Media digitaliseren

Door: mark-swarts | 24 juni 2011 11:14

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Afscheid nemen van uw oude foto-, film-en muziekcollectie valt zwaar. Foto's, cassettebandjes en VHS-banden met herinneringen aan de goede oude tijd nemen echter veel ruimte in beslag en bovendien loopt de kwaliteit ervan langzaam maar zeker achteruit. Hoog tijd dus om uw analoge beeld- en muziekmateriaal over te zetten naar de computer!

Foto's

Wellicht worden ook bij u hele boekenplanken gevuld met dikke fotoalbums uit de jaren '70, '80 en '90. Het gaat om dierbare herinneringen die letterlijk en figuurlijk onbetaalbaar zijn. Een digitale back-up maken van uw analoge fotocollectie is niet heel lastig, maar het neemt wel aardig wat tijd in beslag. Hebt u ook nog dozen met dia's en negatieven liggen? Ook die kunt u op verschillende manieren overzetten naar uw computer.

1. Fotoscanner aanschaffen

Foto's, dia's en negatieven kunt u met behulp van een scanner naar de computer kopiëren. Als er een zogenaamde all-in-one-printer in uw huis staat, hebt u in feite al een scanner. Doorgaans geeft zo'n apparaat echter niet het beste resultaat als u er foto's mee gaat scannen. Wilt u serieus aan de slag, schaf dan een losse scanner aan met een ingebouwde adapter voor dia's en negatieven. De prijs van een zogenaamde flatbed-scanner begint bij ongeveer 50 euro en een hogere prijs brengt vaak een betere scanresolutie (bijvoorbeeld 2400 x 2400) met zich mee. Er zijn ook losse diascanners in de handel. Bij deze kleine apparaatjes, die ongeveer 100 euro kosten, worden dia's langs een scankop geschoven. De 'ontwikkelde' foto wordt vervolgens op het lcd-schermpje getoond en opgeslagen op een SD-kaartje, dat daarna op de computer kan worden uitgelezen.

Deze scanner heeft een ingebouwde dia-adapter.

2. Foto scannen

Hoe u scant, hangt af van het merk en type scanner dat u bezit. De meest gebruikte methode is de volgende. Open de klep van de scanner en plaats een foto, kaart of document op de glasplaat, met de onderzijde naar boven. Let goed op dat de afbeelding in de hoek van de plaat ligt. Normaal gesproken staat er een pijltje op het apparaat, dat aangeeft vanuit welke hoek de scanner te werk gaat. De foto moet recht en stabiel liggen. Druk nu op Scannen op de knop die op de voorkant van de scanner zit. U kunt het proces ook vanuit Windows starten, door naar Deze Computer te gaan en daar dubbel te klikken op uw scanner. De foto wordt nu geopend in het standaardprogramma Windows Photo Viewer. Als u een moderne scanner hebt, worden alle witte randen automatisch weggeknipt en houdt u een foto over die precies op maat is gesneden. Is dit niet het geval en ziet u toch witte randen? We leggen in tip 4 uit hoe u ze handmatig verwijdert.

Deze scan van een vakantiekaart heeft witte randen die nog moeten worden verwijderd.

3. Dia's scannen

Het scannen van een dia of negatief gaat net zo eenvoudig als het scannen van een al ontwikkelde foto. Haal de dia-adapter uit de gleuf van de scanner of plaats de dia in de houder van de los aan te schaffen diascanner. Als u een adapter voor uw scanner gebruikt, kunt u direct drie, zes of negen dia's in de houder plaatsen, afhankelijk van de ruimte die uw scanner biedt. Zet de adapter terug op zijn plek en let er goed op dat u hem weer vastklikt. Sluit de scannerklep en druk wederom op Scannen. De kans bestaat dat u eerst op de scanner moet aangeven dat het om een dia-afbeelding gaat, voordat het apparaat aan de slag gaat. Hebt u een losse diascanner gekocht, dan wordt de afbeelding na het scannen op het lcd-schermpje van het apparaat getoond. U kunt hem vervolgens eventueel opslaan op een SD-kaart, die u in de daarvoor bestemde gleuf van de scanner stopt. Het voordeel van het gebruik van een dia-adapter en een 'gewone' scanner is dat de afbeelding direct op uw computerscherm wordt getoond. Als u een diascanner gebruikt, zult u de SD-kaart eerst nog aan uw computer moeten koppelen, voordat u het resultaat kunt bekijken.

