Maak uw pc energiezuinig

Door: wouter-diemer | 12 januari 2012 17:53

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Uw computer vraagt een hoop stroom, steeds vaker blijft de pc aan staan of gaat apparatuur op stand-by. Dat kost energie en het kan veel zuiniger. Met een paar simpele stappen bespaart u al elektriciteit en geld.

Wat verbruikt uw systeem?

Momenteel bestaat ongeveer 80% van alle computers uit Windows-systemen. Daarvan gebruiken nog aardig veel mensen het inmiddels oude Windows XP. Windows Vista is minder populair en Windows 7 is weer een succesnummer, maar ook deze systemen verbruiken energie. Microsoft deed ooit een test en vond opmerkelijke verschillen in energieverbruik per besturingssysteem. Hoe langer het besturingssysteem de opdrachten uit kan voeren, hoe beter. Windows 7 en XP kwamen als beste besturingssystemen uit de test. De test werd uitgevoerd met een 'gemiddelde' laptop met standaard specificaties.

1. De juiste hardware

Energie besparen begint eigenlijk al bij de aanschaf van uw computer. U hebt keuze uit vele verschillende smaken, maar welke moet u nu kiezen? Als u let op het energieverbruik, is het extra belangrijk om de juiste keuze te maken bij specifieke hardware. Stelt u hoge eisen aan de grafische kaart en kijkt u graag video op uw pc? Dan loopt het energieverbruik snel op. Uw grafische kaart is daarmee de belangrijkste energieverbruiker van uw pc. U kunt ook een hoop energie besparen op uw harde schijf. Een solid state drive (SSD) heeft geen draaiende onderdelen en is daardoor een stuk zuinger dan een traditionele harde schijf. Het nadeel hiervan is dat een SSD meestal een stuk duurder is dan een harde schijf.

Een hele andere, maar simpele manier om stroomverlies te besparen, is door uw laptop (zonder batterij) elke keer aan te sluiten op het stopcontact. Het opladen van uw accu kost namelijk veel energie.

Een SSD is een stuk duurder, maar veel zuiniger. Daardoor gebruikt uw computer minder stroom.

2. Randapparatuur gebruiken

Maakt u regelmatig gebruik van een printer, een externe harde schijf, een webcam of andere apparatuur die u direct op uw pc aansluit? Dan bespaart u al energie door deze alleen aan te sluiten en aan te zetten op het moment dat u gebruikmaakt van de apparaten. Ook apparatuur die alleen een usb-aansluiting hebben, gebruiken energie. U kunt de randapparatuur het beste zo efficiënt mogelijk gebruiken. Om in een keer uw apparaten aan of uit te zetten kunt u gebruikmaken van een schakelstekker. Zodra u die uitzet, verbruiken uw apparaten ook geen stroom meer.

Een externe harde schijf gebruikt ook weer extra energie.

Desktop of laptop?

Gebruikt een desktop meer energie dan een laptop? Het antwoord is volmondig 'ja'. Afhankelijk van de systemen kan een laptop vijf keer zo zuinig zijn als een desktop-pc. Door extra te letten op de koeling, grafische kaart, voeding en de processor­ maakt u uw desktop zuiniger, maar mocht u voor de keuze staan om een nieuwe pc aan te schaffen; een laptop is vanuit energiegronden vaak een betere keuze.

3. Energiebeheerschema's

Niet alleen hardwarefabrikanten zijn gaan letten op het energieverbruik van apparatuur. Ook softwarebedrijven bekijken of ze slimmer gebruik kunnen maken van computersystemen. In Windows 7 kunt u veel instellen zodat u minder energie verbruikt. Als u rechtsonder in uw systeemvak rechtsklikt op uw batterij, kunt u kiezen voor Energiebeheer. Hier vindt u een uitgebreid scherm met mogelijkheden om uw energieverbruik aan te passen. Zo doet u langer met uw batterij, en verbruikt u minder energie. Om uw eigen instellingen vast te leggen klikt u aan de linkerkant op Een energiebeheerschema maken. We gaan in dit voorbeeld voor de meest energiezuinige optie, maar afhankelijk van uw wensen kunt u ook voor een andere mogelijkheid kiezen. Zet in dit geval de bullet op Energiebesparing. Geef in het veld eronder uw energie-instelling een naam. Klik daarna op Volgende. In het volgende venster kunt u precies aangeven wanneer uw laptop moet dimmen, het beeldscherm uit moet en wanneer de slaapstand aan slaat. Wilt u energie besparen dan kunt u ervoor kiezen om alle standen binnen enkele minuten in te schakelen. Klik op Maken om de instellingen te bevestigen. Het is een misvatting dat een screensaver ook energie bespaart; u schiet er niets mee op en uw computer verbruikt nog steeds evenveel stroom.

In Windows 7 en Vista kunt u gemakkelijk uw eigen energiebeheerschema's maken, zodat u meer of minder verbruikt.

4. Geavanceerde instellingen

Zodra u een energieschema gemaakt hebt, kunt u ook nog de instellingen wijzigen. Open het schema en klik op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. In het volgende venster kunt u per onderdeel van uw computer aangeven wanneer iets moet stoppen met draaien. Mocht u liever toch weer terug willen naar uw standaardinstellingen, dan kunt u gewoon kiezen voor Standaardinstellingen voor schema gebruiken. Op deze manier kunt u voor verschillende omstandigheden energieschema's maken. Zo maakt u alle instellingen één keer en hoeft u er in het vervolg alleen voor te zorgen dat u van schema wisselt.

Wijzig uw geavanceerde energie-instellingen om per onderdeel aan te kunnen geven wanneer het zichzelf uit moet schakelen.

2 Reactie(s) op: Maak uw pc energiezuinig

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 augustus 2014 23:08 Anoniem
  laptop zuiniger jaja hier een quadcore pc die tijdens gewoon surfen filmpje kijken echt niet meer als 50 watt verbruikt vind ik zuiniger als een latflop
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 mei 2016 14:01 Anoniem
  pastasalade
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.