Vliegen met een flight-simulator is gaaf! En voor de echte enthousiasteling is goede software niet voldoende. Die bouwt voor vele duizenden euro’s een replica van een cockpit in zijn kelder. Inmiddels is er virtual reality en daarmee is ‘simvliegen’ opeens nog realistischer tegen een veel vriendelijkere prijs. Een flight-simulator van je VR-bril maken doe je zo.
Tip 01: Een goede vr-pc
Voor het gebruik van virtual reality en een vluchtsimulator heb je een Windows-computer nodig. De Mac is helaas niet geschikt voor vr. De systeemeisen voor vr-software zijn onlangs wat gezakt, maar je hebt nog steeds een sterke pc nodig. Voor een optimale simulatie-ervaring heb je minimaal een GTX 970- of R9 290-videokaart, een i5 6400-processor en minimaal drie vrije usb3.0-poorten. Bouw je zelf, dan moet je rekenen op een aanschaf van tussen de 700 en 1000 euro. Als je meer wilt uitgeven, investeer dan vooral in een goede videokaart. Dat levert veel meer op dan een betere processor. Voor vr kunnen we Windows 10 aanbevelen, dat draait net wat beter en sneller dan Windows 8.
Voor het gebruik van vr en een vluchtsimulator heb je een krachtige computer nodig
Tip 02: HTC Vive
Er zijn op dit moment twee belangrijke fabrikanten van vr-brillen: HTC en Oculus. De HTC Vive (699 euro) wordt geproduceerd door HTC in samenwerking met software-uitgever Valve. De Vive werd in eerste instantie vooral gepositioneerd als een systeem waarmee je ‘kamervullende vr’ gebruikt. Dat wil zeggen dat je binnen een afgebakend speelgebied vrij kunt rondlopen en de virtuele wereld manipuleert met twee vr-controllers. De HTC Vive is ook zeker geschikt voor vluchtsimulators. Er zijn wel een paar kleine minpunten aan de Vive. Om te beginnen is het scherm net wat minder scherp dan concurrent Oculus Rift. Dit betekent helaas in de praktijk het verschil tussen metertjes net wel of net niet kunnen lezen. Daarnaast is de Vive wat benauwder en zwaarder, wat voor langere sessies (in realtime de oceaan over) echt te merken is. Toch is het een zeer degelijke headset met uitgebreide software-ondersteuning en zeker een optie voor simvliegen.
Tip 03: Oculus Rift
Hoewel de Oculus Rift (469 euro) in eerste instantie werd gepositioneerd als dé keuze voor zittende vr, zoals race-games en vluchtsimulators, is de Rift inmiddels net zo capabel in kamervullende vr. Voor de simulatiefanaat zal dat echter niet zo belangrijk zijn. Wat voor virtuele piloten belangrijker is, is het scherpe scherm, het lichte gewicht en de goede ingebouwde koptelefoons. Ook is de Rift een stuk goedkoper dan de Vive, zelfs als je er de vr-controllers voor kamervullende vr bij koopt.
Een ander voordeel van Rift is een technologie die ‘Asynchronous Space Warp’ heet. In een notendop komt het erop neer dat Oculus een speciale driver heeft die zwaardere vr-software soepeler laat draaien. Dit zorgt voor een comfortabelere en realistischere ervaring.
Oculus Rift geeft een comfortabele en realistische ervaring
Waarom simvliegen
Vluchtsimulators voor hobbyisten bestaan al sinds de jaren 80. De eerste homecomputers hadden al relatief complexe sims, zowel voor burgerluchtvaart (MicroProse) als voor gevechtsvliegtuigen (de Jane’s-serie). Het is logisch dat sims zo’n aantrekkingskracht hebben, want het werkelijk leren besturen van een vliegtuig is lang niet voor iedereen bereikbaar. Flightsims komen inmiddels zo dicht bij de werkelijkheid dat het zeer zeker mogelijk is om de basis van het navigeren en bedienen van een toestel achter het computerscherm onder de knie te krijgen. Het is een hobby die je zo groot kunt maken als je zelf wilt. Voor een paar tientjes aan software ben je al ‘in de lucht’, maar met de juiste controllers en (zoals in dit artikel) een vr-bril wordt het allemaal zeer overtuigend.
Tip 04: Mobiele vr-viewer
Wie een geschikte telefoon heeft, kan zelfs vr gebruiken met zijn mobiel en een viewer. Deze viewers zijn in diverse prijsklassen verkrijgbaar, van kartonnen maskertjes tot uitgebreide ergonomische headsets. Sommige telefoons van Samsung zijn ook geschikt voor Gear VR, een kwalitatief zeer goed vr-systeem. Google kwam onlangs met een concurrent, Daydream genaamd, wat ook een heel prettige mobiele vr-ervaring geeft. Deze vr-viewers geven toegang tot mobiele vr-apps, maar het is ook mogelijk om pc-vr op je mobiel te gebruiken, al is de kwaliteit ervan natuurlijk niet te vergelijken met een Rift of Vive. Als je al een geschikte Android-telefoon in huis hebt, is het natuurlijk wel een erg leuke manier om eens aan simvliegen te snuffelen. Zie het kader ‘Riftcat VRidge’ voor het gebruik van Riftcat met je mobiele vr-systeem.
Heb je een geschikte telefoon, dan kun je met je mobiel en een cardboardviewer vr gebruiken
Tip 05: FlyInside
De meeste populaire programma’s voor vluchtsimulatie zijn nog niet geschikt voor virtual reality. Gelukkig is er een bedrijf dat in dit gat is gesprongen en het pakket FlyInside op de markt bracht. FlyInside is een zogenaamde ‘mod’ die de Steam-versies van zowel Microsoft Flight Simulator X als X-Plane 11 converteert naar vr. En het pakket doet dit zeer goed. Opeens zit je werkelijk in de cockpit van het vliegtuig van je keuze. Alle scenerypakketten, optionele vliegtuigen en missies werken zonder problemen in vr. Wie dus al actief vliegt met een van deze twee pakketten, kan met FlyInside in één stap de sprong naar virtual reality maken. Het pakket ondersteunt zelfs de bewegingscontrollers van de Vive en Rift, waardoor je met je handen de knoppen van het toestel kunt bedienen en zelfs de virtuele stuurknuppel kunt pakken. Dat laatste blijft echter minder goed werken dan een echte flightstick. FlyInside kost 32 dollar (ca. 28,50 euro) voor FSX en 38 dollar (ca. 33,50 euro) voor X-Plane. Een gratis demo is hier beschikbaar.
0 Reactie(s) op: Een flight-simulator van je VR-bril maken doe je zo