Mediaspeler aansluiten

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 22 juli 2011 17:19

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Nadat u een mediaspeler hebt gekocht, wilt u hem natuurlijk zo goed mogelijk aansluiten. Wie een blik werpt op de achterkant van een mediaspeler en AV-receiver ziet een wirwar van aansluitingen. Wij vertellen u welke aansluitingen u nodig hebt, zodat u uw mediaspeler moeiteloos aansluit.

1. Ethernet

De snelste en meest betrouwbare methode om een mediaspeler op uw netwerk - en daarmee internet - aan te sluiten, is ethernet. De meeste mediaspelers zijn daarom voorzien van een ethernetaansluiting oftewel een netwerkpoort. De meest moderne spelers hebben zelfs een gigabitaansluiting, al worden dergelijke snelheden in de praktijk lang niet gehaald. Toch is een gigabitnetwerk verstandig, want dan is het netwerk zelf niet de bottleneck. Het nadeel van ethernet is dat er op de een of andere manier een netwerkkabel bij uw televisie moet komen. Sommige huizen hebben hiervoor de beschikking over loze leidingen, maar meestal zult u gaten moeten boren en andere manieren moeten verzinnen om de bekabeling netjes weg te werken. Op onze website leest u via http://ct.link.ctw.nl/netwerkkabels meer over het trekken van netwerkkabels door uw huis en hoe u zelf stekkers op een netwerkkabel monteert. Via Thuisnetwerk updaten en sneller maken leest u meer over het aanleggen van een thuisnetwerk.

Netwerkkabels zijn nog altijd de meest betrouwbare methode om uw mediaspeler op het netwerk aan te sluiten.

2. Draadloos

Duurdere mediaspelers zijn vrijwel altijd voorzien van wifi en voor veel spelers die standaard geen wifi aan boord hebben, is wifi middels een optionele usb-stick vrijwel altijd toe te voegen. Let er wel op dat u een wifi-dongel koopt die echt werkt op uw mediaspeler. Vaak verkoopt de fabrikant zelf een geschikte wifi-dongel voor de mediaspeler, die gegarandeerd werkt. De wifi-dongel sluit u aan op één van de vrije usb-poorten van uw mediaspeler, waarna u hem draadloos kunt gebruiken. In verband met de bandbreedte die noodzakelijk is voor HD-filmmateriaal adviseren wij gebruik te maken van een 802.11n-netwerk. Uiteraard moet uw mediaspeler dan ook voorzien zijn van 802.11n. Hoewel een 802.11g-netwerk op zich snel genoeg moet zijn voor het streamen van video, kan het zijn dat het streamen van HD-materiaal toch niet helemaal soepel gaat.

Een wifi-dongel sluit u aan op één van de vrije usb-poorten op de achterkant van de mediaspeler, waarna u de mediaspeler draadloos kunt gebruiken.

3. Powerline

Een alternatief voor het trekken van kabels is powerline, waarmee u de elektriciteitsbedrading in uw huis kunt gebruiken als netwerkbekabeling. Een basissetje bestaat uit twee powerline-adapters. De ene adapter sluit u aan op een stopcontact in de buurt van uw router en sluit u met een netwerkkabel aan op de router. De andere powerline-adapter sluit u aan bij uw mediaspeler en verbindt u met een netwerkkabel aan de mediaspeler. Er zijn ook powerline-adapters met een ingebouwde switch zodat u met één powerline-adapter meerdere apparaten aan uw netwerk en internet kunt koppelen, zoals een spelcomputer, televisie en mediaspeler. Er zijn verschillende standaarden op powerline-gebied. De 85Mbit/s-standaard is achterhaald en zouden we niet meer aanschaffen. U dient minimaal een setje van 200 Mbit te nemen, een standaard die ook bekend staat als HomePlug AV. Inmiddels zijn er nog snellere sets te koop, die snelheden beloven van 500 Mbit/s en zelfs 1 Gbit/s. In de praktijk halen setjes van 200 Mbit/s een snelheid van zo'n 9 MB/s en de snellere setjes een snelheid van 15 MB/s. Dat klinkt overigens indrukwekkender dan het wellicht is, want dit zijn de snelheden onder de meest optimale omstandigheden. Helaas is bij powerline de staat en opbouw van uw elektriciteitsnetwerk van grote invloed op de snelheid die te halen is. Is het stopcontact bij uw router bijvoorbeeld aangesloten op een andere groep dan het stopcontact bij uw mediaspeler, dan heeft dit meestal een flink lagere doorvoersnelheid tot gevolg. Domweg uitproberen is de enige manier om te zien of powerline voldoet in uw situatie.

Powerline-adapters zijn er ook met ingebouwde switch, handig als u meer apparatuur met een netwerkaansluiting bij de televisie hebt staan.

Dure HDMI-kabels?

HDMI is (zoals u verderop in dit artikel leest) de beste methode om uw mediaspeler op een televisie aan te sluiten. Omdat een HDMI-kabel een digitaal signaal gebruikt, is het signaal veel minder gevoelig voor storingen dan we van een analoog signaal gewend waren. Bij analoge kabels was het daarom gebruikelijk om niet de goedkoopste kabels te kopen, maar duurdere kabels met een betere afscherming en bijvoorbeeld vergulde connectoren. Onze ervaring bij HDMI is dat een kabel werkt of niet werkt. Niet werken vertaalt zich in dit geval in duidelijk zichtbare digitale beeldfouten als grote groene vlakken. Het is in onze ervaring echter niet zo dat er bij een werkende kabel een noemenswaardig kwaliteitsverschil zichtbaar is tussen een dure of goedkope kabel. Als u geen HDMI-kabel bij uw mediaspeler krijgt, koop dan zeker niet de duurste HDMI-kabel met vergulde aansluitingen (die soms wel zo'n 150 euro of meer kost), maar ga voor een relatief goedkope kabel die rond de tien euro kost.

0 Reactie(s) op: Mediaspeler aansluiten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.