Maak uw oude pc nuttig

Door: Vincent Ossewaarde | 24 januari 2011 17:30

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Staat er nog een computer te verstoffen op zolder? Reden genoeg om deze weer eens te gaan gebruiken. We bespreken namelijk een aantal zogenaamde diskimages: complete combinaties van besturingssystemen en programmatuur, die uw oude hardware in no-time omtoveren tot een telefooncentrale, alles-in-één-server of robuuste firewall.

Computers verouderen snel. Er is zelfs een wetmatigheid, de wet van Moore, die zegt dat de hoeveelheid transistors op een chip ongeveer elke twee jaar verdubbelt. Dat brengt met zich mee dat ook de capaciteit van geheugenchips en de snelheid van processors alsmaar toenemen. Voor veel computergebruikers een prima reden om regelmatig te investeren in een nieuwe computer met een snellere processor en meer geheugen. Na vervanging blijft de oude computer vaak ergens ongebruikt staan. En dat is zonde. Heel veel toepassingen draaien nog uitstekend op wat verouderde hardware en hebben helemaal niet zulke moderne specificaties nodig. De diskimages die we hier bespreken kunt u eenvoudig installeren om uw oude computer terug in gebruik te nemen, bijvoorbeeld als telefooncentrale of firewall.

Diskimages

De door ons besproken images zijn allemaal gratis te downloaden en relatief eenvoudig uit te proberen, al zult u voor geavanceerde functies wellicht wat meer kennis nodig hebben. Om gebruik te maken van de software, moet u net wat meer doen dan het uitvoeren van een installatiebestand. De software wordt namelijk als een compleet diskimage aangeboden: een cd-rom die u zo van internet kunt downloaden. Na het downloaden moet u deze eerst op een cd of dvd branden, voordat u aan de slag kunt. Diskimages worden daarom ook wel iso-images genoemd. De meeste brandprogramma's kennen een ingebouwde optie om een iso-bestand te branden naar cd, waarna u met de cd in de cd-rom-drive kunt opstarten. Sommige computers hebben nog een instelling nodig in het BIOS voordat ze kunnen opstarten vanaf een cd-rom. Wij bespreken hier drie eenvoudig te verkrijgen diskimages, maar even rondsurfen leert dat er veel meer vrij verkrijgbare diskimages zijn.

0 Reactie(s) op: Maak uw oude pc nuttig

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.