door de netwerkkabel uit de computer te halen of door via een sneltoetscombinatie de netwerkkaart voor draadloos internet uit te schakelen. Onder Windows 7 en Vista doet u dit (overigens net als het uitschakelen van een bedrade netwerkverbinding in het geval u de kabel niet uit de computer kunt halen) door met de rechtermuisknop op het netwerksymbool naast de klok in de taakbalk te klikken. Kies vervolgens Netwerkcentrum openen en klik op Adapter instellingen wijzigen. Controleer welke netwerkverbinding actief en verbonden is, klik er met de rechtermuisknop op en kies Uitschakelen. Onder XP schakelt u de netwerkverbinding uit door in het configuratiescherm naar Netwerkverbindingen te gaan en daar met rechts op het icoon van de verbinding te klikken.

Het eerste dat u moet doen als uw computer besmet blijkt, is het apparaat loskoppelen van het thuisnetwerk en de verbinding met internet verbreken.

3. Beveiligingsstatus controleren

Klik op Start en ga naar het configuratiescherm. In Windows XP en Vista opent u het Beveiligingscentrum, maar in Windows 7 bestaat dat niet meer. Daar vindt u bij Systeem en Beveiliging het Onderhoudscentrum en daarin is onder andere het onderdeel Beveiliging opgenomen. Controleer de status hiervan en klik op de pijl naast Beveiliging, zodat alle subonderdelen worden getoond. Is de netwerkfirewall ingeschakeld, is Windows Update ingeschakeld en, misschien nog belangrijker: zijn de beveiligingsonderdelen Virusbeveiliging, Beveiliging tegen spyware en ongewenste software, en Windows Defender ingeschakeld?

Controleer de status van de verschillende beveiligingssystemen in het Onderhoudscentrum.

4. Volledige scan

Als u uw computer ervan verdenkt dat hij een virus huisvest, is een volledige scan de enige manier om zekerheid te krijgen. Sluit alle programma's af die zijn opgestart en start de anti-virussoftware die op uw pc is geïnstalleerd (we gaan er uiteraard vanuit dat u dergelijke software op uw pc hebt staan!). Start een volledige scan van alle schijven. De manier waarop u een dergelijke scan-actie start, verschilt per programma. Bijna ieder antivirusprogramma plaatst een pictogram in het systeemvak van de taakbalk, direct naast de Windows-klok, waarmee u de status van de beveiliging ziet. Door met de rechtermuisknop op het pictogram te klikken, kunnen vervolgens verschillende acties worden gestart of het programma worden geopend. Zoek vervolgens naar een optie als Scannen of Systeemcontrole. Een volledige scan moet alle schijven in uw computer omvatten en dit kan veel tijd in beslag nemen, soms wel meer dan een uur. Bij een serieuze verdenking van besmetting is het echter niet voldoende om alleen de systeembestanden te scannen.

Laat de virusscanner alle bestanden op alle schijven controleren.

5. Windows scan

Gebruikt u Windows 7 en is er geen virusscanner op uw pc geïnstalleerd (wat op zich niet verstandig is), gebruik dan de beveiligingssystemen van Windows. Klik in het Onderhoudscentrum op Nu scannen. Windows Defender zal de pc controleren op spyware en op mogelijke ongewenste software. Het onderdeel voert eerst een snelle scan uit, maar via de pijl naast Scan uitvoeren kunt u ook kiezen voor Volledige scan. Laat Windows Defender ook deze uitvoeren.

Ook Windows Defender kan uw pc scannen op de aanwezigheid van spyware en andere rommel.

6. Virus gevonden?

Wordt er een virus gevonden, laat het dan door de antivirussoftware aanpakken. Veel antivirusprogramma's bieden daarbij de keuze om het besmette bestand op te schonen of te desinfecteren, het bestand in quarantaine te plaatsen of het bestand te verwijderen. Of het bestand opgeschoond kan worden is afhankelijk van het antigif dat de antivirussoftware biedt. Sommige virussen en malwaresoftware kunnen eenvoudig worden verwijderd, andere niet of slechts gedeeltelijk. In die laatste gevallen is desinfectie geen optie en rest alleen quarantaine of verwijderen. Als u voor quarantaine kiest, wordt het besmette bestand onschadelijk gemaakt doordat het volledig geïsoleerd van het besturingssysteem wordt bewaard. Het kan dan nog wel worden teruggeplaatst, mocht daar reden toe zijn. Bij verwijdering wordt het besmette bestand daadwerkelijk van de computer gehaald. Kies het liefst voor verwijderen, zeker wanneer het besmette bestand geen onmisbaar eigen document is, zoals bijvoorbeeld een familiefoto of een ander belangrijk bestand.

Bij de meeste antivirussoftware kunt u kiezen welke standaardactie moet worden uitgevoerd wanneer er malware wordt aangetroffen.

1 Reacties op: Maak en houd uw computer virusvrij

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 jaren, 4 maanden geleden
  Koop een handleiding
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.