Maximaal resultaat uit uw NAS

Door: Edmond Varwijk | 12 september 2011 16:03

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

De NAS is de absolute topper onder de netwerkschijven. Maar de NAS is dat alleen wanneer deze op de juiste manier is geconfigureerd, de rechten goed staan en u op de hoogte bent van wat er allemaal gebeurt. Zonder de absolute controle over de NAS wordt het al snel de grootste prullenbak van het thuisnetwerk. Hoe weet u of uw NAS goed is ingericht en een betrouwbare back-uplocatie is?

1. Inloggen op de NAS

Eenmaal aangeschaft en soms zelfs geïnstalleerd door een kennis, verdwijnt de NAS vaak uit beeld bij de computergebruiker. Het gebruiken van alle mogelijkheden is vaak toch net even moeilijker dan verwacht. Waar zat die NAS ook alweer? Iedere NAS is bereikbaar op zijn IP-adres in het thuisnetwerk en bijna iedere NAS kan via de webbrowser worden beheerd en geconfigureerd. Bent u het IP-adres vergeten of reageert de NAS niet meer na een keer uitgeschakeld te zijn geweest wanneer de browser opent, spoor de NAS dan op in het netwerk. Elke NAS-leverancier levert daarvoor een zoekprogramma mee dat u van de site van de leverancier kunt downloaden en starten. Bij QNAP heet dat bijvoorbeeld de QNAP Finder en bij Synology de Synology Assistant. Download en installeer dat programma, en laat het daarna de NAS opzoeken. Zodra de NAS is gevonden, noteert u het IP-adres en klikt u bijvoorbeeld op Verbinden. Een andere mogelijkheid is de webbrowser openen en in de adresbalk http:// te typen, direct gevolgd door het IP-adres. Uw NAS is weer terug!

Is de NAS langere tijd ongebruikt en bent u vergeten hoe die te bereiken is, gebruik dan de installatiesoftware van de maker van de NAS om het apparaat in het netwerk op te sporen.

2. Snelkoppeling maken

In de browser is nog steeds de webinterface van de NAS geopend. Het is handig om, nu u meer met de NAS gaat doen, de koppeling naar de NAS te bewaren als favoriet of bladwijzer. Het is maar een kleine handeling, maar erg gemakkelijk, al was het maar omdat u nooit meer dat lastige adres hoeft te typen of het moet onthouden. In Internet Explorer werkt dit als volgt. Open het onderdeel Favorieten en klik op de pijl rechts naast Aan favorieten toevoegen. Kies dan Indelen / Nieuwe map en geef de map de naam Netwerkapparaten. Bevestig met Enter en een klik op Sluiten. Sleep nu met de muis het adres van de NAS uit de adresbalk naar de map Netwerkapparaten in het venster met de favorieten. Open dan deze map en klik met rechts op de nieuwe snelkoppeling. Kies Naam wijzigen en typ dan de naam van de NAS of verkort het simpelweg tot NAS. Bevestig met Enter. De volgende keer dat u op de NAS wilt inloggen, is het voldoende om dat via de favoriet of bladwijzer te doen.

Bewaar de loginpagina van de NAS als favoriet of bladwijzer om deze voortaan gemakkelijker te kunnen gebruiken.

3. Logingegevens

Om nu de NAS te configureren en meer te gebruiken, is het belangrijk in te loggen op de NAS. Daarvoor is het wachtwoord nodig dat bij de installatie voor het admin-account is opgegeven en de naam van dat account. De naam is op de meeste NAS-apparaten overigens admin of root maar het wachtwoord hebt u toen zelf bepaald. Open het login­scherm via een klik op Administratie. Mogelijk staat de login al direct op de openingspagina zoals bij Synology. Typ de gebruikersnaam en het wachtwoord en bevestig met Enter of klik op Toepassen of Login. Is de login succesvol, dan bent u nu met de hoogste rechten ingelogd op de NAS. Kiezen voor de optie om het wachtwoord te onthouden, is vaak geen verstandige keuze. Wel is het slim het wachtwoord te bewaren in KeePass of een andere wachtwoordkluis.

Log in als admin met de hoogste rechten om de configuratie van de NAS te kunnen controleren en aanpassen.

4. Logboeken

Gaat u de NAS vaker gebruiken of wilt u de configuratie aanpassen, dan is het belangrijk dat te doen met een goed geconfigureerde en foutloos werkende NAS. Een essentieel, maar saai onderdeel wat hierbij van belang is, is het logboek. Hierin kunt u foutmeldingen van de NAS zien. Zoek daarom in de NAS naar de logboekfunctie. Bij Synology zit het onder Sys.Info en dan Logboek. Bij QNAP is het te vinden onder Systeem Beheer / Systeem Logs. Controleer de logboeken op fouten. Zijn er fouten, controleer dan wat deze betekenen. Typ de tekst van de foutmelding bijvoorbeeld in bij Google samen met het merk van de NAS en het type of model. Vaak vindt u dan wel uitleg of discussies van andere gebruikers die soortgelijke ervaringen hebben gehad. Een andere goede bron van hulp is het Nederlandse Synology-gebruikersforum.

Controleer met enige regelmaat de foutloze werking van de NAS door de logboeken te bekijken.

5. De firmwareversie

De firmware (= software) is beslissend voor de functionaliteit van de NAS. Over het algemeen is de laatste versie van de firmware de beste, die heeft de minste fouten en de meeste functies. Maar gebruikt u een NAS als enige back-up van de computers in uw netwerk, dan is het verstandig even te wachten met upgraden tot anderen dat alvast gedaan hebben en geen problemen zijn tegengekomen. Zoek dit van tevoren op internet op. Op de statuspagina van de NAS kunt u veelal de huidige versie van de firmware zien, op de website van de leverancier de nieuwste. QNAP biedt via Systeem Beheer / Live Update een mooie functie waarbij de NAS na een klik op Update controleren controleert of er een nieuwere versie van de firmware beschikbaar is. Downloaden en installeren van de nieuwe versie gaat heel simpel via de knop Toepassen. Bij andere NAS-apparaten moet u de firmware van de website van de leverancier downloaden, opslaan op de pc, eventueel uitpakken en daarna uploaden naar de NAS via de firmware-updatefunctie.

Een QNAP-NAS kan zelf zijn firmware controleren, updates downloaden én installeren.

0 Reactie(s) op: Maximaal resultaat uit uw NAS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.