Maak van uw laptop een netbook

Door: Robbin Ooijevaar | 10 januari 2012 17:04

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Een oude laptop voldoet misschien niet meer aan uw eisen om er goed mee te kunnen werken, maar kan met een paar aanpassingen uitstekend dienst doen als netbook of beter: een lap-netbook. Internetten op de bank, mailen, muziek luisteren en films kijken. Door uw laptop slim om te verbouwen, hebt u nog lang plezier van het kleine wondertje!

1. Laptop naar lap-netbook

De voordelen van een nieuwe netbook zijn de lage aanschafprijs en goede accu-prestaties. Dit maakt de mini-notebook ideaal om op de bank mee te internetten, muziek te luisteren en films te kijken. De snelheid van een netbook laat echter te wensen over. Gelukkig is dit minder belangrijk, omdat veel dingen die we met het apparaat doen op internet draaien: Gmail of Hotmail, Google, Facebook, bankzaken, online spelletjes, Marktplaats en Uitzendinggemist. We gaan een oude laptop die toch maar ligt te verstoffen ombouwen tot een snelle lap-netbook. Voor een optimaal resultaat bespreken we de zinvolste investeringen met een minimaal budget, zoals een nieuwe accu en extra werkgeheugen. Maar ook met een schone Windows- of Linux-installatie kunt u uw laptop transformeren naar een snelle lap-netbook, alleen dan zonder uw portemonnee te trekken.

De prestaties van een netbook zijn minder belangrijk, veel programma's draaien op internet.

2. Basisvereisten

De laptop die u voor het project gebruikt hoeft qua prestaties geen racemonster te zijn, dat is een nieuwe netbook ook niet. Het apparaat moet wel voorzien zijn van een draadloze netwerkadapter, want we willen er graag mee op internet. Als u besluit om een Windows- of Linux-besturingssysteem opnieuw te installeren, is het belangrijk dat alle bestanden die u wilt bewaren veiliggesteld zijn op een andere plek, bijvoorbeeld op een desktop-pc of een externe harde schijf. In dit artikel nemen we een oude notebook uit de kast waarvan de inhoud (bestanden etc.) ooit is overgezet naar onze desktop-pc. De interne harde schijf mag dus volledig leeg voor een schone installatie van Windows XP (of een ander besturingssysteem). Voor de installatie van een besturingssysteem is een cd-/dvd-romspeler handig.

Zorg ervoor dat u uw bestanden veilig hebt gesteld voordat u Windows (of een ander besturingssysteem) installeert.

3. Accuprestaties

De accu is misschien wel het zwakste laptopcomponent, op de voet gevolgd door de scharnieren van het beeldscherm. Fabrikanten sluiten de accu uit van de algemene garantie, u mag blij zijn met zes maanden. Er circuleren allerlei trucjes rond op internet om een oude accu nieuw leven in te blazen, maar als uw laptop een paar jaar oud is, kunt u dit vergeten en is de accu simpelweg op. In dat geval hebt u de keuze om via de laptop-adapter te werken en aan een draadje te blijven hangen. Als u meer vrijheid wilt en u uw lap-netbook in spe ook op de bank wenst te gebruiken, kunt u een nieuwe accu overwegen. Deze is verkrijgbaar via de fabrikant van uw laptop, maar daar betaalt u wel de hoofdprijs voor. Een tweedehands accu raden we af. U weet niet in welke toestand de accu verkeert en waarschijnlijk koopt u het verdriet van iemand anders.

De meeste notebook-accu's geven na 1,5 jaar de geest waardoor u bent aangewezen op het stopcontact.

4. Accu kiezen

Laptop-accu's zijn alles behalve universeel. In de meeste gevallen hebt u voor uw merk en model een specifiek exemplaar nodig. Deze kunt u het beste via internet kopen bij gespecialiseerde websites als Adapter Centrum, ReplaceDirect of Smartaccu. Op dit soort websites kunt u zoeken op merk en type notebook. Een niet originele laptop-accu van de fabrikant wordt ook wel een compatible-battery of compatible-accu genoemd. De prestaties hiervan zijn in veel gevallen beter dan de originele accu van uw laptopfabrikant. Om een accu te verwisselen hebt u vrijwel nooit een schroevendraaier nodig. De accu is bevestigd met een kliksysteem aan de onderkant of achterzijde van uw notebook. Als u de accu uit uw notebook verwijdert, kunt u het type aflezen en Google gebruiken om een scherpe aanbieding te vinden. Gebruik het Engelse zoekwoord battery in plaats van accu voor meer resultaten. Koopjes zijn ook te vinden op Marktplaats en eBay.

Een nieuwe compatible-accu koopt u op veilingwebsites of bij een gespecialiseerde webwinkel.

5. Extra werkgeheugen

Het werkgeheugen van uw laptop is sterk bepalend voor de prestaties. Als u een zeer oude laptop hebt, is de kans groot dat u over 256 MB of 512 MB geheugen beschikt. Dit is zeer weinig, zelfs voor dit lap-netbookproject met een schone installatie van het besturingssysteem. Om prettig te werken met een schone Windows XP- of Linux-installatie hebt u minimaal 1 GB nodig. Als u Windows XP-draait, klik dan rechts op Mijn Computer in uw startmenu en kies Eigenschappen. De omvang van het geheugen verschijnt in beeld. Het geheugen bevindt zich als chips op een reepje printplaat. Het reepje wordt in een geheugenbank gestoken met een kliksysteem. De meeste laptops hebben één of twee geheugenbankjes waarin een reepje gestoken kan worden. Vaak zijn alle bankjes al bezet, waardoor vervangen de enige optie is als u uw werkgeheugen wilt uitbreiden. Het soort werkgeheugen dat u nodig hebt voor uw laptop verschilt per merk en type. Voor een paar tientjes en met behulp van meestal slechts één kleine schroevendraaier kunt u het geheugen uitbreiden of vervangen.

Extra werkgeheugen bestaat uit een printplaatje met geheugenchips.

2 Reactie(s) op: Maak van uw laptop een netbook

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 september 2014 11:07 Anoniem
  Ubuntu is prima OS voor dit soort werk!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 oktober 2014 11:04 Anoniem
  Lubuntu voor 32bits, 512mb intern geheugen. 512 mb intern is méér dan genoeg. Ook hier heb je internet, mailen, bankzaken, office voor.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.