Media converteren

Door: Maikel Dijkhuizen | 17 juni 2011 10:35

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

De meeste hard- en software ondersteunen doorgaans maar een beperkt aantal bestandsformaten. Dat geeft soms problemen, bijvoorbeeld doordat een mp3-speler bepaalde audiotracks niet kan afspelen. U kunt dergelijke ergernissen voorkomen, door audio- en videobestanden naar bruikbare afspeelformaten te converteren.

1. Converteren

Als het om audio en video gaat, kent de digitale wereld talloze bestandsformaten. Software- en hardwarefabrikanten doen hun best om brede ondersteuning te bieden. Toch gebeurt het maar al te vaak dat een filmformaat niet wordt ondersteund door een bepaald videobewerkingsprogramma of dat uw mp3-speler iets niet afspeelt. Zeker wanneer u downloadt via nieuwsgroepen en bittorrent treft u tegenwoordig veel HD-formaten aan. Het gaat daarbij om films die u niet zomaar op een lege dvd kunt branden. In dergelijke situaties moet u het mediabestand naar een ander formaat omzetten. Als u op internet op zoek gaat naar geschikte converteerprogramma's, komt u vaak bedrogen uit. Veel freeware rammelt aan alle kanten en zit boordevol reclame. Gelukkig zijn er uitzonderingen in positieve zin, zoals FormatFactory en AVCHDCoder. In de volgende tips leest u meer over over deze twee pakketten.

2. FormatFactory

Het gratis Windows-programma FormatFactory kan overweg met alle gangbare audio- en videoformaten, zoals mkv, mpg, avi, wmv, vob, mov, flv, mp3, flac en ogg. Daarnaast biedt de freeware mogelijkheden om bestanden te verkleinen of te splitsen. Surf naar FormatFactory en klik aan de rechterkant op Download. U wordt doorverwezen naar andere webpagina's, waarbij u nog twee keer op Download moet klikken. Pak het zip-bestand vervolgens uit, door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken en in het contextmenu de juiste keuze te maken. Dubbelklik op het exe-bestand en kies voor Install. In het volgende scherm moet u even goed opletten en ervoor zorgen dat u geen gesponsorde onderdelen installeert. Verwijder in dat kader de vier vinkjes onder het kopje Freeware sponsors. Bevestig ten slotte met Finish. U opent het programma via Start / Alle programma's / FormatFactory.

Surf naar www.formatoz.com om de Nederlandstalige versie van FormatFactory te downloaden.

3. Instellingen

Als het goed is, staat de taal standaard ingesteld op Nederlands. Is dat niet geval, dan gaat u naar Taal / Select more languages. Vervolgens selecteert u Dutch, waarna u bevestigt met OK. Verder is het handig om aan te geven in welke map u de geconverteerde bestanden wilt bewaren. Klik bovenaan op Opties. Via de knop Wijzigen bij het onderdeel Doelmap selecteert u de gewenste locatie. Bevestig met OK. Desgewenst kunt u ook de overige instellingen naar eigen wens aanpassen. Zo kunt u het programma minimaliseren naar het systeemvak of de computer na een converteertaak automatisch laten uitschakelen. Sluit het dialoogvenster middels Toepassen en bevestig alles met een klik op OK.

Door de doelmap te wijzigen, vindt u geconverteerde bestanden eenvoudiger terug.

4. Video's

Voordat u een video gaat converteren, is het belangrijk om te weten welk formaat u precies nodig hebt. Een iPhone kan bijvoorbeeld overweg met mp4-, mov- en avi-bestanden, maar in downloadnetwerken zijn tegenwoordig veel mkv-films te vinden. Als u dergelijk videomateriaal op uw Apple-smartphone wilt bekijken, zult u de bestandsstructuur dus moeten omzetten. U kiest daarvoor in het linkerdeelvenster voor de optie Converteren naar MP4 of u kiest voor een ander formaat dat door het apparaatje wordt ondersteund. Er verschijnt vervolgens een nieuw dialoogvenster. Klik op Bestand toevoegen en selecteer in de mappenstructuur het filmpje dat u wilt omzetten. Bevestig met Openen. U kunt op deze manier meerdere bestanden toevoegen. Dat is handig als u verschillende filmpjes tegelijk wilt converteren. Klik op een bestandsnaam en kies Uitvoerinstellingen. U geeft hier aan welke eigenschappen het geconverteerde filmpje moet hebben. U wijzigt eventueel zaken als de resolutie, beeldverhouding, bitrate en gebruikte codecs. Op die manier stemt u het bestand nauwkeurig af op bijvoorbeeld de beeldschermafmetingen van een draagbaar apparaat. Bedenk hierbij dat het niet mogelijk is om de kwaliteit van het bronmateriaal te verbeteren. Overigens is het ook mogelijk om een standaardprofiel met bepaalde eigenschappen te kiezen, bijvoorbeeld 'HD 1280 x 720 MPEG Breedbeeld'. Verder selecteert u desgewenst een ondertitelingsbestand. Dat zal in de meeste gevallen niet nodig zijn, want de ondertiteling is vaak ingebakken in het filmbestand. Nadat u alle instellingen hebt doorgenomen, sluit u het venster via een klik op OK.

Beslis zelf welke eigenschappen u aan het geconverteerde bestand wilt meegeven.

5. Converteerproces starten

Als u de uitvoerinstellingen hebt bepaald, is het tijd om het filmpje te converteren. Nadat u op OK hebt gedrukt, komt u terecht in het hoofdscherm van FormatFactory. Klik op de knop Starten, waarna de software begint met de conversie. De hiervoor benodigde tijd is afhankelijk van de instellingen en de speellengte van de film. Onder Converteerstatus ziet u hoe ver het proces is gevorderd. Zodra de omgezette video voor u klaarstaat, wordt dat rechtsonder boven het systeemvak gemeld.

Als u meerdere bestanden wilt converteren, voegt u ze toe aan de wachtrij.

0 Reactie(s) op: Media converteren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.