© PXimport

Mac mini (2011)

Geplaatst: 26 oktober 2011 - 07:49

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Jeroen Boer

Net als de MacBook Pro en de MacBook Air stapt Apple ook bij de Mac mini over van de belegen Core 2 Duo-processors naar de veel snellere Sandy Bridge-processors. We kunnen u, zoals verwacht, alvast verklappen dat de Mac mini op alle fronten beter is dan zijn voorganger, totdat u er een dvd in wilt stoppen ...

Wie de nieuwe Mac mini naast het vorige model zet, ziet weinig verschillen. Echter, de gleuf aan de voorkant is weg, want de nieuwe Mac mini heeft geen SuperDrive meer. Er is daarmee plaats voor twee harde schijven in alle Mac mini's, een optie die u kunt kiezen als u het apparaat bij Apple bestelt. Ook een SSD in combinatie met een harde schijf is mogelijk. Zelf een tweede schijf plaatsen is lastig: u mag van Apple niet aan de schijven komen. Daarnaast levert Apple de benodigde Apple-specifieke SATA-kabel voor de tweede schijf niet mee. Het zelf verwisselen van de harde schijf met een SSD is evenmin toegestaan, maar op zich wel goed mogelijk. Stappenplannen kunt u op internet vinden. Het intern geheugen kunt u wel zelf vervangen. Prettig, want de straatprijzen van het geheugen zijn flink lager dan wat Apple rekent voor een upgrade. Wij kregen van Apple voor deze test de duurdere uitvoering van de Mac mini die een snellere Core i5-2520M (2,5 GHz) combineert met een losse AMD Radeon HD 6630M-gpu en 4 in plaats van 2 GB intern geheugen. Uiteraard wordt de Mac mini verkocht met Mac OS X Lion in combinatie met iLife 2011 (al zijn iDVD en iWeb verdwenen).

© PXimport

De SuperDrive (dvd-brander) is verdwenen.

Geen SuperDrive

Een branderloze Mac mini is vanuit Apple gezien logisch, omdat het met de App Store en iTunes zelf een platform heeft waarmee u probleemloos software, muziek en films kunt kopen. Toch denken we dat Apple net iets te vroeg is met hun beslissing om de SuperDrive uit te faseren. Bij de MacBook Air is het weglaten van de optische drive een middel om hem lichter en dunner te maken. Maar bij een desktop-pc die toch al één van de meest compacte op de markt was, is dit een minder goed argument. Opvallend is de procedure om OS X opnieuw te installeren: u boot de Mac mini in een speciale herstelmodus, Mac OS X Lion wordt dan gedownload vanaf een Apple-server en vervolgens op de Mac mini geïnstalleerd. Deze procedure werkt ook bij een lege harde schijf, prettig voor knutselaars die de Mac mini zelf voorzien van bijvoorbeeld een SSD. Een nadeel is dat de installatie door het downloaden wel heel erg lang kan duren. Het belangrijkste aan de nieuwe Mac mini is natuurlijk hoe hij presteert en op dat vlak valt hij niet tegen. Ten opzichte van de vorige Core 2 Duo-versie zien we bij diverse taken een duidelijke snelheidsverbetering. Als we naar de grafische scores kijken, zien we dat de extra AMD Radeon wel voor snellere scores in spellen zorgt, maar echt indrukwekkend wordt het niet. Voor alle andere grafische taken is ook de Intel HD Graphics 3000 snel genoeg, al is die in spellen iets langzamer dan de NVIDIA GeForce 320M uit het vorige model.

© PXimport

Ook de Mac mini is nu voorzien van Thunderbolt.

Conclusie

De nieuwe Mac mini is wezenlijk sneller dan z'n voorgangers. Het instapmodel van 599 euro lijkt ons de meest interessante keuze, als u tenminste het werkgeheugen verhoogt naar 4 of 8 GB (in 2011 slechts 2 GB intern geheugen kan écht niet meer). Gelukkig is dit geheugen eenvoudig te vervangen, waardoor u Apples absurde prijzen voor extra geheugen kunt vermijden. Het grootste minpunt lijkt ons het ontbreken van een dvd-brander, al is dat met een willekeurige externe brander van een paar tientjes op te lossen. Overigens is de Mac mini vooral interessant als u al een scherm en dergelijke hebt, anders wordt het veel krachtigere instapmodel iMac al snel interessanter.

Mac mini (medio 2011)

Prijs € 599,- (2,3 GHz Mac mini), € 799,- (2,5 GHz Mac Mini)

Processor Intel Core i5-2410M (2,3 GHz) of Intel Core i5-2520M (2,5 GHz)

Geheugen 2 of 4 GB DDR3

Grafisch Intel HD Graphics 3000 of AMD Radeon HD 6630M

Aansluitingen FireWire 800, Thunderbolt (is ook DisplayPort), 4x usb 2.0, HDMI-poort, SD(XC)-kaartlezer, geluidsingang, geluidsuitgang, 10/100/1000 ethernet

Opslag 500 GB SATA (5400 rpm)

Draadloos 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0

Besturingssysteem Mac OS X Lion

Meegeleverd HDMI-naar-DVI-adapter

Oordeel 8/10

Pluspunten

Snel

Geheugen eenvoudig uit te breiden

Compact

Minpunten

Bij eventuele herinstallatie internetverbinding noodzakelijk

Geen SuperDrive meer

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten