Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Mediaspeler aan uw netwerk koppelen

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 22 juni 2011 11:57

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Met behulp van een mediaspeler kunt u digitale content omzetten in een televisiesignaal. Zo kunt u de video's die op uw pc staan, bekijken op uw tv. Helaas worden mediaspelers niet altijd optimaal benut. We laten zien hoe u een mediaspeler aan uw netwerk koppelt en welke voordelen dit biedt.

Vergelijkend onderzoek

Hebt u nog geen mediaspeler, maar overweegt u er een te kopen? Doordring uzelf ervan dat deze spelers enorm van elkaar verschillen. Er zijn mediaspelers die geen enkele netwerkfunctionaliteit hebben, er zijn spelers die een ingebouwde LAN-poort hebben - met of zonder de mogelijkheid om ook een draadloze verbinding te maken - en er zijn apparaten die alleen draadloos kunnen worden aangesloten en die weinig ondersteuning bieden voor het fysiek aankoppelen van apparaten. We kunnen in dit artikel geen overzicht geven van alle bestaande mediaspelers, maar mocht u uw aanstaande speler aan uw netwerk willen koppelen, dan doet u er goed aan om eerst te bedenken welke netwerkfuncties u wilt hebben. Wilt u een draadloze of een bedrade verbinding en vindt u het geen probleem om een (wellicht prijzige) adapter te moeten kopen om draadloos te kunnen werken? Het is ook altijd goed om op internet naar ervaringen te zoeken van mensen die de mediaspelers gebruiken die u op het oog hebt. Door uzelf vooraf te informeren over de plus- en minpunten van verschillende apparaten, kunt u uzelf aardig wat ellende besparen!

1. Speler in LAN

Hoewel het prima mogelijk is om uw mediaspeler aan een draadloos netwerk te koppelen, werkt een Local Area Netwerk (LAN) - oftewel bedraad netwerk - vaak sneller en stabieler. Om de mediaspeler met uw netwerk te verbinden, hebt u een netwerkswitch nodig. Dat is een klein kastje dat ervoor zorgt dat alle apparaten die erop zijn aangesloten elkaar weten te vinden. Daarnaast zorgt zo'n switch ervoor dat de internetverbinding kan worden gedeeld. Om uw mediaspeler eraan te koppelen, is het in veel gevallen voldoende om een netwerkkabel aan de ene kant in de switch te steken en aan de andere kant in een ingang op uw mediaspeler. Als dit geen verbinding tot stand brengt, leest u in tip 3 hoe u het netwerk instelt. Zorg er overigens voor dat de switch die u koopt de maximale snelheid van uw netwerk ondersteunt. Als u een snelle internetverbinding hebt en uw pc heeft een gigabit-kaart, is het dus aan te raden om een gigabit-router te gebruiken.

De snelste en meest stabiele manier om uw mediaspeler permanent met uw pc te verbinden, is via een LAN.

Een bedraad netwerk heeft eigenlijk maar één groot nadeel, en dat is dat u een kabel door de huiskamer moet trekken. Nu is dat op zichzelf niet eens zo'n probleem, maar als u meerdere apparaten bij de televisie hebt staan, kan het een warboel aan snoeren worden. Om de een of andere reden hebben mensen de neiging om de switch bij de pc of het modem neer te zetten. Wanneer u geen andere netwerkapparaten naast de pc hebt staan, maar wel naast de tv (bijvoorbeeld uw mediaspeler, Xbox 360, Slingbox, enzovoort) dan is het verstandig om de situatie om te draaien en de switch bij de televisie neer te zetten. Staan er zowel bij de televisie als bij de pc verschillende netwerkapparaten, dan is het wellicht een optie om twee switches te gebruiken. Dat kost uiteraard wat geld, maar u vermindert het aantal kabels dat door uw huiskamer loopt.

Zorg ervoor dat u de juiste switch aanschaft en bedenk of het verstandig is om hem naast de pc of juist naast de televisie te zetten.

2. Draadloos netwerk

Wilt u helemaal geen gedoe met kabels en hebt u een mediaspeler met wifi-functionaliteit (en uiteraard een draadloos modem of draadloze router), dan kunt u ook kiezen voor een draadloze aansluiting. Het enige dat u in daarvoor nodig hebt, is de beveiligingssleutel van uw draadloze netwerk, want die u moet ingeven binnen de instellingen van uw mediaspeler. Mocht u de sleutel niet meer weten omdat u hem ooit een keer hebt ingevuld zonder hem te noteren, dan is het verstandig om alles een keer opnieuw te configureren. De beveiliging uitschakelen is een slecht plan. Niet alleen omdat anderen dan gebruik kunnen maken van uw internetverbinding, maar ook omdat uw buren zo mee kunnen genieten van uw filmcollectie, mochten ze zelf een mediaspeler hebben.

