Maak van je tablet een notebook

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 13 juli 2011 12:41

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Steeds meer mensen gebruiken een tablet als vervanger van hun notebook en niet als tweede apparaat 'erbij'. Nu is een tablet standaard geen echt alternatief voor een schootcomputer, omdat hij bepaalde functies mist. Met behulp van enkele handigheidjes en accessoires kunt u uw tablet echter zodanig upgraden, dat u hem ook als primair apparaat kunt gebruiken!

Blik op de toekomst

Het is goed om u te realiseren dat de tabletmarkt zich nog moet ontwikkelen. Apple gaf de aftrap met de iPad en verschillende fabrikanten volgden het voorbeeld. Op dit moment is er echter nog maar een handvol tablets op de markt en zijn er grof gezegd twee concurrerende platformen: iOS (Apple) en Android (andere fabrikanten). Wat u vandaag over een tablet leest, is volgend jaar waarschijnlijk volkomen achterhaald. Zo zijn de technische specificaties van de iPad in een jaar tijd bijvoorbeeld volledig op de schop gegaan. Experts zijn het onderling niet eens over wat de toekomst ons zal brengen. Enerzijds wordt beweerd dat de tablet het einde van de notebook inluidt. Er zijn echter ook deskundigen die stellen dat we op een 'tablet-bubble' afstevenen omdat er enorm veel verschillende modellen op de markt zullen komen, waardoor de vraag achterblijft bij het aanbod.

Tablet kopen

In dit artikel komen verschillende accessoires en apps aan bod die u kunt downloaden om functies aan uw tablet toe te voegen. De tabletmarkt is sterk in ontwikkeling en er verschijnen steeds meer modellen op de markt. Tegen de tijd dat u dit artikel leest, zullen er wellicht tablets in de winkel liggen die ten tijden van schrijven nog in productie waren. Als u een nieuwe tablet wilt kopen, is het van belang dat u eerst goed onderzoekt welke accessoires en apps er beschikbaar zijn voor het apparaat dat u op het oog hebt. Zo voorkomt u dat u een tablet in huis haalt waar nauwelijks uitbreidingen voor zijn te vinden.

1. Externe opslag

De meeste tablets die niet tot de instapmodellen behoren, bieden meestal een aardige opslagcapaciteit van rond de 64 GB. Sommige tablets ondersteunen het draadloos delen van bestanden, maar als dat niet het geval is - zoals standaard bij de iPad - hebt u een klein probleem als u documenten wilt bewerken op een andere pc of tablet die u in huis hebt. De Samsung Galaxy Tab heeft een ingebouwde SD-kaartlezer waarmee u bestanden kunt uitwisselen, maar de meeste tablets missen dit onderdeel. Externe opslagdiensten bieden gelukkig een oplossing. Dropbox biedt bijvoorbeeld gratis 2 GB aan opslagruimte, die tegen betaling kan worden uitgebreid tot 100 GB, mocht u meer ruimte nodig hebben. Zowel voor iOS als voor Android kunt u een gratis Dropbox-app downloaden. Zodra u die app hebt geïnstalleerd op uw tablet, hebt u toegang tot alle bestanden die online zijn opgeslagen via uw Dropbox-account. Nog niet alle apps ondersteunen het uploaden van documenten naar Dropbox, maar langzaam maar zeker houden steeds meer app-ontwikkelaars rekening met deze mogelijkheid. Door uw map te delen met anderen kunt u ze toegang bieden tot de content. Daarnaast hebt u overal ter wereld toegang tot dezelfde bestanden, waardoor opslag via Dropbox eigenlijk veel handiger is dan via uw thuisnetwerk.

Met Dropbox kunt u eenvoudig al uw belangrijke bestanden online opslaan, ook vanaf uw tablet - mits u met een app werkt die deze mogelijkheid ondersteunt.

2. Office-applicaties

Als u een Keyboard Dock of draadloos toetsenbord hebt aangeschaft, hebt u uiteraard ook nog goede software nodig voordat u documenten aan kunt maken. Tablets zijn standaard weliswaar voorzien van goede mailsoftware, maar andere office-programma's ontbreken. Als iPad-bezitter kunt u dit oplossen door Pages (€ 7,99), Keynote (€ 7,99) en Numbers (€ 7,99) aan te schaffen, de Apple-versies van Word, PowerPoint en Excel. Hebt u een Android-tablet, dan kunt u het zelfs met één app af, namelijk DocumentsToGo 9 (te koop voor ongeveer 11 euro). Deze app is nog niet geoptimaliseerd voor het grote tablet-scherm, maar daar zal snel verandering in komen. Overigens zult u merken dat tekstverwerking en het ontwerpen van spreadsheets en presentaties soms 'wat sober' oogt en aanvoelt. Zowel de vormgeving als de functionaliteit van office-apps zal de komende tijd nog verder worden doorontwikkeld.

Office-toepassingen werken op een tablet net iets anders dan op een notebook. Sommige apps voldoen echter prima als u een tekst, spreadsheet of presentatie moet maken.

3. Chatten

Een notebook wordt natuurlijk niet alleen maar gebruikt voor zakelijke toepassingen. Soms wilt u gewoon even chatten met vrienden of familie. Opmerkelijk genoeg bieden de leveranciers van de belangrijkste diensten voor instant messaging (zoals Live Messenger, Gtalk en iChat) geen software die chatten mogelijk maakt via een tablet (al kunt u wel een telefoonversie van Android downloaden voor Live Messenger). Gelukkig zijn hun netwerken dusdanig open dat derde partijen er ook software voor kunnen schrijven. De ideale app voor zowel Android als iOS is eBuddy. Deze applicatie stelt u in staat om te chatten via de netwerken van MSN, Facebook, Hyves, Yahoo, AIM (met iChat-koppeling), ICQ, Gtalk en Myspace. De basisversie van eBuddy is gratis, maar voor iOS is er ook nog een betaalde versie waarmee u foto's kunt verzenden en ontvangen. De verschillende app-versies zijn nog niet 'tablet native'. Daarmee wordt bedoelt dat u ze wel kunt gebruiken, maar dat ze nog niet zijn geoptimaliseerd voor gebruik op een tablet.

Met behulp van eBuddy is het mogelijk om te chatten op een tablet, al is het wel aan te raden om daarbij een los toetsenbord te gebruiken.

4. Videobellen

Het is jammer dat veel tabletfabrikanten hun focus richten op communicatieplatformen voor eigen apps, zoals bijvoorbeeld FaceTime. Op een notebook kunt u Skype aanzetten en bellen met wie u maar wilt, of die persoon nu een telefoonnummer heeft of een Skype-account en ongeacht op welk type computer u Skype hebt geinstalleerd. Gelukkig hebben de makers van Skype niet stilgezeten. U kunt de app gratis downloaden voor zowel Android als iOS (en ongetwijfeld ook voor andere platformen, zodra daar tablets voor uitkomen). Hebt u een tablet met 3G, dan kunt u zelfs onderweg Skypen, iets dat met een notebook wat onhandiger gaat. Uiteraard kunt u met de mobiele versies van Skype ook gewone nummers bellen. Een klein minpunt is dat de app nog niet is geoptimaliseerd voor het grotere scherm van tablets.

Videobellen verloopt op een tablet op soortgelijke wijze als op een notebook. Een voordeel qua gebruiksgemak is uiteraard wel dat tablets lichter en kleiner zijn.

0 Reactie(s) op: Maak van je tablet een notebook

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.