Als u geen 'gewone' scanner hebt, is de aanschaf van een diascanner wellicht een goed idee. Dat geldt uiteraard niet als u ook nog ontwikkelde foto's hebt die u wilt digitaliseren.

4. Foto's opmaken

Uw analoge afbeelding staat nu in een gedigitaliseerde versie op de computer. Uw scanner heeft de gescande documenten waarschijnlijk opgeslagen in een standaardfolder die hij daarvoor heeft aangemaakt in de map Mijn Afbeeldingen. Om uw gedigitaliseerde foto's bij te kunnen werken, opent u uw bewerkingssoftware. Die wordt vaak meegeleverd met de scanner, maar als u gewend bent om bijvoorbeeld met het gratis te downloaden Picasa te werken, is dat uiteraard ook prima. U zult zien dat de gescande foto's niet zo scherp en helder zijn als platen die u direct met een digitaal toestel hebt gemaakt. Dit kunt u echter snel herstellen met behulp van bewerkingssoftware. In dit artikel maken we als voorbeeld gebruik van Picasa. Uw gescande foto's worden automatisch geopend in Windows Photo Viewer. Klik met rechts op een foto, kies Openen met en selecteer Picasa. Mocht u witte randen zien, dan kiest u in Picasa voor Bijsnijden, waarna u lijnen over de originele foto trekt zodat u de randen weg kunt snijden. Klik op Toepassen om deze bewerking te bevestigen. Om de foto te verbeteren, kunt u nu spelen met opties als Recht maken, Auto-contrast en - in het geval van portretten - Rode ogen en Retoucheren. Ook onder de tabbladen Afstellen en Effecten vindt u interessante mogelijkheden. Met het effect Scherper maken zorgt u ervoor dat wazige oude foto's er ineens verrassend veel beter uitzien.

Eenvoudige bewerkingen zorgen ervoor dat een wazige scan er opeens veel levendiger uitziet!

5. Dia-voorstelling

Als de fotobewerking is afgerond en u tevreden bent over het resultaat, moet het uiteraard worden opgeslagen. Picasa biedt daartoe verschillende mogelijkheden. U kunt de plaat bijvoorbeeld uploaden naar uw online Picasa-album. Dat is handig als u familieleden hebt die ver weg wonen, want zo kunnen ook zij die geweldige foto's van vroeger bekijken. Naast plaatsing in een online album, is het uiteraard ook een optie om foto's te mailen of opnieuw af te drukken. Het is echter leuker om er een digitale diashow van te maken. In Picasa doet u dit door in de taakbalk op Film te druken, zodat het onderdeel Filmmaker wordt geopend. Kies bij Geluidsspoor eventueel een begeleidend muziekje en selecteer bij Overgangsstijl de manier waarop foto's in elkaar moeten overlopen. Dit is belangrijker dan u wellicht denkt: drukke effecten zoals exploderende muren zijn leuk voor een enkele keer, maar als u er dertig minuten lang naar moet kijken wordt het vervelend. Op het tabblad Dia vindt u ook nog mogelijkheid om teksten toe te voegen. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven wanneer en waar een foto is gemaakt. Klaar? Kies Film maken. Vervolgens is het zelfs mogelijk om uw voorstelling te uploaden naar Youtube.

Sla de scans op als digitale bestanden of maak er een heuse slideshow van!

Cadeautip: Maak een canvas

Als u uw oude foto's hebt gedigitaliseerd en ordelijk op uw computer hebt opgeslagen, is het leuk om er meer mee te doen dan er alleen maar naar te kijken. Met een programma als Picasa kunt u mooie collages maken waarbij de door u gekozen foto's over en door elkaar heen één grote afbeelding vormen. Die kunt u vervolgens uitprinten of bij de fotograaf in een groter formaat laten afdrukken. Denk ook eens aan de mogelijkheid om een foto op canvas te laten drukken. Zo'n doek kunt u als een soort schilderij aan de muur hangen, wat een leuk idee is als het een foto uit eigen hand betreft. Deze optie is echter lastig uit te voeren bij ingescande foto's met het standaardformaat van 10 x 15 centimeter, want die zijn te klein om voldoende te worden 'opgeblazen' zodat ze op een doek kunnen worden afgedrukt. Grotere foto's lenen zich echter prima voor een klein formaat canvas. Voor een paar tientjes kunt u op internet gebruikmaken van een dergelijke dienst. Het resultaat is leuk voor in uw eigen huiskamer, maar het kan ook een mooi cadeau zijn voor familieleden.

0 Reactie(s) op: Media digitaliseren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.