Een draadloos netwerk is uiteraard ook mogelijk, maar zorg daarbij wel voor goede beveiliging.

Er zijn weliswaar mediaspelers met ingebouwde wifi-functionaliteit, maar veel spelers bieden 'slechts' ondersteuning, zonder dat ze wifi standaard mogelijk maken. Bij dergelijke apparaten moet u een zogenaamde wifi-dongel aanschaffen. Als u dit doet, moet u erg voorzichtig zijn. U kunt niet zomaar een willekeurige dongel kopen en verwachten dat hij met uw mediaspeler werkt, want beide apparaten moeten compatible met elkaar zijn. Investeer dus eerst wat tijd om online naar de geschikte dongle voor uw speler te zoeken. Probeer daarbij ook ervaringen van andere gebruikers te vinden. In sommige gevallen werkt wifi niet helemaal vlekkeloos, dat is met name het geval bij HD-spelers. Het is uiteraard prettig om dit weten voordat u een dongel aanschaft, mede gezien het feit dat deze apparaatjes niet goedkoop zijn.

In veel gevallen moet een losse wifi-dongel worden aangeschaft. Niet iedere dongel is automatisch compatibel met uw speler. Ga dus eerst op onderzoek voordat u er een aanschaft!

3. Netwerk instellen

Los van de draadloze netwerksleutel die u binnen de instellingen van de mediaspeler moet ingeven, hoeft u doorgaans weinig tot niets in te stellen op de speler zelf. Afhankelijk van het type apparaat dat u hebt en de manier waarop uw firewall is geconfigureerd, kunt u doorgaans meteen aan de slag nadat alles is aangesloten. Toch loopt het soms allemaal wat minder soepel dan zoals wij het hier schetsen. Zo kan het gebeuren dat de mediaspeler de pc niet toont of vindt of dat de verbinding niet tot stand wil komen. Als dat bij u het geval is, doet u er verstandig aan om de netwerkverbinding handmatig in te stellen. Iedere mediaspeler zit anders in elkaar en alle typen hebben hun eigen menustructuur. We kunnen dus geen allesomvattende uitleg geven over hoe u de instellingen moet aanpassen, maar de basis is doorgaans voor iedere speler hetzelfde. Blader op uw mediaspeler naar de pagina met instellingen en ga op zoek naar een kopje met de term 'netwerk' erin. Vaak zijn er aparte onderdelen voor 'draadloos' en 'LAN'. Bewerk de instellingen en kies in plaats van Automatisch ip-adres toewijzen (of een optie die daarop lijkt) voor Handmatig ip-adres. Geef een ip-adres in dat nog niet in het netwerk wordt gebruikt en voeg eventueel andere informatie toe als daar om wordt gevraagd. Door het apparaat een 'hard' ip-adres te geven, worden de meeste verbindingsproblemen doorgaans verholpen. Let op: wanneer u geen instellingen ziet die betrekking hebben op een draadloos netwerk, betekent dit niet dat uw mediaspeler geen ondersteuning voor wifi geeft. Bij sommige apparaten verschijnt deze optie pas wanneer u een compatibele wifi-dongel aansluit.

Het instellen van het netwerk is meestal niet nodig, maar in een enkel geval zult u er toch wat aan moeten sleutelen.

Toekomstmuziek

Het wordt gaandeweg steeds gemakkelijker om via verschillende apparaten mediabestanden af te spelen. Nog niet zo heel lang geleden moest u een videofilm eerst naar dvd-formaat converteren en hem op een schijf branden, voordat u er via een dvd-speler naar kon kijken op uw televisie. Later was conversie niet meer nodig, omdat dvd-spelers ook divx-bestanden af konden spelen. Ook mediaspelers worden steeds verder doorontwikkeld. De eerste exemplaren vereisten dat u een verwisselbaar medium aansloot voor de overdracht van bestanden, maar tegenwoordig hoeft dat niet meer omdat de apparaten in staat zijn media gewoon van het netwerk te plukken. De compacte mediaspelers van tegenwoordig zullen over niet al te lange tijd echter tot het verleden behoren. Bill Gates riep het ooit al: in de toekomst zullen mensen voor verschillende functies niet meer willen teruggrijpen naar allerlei verschillende apparaten, maar verlangen naar één apparaat dat alles kan. Het zal nog even duren, maar als u zich realiseert dat er al televisies zijn met een LAN-aansluiting, dan weet u dat de functionaliteit van mediaspelers binnen afzienbare tijd gewoon in televisietoestellen zal zijn geïntegreerd. Daarmee komt de toekomst van 'altijd toegang tot entertainment' wel erg dichtbij!

1 Reacties op: Mediaspeler aan uw netwerk koppelen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 jaren, 1 maand geleden Anoniem
  hier heb ik niets aan
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.