Windows gebruikt de NTFS-schijfindeling om bestanden en mappen op te slaan. De schijfindeling van Apple heet HFS. Deze standaard kunt u niet lezen in Windows. Dit is jammer, bijvoorbeeld als een bevriende Mac-gebruiker een externe schijf met leuke muziek heeft. Dankzij HFSExplorer kunt u de HFS-schijf koppelen aan Windows en bestanden overzetten. Deze truc is ook handig om een Mac-vriend te helpen bij het veiligstellen van bestanden van een (ja, het kan!) gecrashte Apple.

1. Interne schijf extern aansluiten

Het aansluiten van een Mac-geformatteerde externe harde schijf op een Windows-computer is eenvoudig: usb-stekker erin en eventueel een voeding aansluiten. De hardware van de schijf wordt herkend in Windows, maar de schijf verschijnt niet in (Deze) Computer omdat Windows de HFS-indeling van Apple niet kan lezen. Als u te maken hebt met een gecrashte Mac en de harde schijf wilt uitlezen, dient u deze eerst uit het apparaat te halen. Dit is minder eenvoudig dan bij de meeste pc’s/notebooks. Op YouTube staan vele instructiefilmpjes om dit voor elkaar te krijgen. Zoek naar ‘replace hd’ gevolgd door het type Apple-computer. Als u twijfelt aan uw kundigheid op dit gebied is het raadzaam dit klusje uit te laten voeren door een specialist. U kunt de schijf inbouwen in uw pc, want de Mac-schijf is fysiek identiek aan een Windows-variant. Het is eenvoudiger om de schijf via een universele harde schijf adapter als de Sharkoon SATA QuickPort extern aan te sluiten via usb.

© PXimport

Verbind de Mac-harde schijf via usb met uw computer, eventueel via een speciale harde schijf adapter.

2. HFSExplorer downloaden

Als het gaat om geavanceerd dataherstel, kunt u de Mac-schijf het beste aan een Mac-computer koppelen. Voor het kopiëren van bijvoorbeeld mp3’s of andere bestanden is HFSExplorer zeer geschikt. Maak eerst een tijdelijke map aan op uw Windows-computer, bijvoorbeeld C:\Temp. Hierin plaatsen we de bestanden van de Mac-schijf.

Download en installeer HFSExplorer via http://hem.bredband.net/catacombae. Zorg dat de Mac-harde schijf is aangesloten via usb en start HFSExplorer via de gelijknamige snelkoppeling in uw startmenu. Kies bij voorkeur voor Run HFSExplorer in Administrator mode. Open het menu File en kies Load file system from device (bestandssysteem laden van apparaat). U kunt de Mac-schijf direct aanwijzen bij Select a device. In dit dropdownmenu vindt u lijst met (mogelijke) schijfstations die aanwezig zijn in uw computer. Als u niet weet welke u moet hebben. Klik dan op Autodetect. HFSExplorer zoekt de Mac-schijf voor u op. Bevestig uw keuze met Load.

© PXimport

Gebruik de knop Autodetect om de Mac-schijf automatisch te detecteren.

3. Bestanden kopiëren

Selecteer bestanden en/of mappen door hierop te klikken. U kunt meerdere onderdelen selecteren door de Ctrl-toets ingedrukt te houden terwijl u mappen of bestanden aanklikt. Met de toetscombinatie Ctrl+A selecteert u alle bestanden en mappen in één keer. Experimenteer de eerste keer met enkele bestanden. Klik op de knop Extract en selecteer de map C:\Temp. De selectie wordt nu gekopieerd. De tijdsduur van dit proces is afhankelijk van de omvang van de bestanden/mappen die u wilt overzetten. Wacht het kopieerproces geduldig af voordat u de map C:\Temp opent met de Windows Verkenner!

We hebben HFSExplorer uitgebreid - en vaak met succes - getest. Helaas is een waarschuwing toch nodig. Het lijkt alsof het programma alleen maar bestanden leest van de Mac-schijf, maar toch zijn we er in geslaagd om een van onze testschijven ontoegankelijk te maken. De oorzaak ligt waarschijnlijk niet bij HFSExplorer, maar eerder bij het voortijdig afbreken van kopieeracties en plotseling lostrekken van de externe schijf.

© PXimport

Kopieer de bestanden en mappen van de Mac-schijf naar de map C:\Temp op uw Windows-computer.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten