Maak je eigen Windows 8 tegels met OblyTile

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 03 juni 2013 13:15

Apps & Software

Over de gebruiksvriendelijkheid van het Startscherm in Windows 8 zijn de meningen verdeeld. De één vindt het geweldig, de andere kan er totaal niet mee overweg. Maar zelfs als je het prettig vindt werken, zal je het er over eens zijn dat het zonde is dat je zelf zo weinig invloed hebt op het uiterlijk en de werking van de tegels. Dat is ongetwijfeld omdat Microsoft geen puinbak wil maken van het Startscherm, maar we hebben liever zelf de controle en die grijpen we met behulp van OblyTile.

01 OblyTile downloaden

OblyTile is een gratis programma dat je kan gebruiken om zelf tegels vorm te geven voor het Startscherm in Windows 8. Het is natuurlijk al mogelijk om zelf tegels toe te voegen, maar je bent redelijk beperkt tot het pictogram van het programma of het bestand waar de tegel naar verwijst en dat staat uiteraard in schril contrast met de manier waarop we doorgaans het uiterlijk van de computer naar onze hand willen zetten.

De downloadsite (een forum) ziet er niet indrukwekkend uit, maar laat je hier niet door misleiden.

Je downloadt OblyTile via http://ct.link.ctw.nl/obly (dit is slechts een forum-post, dus laat je niet misleiden door het ‘goedkope’ uiterlijk van de downloadlocatie, OblyTile is een zeer handig programma). Je hoeft OblyTile niet te installeren, zodra je het programma hebt gedownload kan je het starten.

02 Tegels maken

Zodra je OblyTile hebt gestart, zie je een venster met een flink aantal mogelijkheden. Dat lijkt wat overweldigend, maar het is meer een kwestie van een inefficiënte interface. Bij Title Name vul je de gewenste titel in van je tegel. Wil je die naam niet weergeven, plaats dan een vinkje bij Hide Tile Name. Door te klikken op de knop naast Program Path kan je bladeren naar het .exe-bestand van het programma dat je aan de tegel wilt koppelen. Je kan echter ook linken naar een bestand, map of url.

Bij Program Arguments kan je extra commando’s opgeven, maar dat is voor nu te complex. Bij Title Image selecteer je een afbeelding voor de tegel (groot of klein) en de kleur definieer je bij de kleuropties. Tot slot kan je zaken aangeven zoals of het programma als Administrator geopend moet worden, of dat het Startscherm direct weer getoond moet worden nadat het programma (of het bestand, url etc) dat aan de tegel is gekoppeld, is geopend. Klik op Create Tile en de tegel wordt toegevoegd aan het startscherm.

Tegels maken is nu zo eenvoudig als het ingeven van een naam, een afbeelding en het aanklikken van wat opties.

03 Tegels bewerken

Om de tegels die je gemaakt hebt te bewerken, klik je in het programma rechtsboven op het pictogram met het mapje, daarmee open je de Tile Manager. De Tile Manager stelt je in staat om verschillende dingen te doen. Ten eerste zie je een lijst met tegels die je met behulp van het programma hebt gemaakt. Door te dubbelklikken op de titel van de tegel, wordt de informatie geladen in het linkerdeelvenster en kan je de eigenschappen van de tegel eenvoudig aanpassen.

Bovenin zie je echter ook een pictogram met een gebogen pijl. Klik je hierop, dan kan je bestaande snelkoppelingen op je computer omzetten naar tegels. Dit is in de basis hetzelfde als een tegel maken op de reguliere manier, maar dan met de extra opties die OblyTile je biedt (zoals kleuren en afbeeldingen). De twee knoppen daarnaast bieden ook snelle overzichten naar programma’s die je als tegel toe kan voegen. Het pictogram met de diskette is handig, want daarmee kan je gemaakte tegels exporteren, om ze vervolgens op een andere computer te importeren.

Met de Tile Manager kan je gemaakte tegels bewerken of tegelsets zelfs exporteren en importeren.

0 Reactie(s) op: Maak je eigen Windows 8 tegels met OblyTile

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.