Maak optimaal gebruik van camera's en gps-ontvangers

Door: Kees Krick | 09 juli 2012 14:07

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Foto's die u met een smartphone en sommige gewone camera's maakt, bevatten steeds vaker locatiegegevens. Handig om te zien waar u welke foto's maakte. Alleen, hoe kunt u nu zien of foto's ook echt locatiegegevens bevatten, waar ze gemaakt zijn en kan de locatie achteraf nog aangepast of zelfs gewist worden?

Smartphones beschikken tegenwoordig vrijwel altijd over een gps-ontvanger. Daarnaast komen er mondjesmaat gewone camera's uit waarin er één zit ingebouwd. Zo'n toestel weet waar u bent en zodra u een foto maakt, wordt de locatie in het fotobestand opgeslagen. Achteraf kunt u dan precies zien waar u welke foto's hebt gemaakt. Leuk voor bijvoorbeeld een reisverslag en handig als u naar een fotogenieke plek wilt terugkeren. Wanneer u foto's deelt, kunnen anderen ook zien waar uw foto's genomen zijn. Maar misschien wilt u dat helemaal niet bekendmaken. In dat geval zijn locatiegegevens weer te wissen. Doorgaans geeft u eenmalig via een menuoptie aan of de camera locatiegegevens in uw foto's mag opslaan of niet.

1. Fotolocatie

Hoe weet u of er eigenlijk wel locatiegegevens in een foto zitten? Daar is eenvoudig achter te komen via Windows Verkenner. Klik met rechts op een foto en kies Eigenschappen. Op het tabblad Details is in het onderdeel GPS de locatie terug te lezen. Is het onderdeel niet in de eigenschappen van het bestand aanwezig, dan zijn er ook geen locatiegegevens in de foto opgeslagen. Echt leesbaar zijn deze lange getallenreeksen (coördinaten) helaas niet. Wilt u weten waar op aarde deze foto gemaakt is, dan kunt u beter uitwijken naar een fotobeheerder. Er zijn diverse gratis of betaalde programma's die op een handig kaartje laten zien waar foto's genomen zijn.

Windows Verkenner verklapt of er locatiegegevens in een foto zitten.

2. Plattegrond

De gratis fotobeheerder Picasa kan op een plattegrond laten zien waar uw foto's gemaakt zijn. Allereerst is op de miniatuur direct te zien of er wel locatiegegevens in de foto zitten. In de hoek rechtsonder is dan een pictogram van een rood ballonnetje zichtbaar. Als er nog geen plattegrond te zien is, schakelt u het deelvenster Locaties in door in de menubalk te kiezen voor Beeld / Locaties. Of klik rechtsonder in het programmavenster op de knop met de rode ballon. Kies vervolgens een fotominiatuur door erop te klikken en u ziet op de plattegrond waar deze foto gemaakt is. Meerdere foto's tegelijk selecteren mag ook. Dan komen er meerdere ballonnen op de kaart te staan. Wilt u weten welke foto bij een bepaalde ballon hoort? Klik dan op die ballon, ernaast verschijnt dan een miniatuur van de bijbehorende foto.

Rode ballonnen op de kaart geven aan waar foto's gemaakt zijn.

Nauwkeurigheid

In nauwe steegjes en tussen hoge gebouwen weet de gps-ontvanger in een telefoon of camera soms niet goed waar u bent. Smartphones hebben het iets makkelijker, want die kunnen de hulp van het telefoonnetwerk inroepen. Gewone camera's kunnen dat niet. Het kan in dit soort situaties daarom gebeuren dat de gevonden locatie afwijkt van uw daadwerkelijke positie. Het lijkt dan of foto's heel ergens anders gemaakt zijn. Binnen in gebouwen kunnen camera's meestal helemaal niet zien waar u bent. Smartphones zijn ook hier weer beter in. Daarnaast kijken camera's meestal pas waar u bent zodra u ze aanzet en daar hebben ze wel eventjes de tijd voor nodig. Vandaar dat foto's die direct na het inschakelen gemaakt zijn, soms geen of een verouderde locatie aan boord hebben. Vaak is aan een pictogram op het scherm te zien wanneer uw locatie wel nauwkeurig genoeg bepaald is.

De rode uitschieters zijn onnauwkeurige locaties. Zo ver naar links zijn we nooit geweest.

3. Foto verplaatsen

Geeft Picasa bij een foto niet de juiste locatie aan? Het kan zijn dat de gps-ontvanger even geen signaal had of dat dit niet betrouwbaar genoeg was om uw locatie goed vast te stellen. Geen nood, u mag de rode ballon met ingedrukte muisknop oppakken en ergens anders op de kaart weer loslaten. De tekstballon Foto hier neerzetten? verschijnt, waarna u de verplaatsing kunt bevestigen. Picasa slaat de gewijzigde locatie voor u op in de foto. Overigens is het aan u hoe nauwkeurig u locaties wilt vastleggen. Voor de meeste doeleinden hoeft het echt niet heel precies. Houd er ook rekening mee dat u alleen de plek ziet waar u zelf was toen u de foto maakte en dus niet de locatie van bijvoorbeeld een bergketen die op de foto in de verte te zien is.

De locatie kunt u met Picasa veranderen door de ballon te verslepen.

4. Eigen locatie toevoegen

Hebt u een aantal foto's zonder locatiegegevens, maar weet u wel waar ze genomen zijn? Dan kunt u handmatig locaties aanwijzen en deze opslaan in de fotobestanden. Selecteer in Picasa eerst de exemplaren die ongeveer op dezelfde plek zijn gemaakt. Klik daarna in de linkerbovenhoek van de plattegrond in het deelvenster Locaties op de groene ballon. Zoek vervolgens de locatie op en klik erop. Er verschijnt een tekstballon met de vraag of u de foto's hier wilt neerzetten. Na bevestigen wordt de locatie in de foto's bewaard.